ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-1 με ένα αντικανονικό γκολ

Ήταν ένα ντέρμπι λεπτομερειών. Ένα ισορροπημένο παιχνίδι που θα κρινόταν από τα λάθη. Μόνο που πόνταραν πάνω στα αγωνιστικά λάθη, στα δικαιώματα που θα έδιναν οι δύο ομάδες. Τελικά -όντως- κρίθηκε στα λάθη, μόνο που είχαν την διαιτητική υπογραφή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς την φάση με την οποία ο Ολυμπιακός παίρνει το προβάδισμα στο γήπεδο της Τούμπας…

Είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με ένα αντικανονικό γκολ και το τέρμα δε θα έπρεπε να μετρήσει καθώς η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη εκτός γραμμής πριν καταλήξει στα δίχτυα. Είναι το γκολ που καθόρισε το νικητή, ανέτρεψε τις ισορροπίες και έθεσε νέα δεδομένα. Ο ΠΑΟΚ δεν έθελξε αγωνιστικά, έκανε την προσπάθεια του αλλά όπως φάνηκε και από το γκολ που του ακυρώθηκε, έπεσε πάνω σε τείχος. Γερμανικό…

Ο θάνατος σου, η ζωή μου. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εμφανίστηκαν στο χορτάρι της Τούμπας έχοντας ξεκάθαρο πλάνο αλληλοεξουδετέρωσης. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης φάνηκε πως και οι δύο ομάδες… επένδυσαν στα δεξιά, με τους γηπεδούχους να «ποντάρουν» σε Βιεϊρίνια – Λημνιό, θέλοντας να «κλειδώσουν» Βαλμπουενά και οι φιλοξενούμενοι με την κίνηση – ματ του Ραντζέλοβιτς για να κρατήσουν χαμηλά τον Γιαννούλη.

Η τακτική μπήκε σε πρώτο πλάνο και για τις δύο ομάδες που δεν πρόσφεραν ιδιαίτερες… συγκινήσεις, με στόχο να εκμεταλλευτούν περισσότερο ο ένας τα λάθη του άλλου και τα στημένα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αξιοσημείωτη στιγμή… έκρηξης του ΠΑΟΚ σημειώθηκε μετά από μια ατομική ενέργεια του Μίσιτς που χρειάστηκε να περάσει όποιον βρήκε μπροστά του αλλά είδε τον Σεμέδο να βάζει σωτήρια το πόδι του προτού «εκτελέσει», ενδεικτικό της αδυναμίας του Δικεφάλου να βρει συνεργασίες και να πατήσει οργανωμένα στην περιοχή του Σα.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός αφού πέρασε χωρίς ιδιαίτερη πίεση το πρώτο διάστημα, οργανώθηκε ενώ του ανήκε και η μεγαλύτερη ευκαιρία του α΄ημιχρόνου, «χτυπώντας» από τα δεξιά με τον Βαλμπουενά που βρήκε τον Ελ Αραμπί, ο οποίος με προβολή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη. Με το δείκτη του σκορ στο 0-0 οι δύο ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια.

Το β΄ημίχρονο ξεκίνησε ονειρικά για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι στο 49΄άνοιξαν το σκορ μετά από μια εκπληκτική ενέργεια του Τσιμίκα που μπήκε στην περιοχή του ΠΑΟΚ για να «εκτελέσει», με τον Πασχαλάκη να αποκρούει ασταθώς, τον Ραντζέλοβιτς να παίρνει το ριμπάουντ και με τη… βοήθεια του Γιαννούλη να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Δικεφάλου για το 0-1.  Μια φάση που θα σηκώσει μεγάλη συζήτηση καθώς η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη εκτός γραμμής πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Η απάντηση του Δικεφάλου -θεωρητικά- ήταν άμεση αλλά ο Γερμανός ρέφερι είχε διαφορετική άποψη στην επίμαχη φάση της επίτευξης τέρματος του Βαρέλα, με τον Στίλερ να συμβουλεύεται την τεχνολογία και να ακυρώνει το γκολ του Δικεφάλου, σε μία άκρως αμφισβητούμενη φάση που επαφίεται στην κρίση του διαιτητή.

Με τον ΠΑΟΚ να «κυνηγά» την ισοφάριση, ο Αμπέλ Φερέιρα επένδυσε σε ένα 4-4-2 με την είσοδο του Άκπομ και τους Μπίσεσβαρ (αριστερά) – Λημνιό (δεξιά) στις πτέρυγες. Για τους «ερυθρόλευκους» το πλάνο πήγαινε κατά γραμμά, συνεπώς η απάντηση του Πέδρο Μαρτίνς περιορίστηκε στο… φρεσκάρισμα της επίθεσης, περνώντας μέσα τον Χασάν αντί του Ελ Αραμπί.

Στα εναπομείναντα λεπτά, ο ΠΑΟΚ είχε τον πρώτο λόγο αλλά αναλώθηκε σε μια ανούσια υπεροχή, χωρίς έμπνευση και ιδέες και δεν είχε την υπομονή του Ολυμπιακού που βρήκε επιθετικά αυτό που έψαχνε σε μια βραδιά που του πήγαν όλα περίφημα… διαιτητικά σε αντίθεση με τους «ασπρόμαυρους» που είδαν σε δύο τρεις κομβικές φάσεις (σ.σ. ακύρωση του γκολ από τον Βαρέλα, το σπρώξιμο του Τσιμίκα στον Λημνιό) τη μπίλια να κάθεται στους ερυθρόλευκους. 

Μοίρασε το άρθρο!