ΠΑΟΚ – Άγιαξ 2-2: Ομάδα όνειρο για ένα ημίχρονο, αλλά έμεινε από “καύσιμα”

Ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός για ένα ημίχρονο απέναντι στον Άγιαξ, έβαλε δυο υπέροχα γκολ με Άκπομ (32′) και Μάτος (39′), δέχτηκε δυο φτηνά τέρματα και πλέον η ρεβάνς στο Άμστερνταμ γίνεται δύσκολη.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολη απέναντι στον Άγιαξ για πρόκριση στα playoffs του Champions League, με δεδομένη την ποιότητα των ποδοσφαιριστών του Έρικ Τεν Χαγκ. Το τελικό 2-2 στην κατάμεστη Τούμπα δίνει τον πρώτο λόγο στον Αίαντα, που έχει τη ρεβάνς στο Άμστερνταμ και τις πιθανότητες με το μέρος του.

Ο Δικέφαλος ήταν ονειρεμένος στο πρώτο μέρος και ειδικά μετά το πρώτο κακό δεκάλεπτο. Πέτυχε δυο υπέροχα τέρματα με τους Άκπομ (32′) και Μάτος (39′) μετά το αυτογκόλ του Γιαννούλη (10′), προηγήθηκε στην ανάπαυλα, όμως το δεύτερο κομμάτι του αγώνα ανήκε στους Ολλανδούς, που ισοφάρισαν με τον Χούντελαρ (57′) και θα μπορούσαν να έχουν φύγει και με το διπλό.

 Ο ΠΑΟΚ κοίταξε στα μάτια τον Αίαντα, αλλά οι παίκτες του έμειναν από δυνάμεις από ένα σημείο και μετά, με αποτέλεσμα το τελικό 2-2 να φαντάζει δίκαιο. Οι ασπρόμαυροι είναι αναγκασμένοι να πάνε για το διπλό στην Ολλανδία, αν δεν θέλουν να… υποβιβαστούν στα playoffs του Europa League. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πέσουν αμαχητί και θα διεκδικήσουν τις ελπίδες τους.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το ΠΑΟΚ – Άγιαξ:

1. ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ “ΜΑΣΗΣΕ”

Η Τούμπα ήταν κατάμεστη, η ατμόσφαιρα εκρηκτική, αλλά ο Άγιαξ ήταν αυτός που έδειξε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι παίκτες του Αίαντα πήραν από την αρχή τα ηνία, κυκλοφορούσαν καλύτερα τη μπάλα, την στιγμή που οι γηπεδούχοι έψαχναν τα πατήματά τους. Και σα να μην έφτανε αυτό για τον Δικέφαλο, ήρθε ένα ψυχρό (αυτο)γκολ μόλις στο 10ο λεπτό, για να κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα. Ο Ζιγιές εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, με τον Γιαννούλη να βρίσκει τη μπάλα όσο χρειαζόταν, για να προλάβει την έξοδο του Πασχαλάκη και να γράψει το 0-1 για τους Ολλανδούς.

Αυτό ήταν το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τον ΠΑΟΚ, που κυνηγούσε από νωρίς στο σκορ με ένα “κρύο” γκολ και έπρεπε να βελτιώσει την εικόνα του, αν δεν ήθελε να… πετάξει από νωρίς η πρόκριση. Η συνέχεια όμως έμελλε να είναι τελείως διαφορετική για την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα.

2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ ΤΟ 1-1, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΜΑΤΟΣ

Ο ΠΑΟΚ ήταν στα “σχοινιά”, όμως δεν επρόκειτο να παραδοθεί. Η αντίδρασή του ήταν σεμιναριακή και προτού ολοκληρωθεί το ημίχρονο, είχε καταφέρει να φέρει… τούμπα το ματς και να πάει στην ανάπαυλα προηγούμενος. Προφανώς, αυτό δεν συνέβη κατά τύχη, αλλά βάσει σχεδίου. Άλλωστε, πρόκειται για μια καλοδουλεμένη ομάδα, με αρχές στο παιχνίδι της, που ξέρει τι ζητάει στον αγωνιστικό χώρο και πρωτίστως πώς θα το πάρει. Αφού πρώτα έστειλε ορισμένα… καμπανάκια κινδύνου στον Άγιαξ, ισοφάρισε με ένα γκολ για σεμινάριο. Στο 32′, ο Βαρέλα πάσαρε στον Μπίσεσβαρ στη μεσαία γραμμή, εκείνος πήρε μέτρα, βρήκε την κατάλληλη στιγμή τον Γιαννούλη που ερχόταν από τα αριστερά, εκείνος έκανε το γύρισμα και ο Άκπομ με τέλειο δεξί πλασέ νίκησε τον Ονανά για το 1-1, σηκώνοντας όρθια την Τούμπα.

Ο Δικέφαλος είχε πλέον φτερά στα πόδια του, είχε αυτοπεποίθηση, είχε το μομέντουμ. Επτά λεπτά μετά κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ. Ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Μάτος έκανε εκπληκτική κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία. Ο ΠΑΟΚ ήταν πλέον μπροστά στο σκορ και είχε αποδοθεί δικαιοσύνη, διότι ήταν η ομάδα που απειλούσε περισσότερο. Μάλιστα, θα μπορούσε να κάνει και το 3-1 στο 43′, όταν ο Ζαμπά έκανε μια απίστευτη ντρίμπλα στον Σουρς από τα αριστερά, γύρισε στον επερχόμενο Πέλκα, αλλά το πλασέ του δεν βρήκε στόχο. Θα ήταν γκολ για highlight, αν ο διεθνής μεσοεπιθετικός έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του Ονανά. Ο Τεν Χαγκ δεν ένιωθε βολικά στην άκρη του πάγκου του, βλέποντας τους γηπεδούχους να κυριαρχούν.

 3. ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ… DEJA VU ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞΟ Άγιαξ ηρεμήσε στα αποδυτήρια, ανασυντάχθηκε και βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με εμφανή διάθεση να φέρει και πάλι το ματς στα μέτρα του. Στο 50′ φρόντισε να στείλει την πρώτη προειδοποίηση. Ο Ταλιαφίκο “έσπασε” τη μπάλα στην περιοχή, ο Φαν Ντε Μπεκ την άφησε για τον Ζιγιές, όμως ο τελευταίος αστόχησε από καλή θέση. Επτά λεπτά μετά όμως, έγινε το 2-2 με ένα ακόμη φτηνό γκολ.

Ο Φαν Ντε Μπεκ πήρε τη μπάλα από τον Ζιγιές μέσα στην περιοχή, την έκοψε και ο Βαρέλα προσπαθώντας να την διώξει, την έστειλε πάνω στον Χούντελαρ, ο οποίος από το πουθενά χρίστηκε σκόρερ. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε την ισοφάριση με τρόπο αχρείαστο.

4. ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ “ΚΑΥΣΙΜΑ” ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ

Οι παίκτες του Φερέιρα έδειχναν να επηρεάζονται, σα να τους κόπηκαν τα πόδια μετά το τέρμα που δέχτηκαν. Δεν απειλούσαν, δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα και να βγουν με αξιώσεις στην κόντρα, με τον Άγιαξ να έχει ξανά τον έλεγχο. Πλέον, φαινόταν πως πιο εύκολα θα ερχόταν ένα τρίτο τέρμα για τον Αίαντα παρά για τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος κόουτς θέλησε να φρεσκάρει την ομάδα του, βάζοντας τον Λημνιό αντί του Πέλκα στο 64′ και στο 73′ τον Ντούγκλας Αουγκούστο αντί του Μπίσεσβαρ. Δευτερόλεπτα πριν, ο Ζιγιές με αριστερό “κεραυνό” έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ από την εστία του Πασχαλάκη. Στο 80′, ο Ταλιαφίκο σέντραρε από τα αριστερά, ο Χούντελαρ τσίμπησε τη μπάλα στο πρώτο δοκάρι, με τον διεθνή γκολκίπερ να διώχνει σε κόρνερ. Οι Ολλανδοί ήταν καλύτεροι στο δεύτερο ημίχρονο και η ισοφάριση απέδωσε δικαιοσύνη.

5. ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΣ ΑΛΩΒΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Ο ΑΓΙΑΞ

Ο Άγιαξ μετρούσε μέχρι σήμερα δυο προκρίσεις απέναντι στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Η μια το 2010 όταν απέσπασε 3-3 και η δεύτερη το 2016 όταν επικράτησε 1-2. Απόψε (6/8), ο Αίαντας κατάφερε να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση με το 2-2 που απέσπασε, φεύγοντας ξανά αλώβητος από τη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ έχει τον πρώτο λόγο για να περάσει στα playoffs, υποδεχόμενη την ερχόμενη εβδομάδα τον Δικέφαλο στο Άμστερνταμ. Ο ΠΑΟΚ θα κυνηγήσει τις πιθανότητές του στην Ολλανδία, εκεί που μετράει δυο ισοπαλίες μέχρι σήμερα, όμως τώρα χρειάζεται τη νίκη, αν θέλει να κρατήσει ζωντανό το όνειρο για το… σεντόνι.

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: “Τούμπα”

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς

Βοηθοί: Τόμας Κλάντσιτς, Άντραζ Κόβατσιτς

Τέταρτος: Ράντε Ομπρένοβιτς

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Γιαννούλης, Κρέσπο, Βαρέλα, Εσίτι, Καντουρί, Ζαμπά (79′ Στοχ), Μπίσεσβαρ (73′ Αουγκούστο), Πέλκας (64′ Λημνιός), Άκπομ.

ΑΓΙΑΞ (Έρικ Τεν Χαγκ): Ονανά, Βέλτμαν, Μαρτίνεθ, Σουρς, Ταλιαφίκο, Μαζραουί (82′ Μάριν), Φαν Ντε Μπεκ, Μπλιντ, Ζιγιές (83′ Νέρες), Ντόλμπεργκ (33′ Χούντελαρ), Τάντιτς.

Γκολ: 32′ ‘Ακπομ, 39′ Μάτος / 10′ αυτ. Γιαννούλης, 57’ Χούντελαρ

Κίτρινες: 28′ Μάτος, 37′ Μαζραουί

πηγή πληροφοριών:σπορτ24

Μοίρασε το άρθρο!