Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2: Με βραζιλιάνικο δίδυμο για τον αήττητο τίτλο

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο χάρη στα βραζιλιάνικα γκολ στην αρχή κάθε ημιχρόνου από Μαουρίσιο (2′), Λέο Ζαμπά (47′) και συνεχίζει αήττητος προς την κατάκτηση του τίτλου. Έσπασε το εντός έδρας αήττητο που διατηρούσε το τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής της Super League. Ο Δικέφαλος έφυγε με τη νίκη (0-2) από το Ολυμπιακό Στάδιο και οδεύει πρωτοπόρος και αήττητος προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος της τρέχουσας σεζόν.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Μαουρίσιο – ο Βραζιλιάνος είχε ανοίξει το σκορ και στο προηγούμενο ντέρμπι της ομάδας του σ’ αυτό το γήπεδο, το ισόπαλο 1-1 με την ΑΕΚ – μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στο αντίστοιχο του δευτέρου χτύπησε ξανά ο ΠΑΟΚ. Ο συμπατριώτης του σκόρερ του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ, Λέο Ζαμπά, με ωραίο πλασέ νίκησε τον Διούδη και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Δείτε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το ματς.

1. ΤΑ ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ Τ’ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Καλύτερο σενάριο για τον ΠΑΟΚ – αντίστοιχα χειρότερο για τον Παναθηναϊκό – δεν θα μπορούσε να διαγράψει η μοίρα της αναμέτρησης.

Δεν πέρασαν, παρά μόνο δύο λεπτά για ν’ ανοίξει ο Δικέφαλος το σκορ. Σε κόρνερ που έγινε από την αριστερή πλευρά, η μπάλα πέρασε στο δεύτερο δοκάρι, ο Μαουρίσιο το μόνο που έκανε ήταν να σπρώξει την μπάλα με το γόνατο στα δίχτυα της εστίας και να δώσει προβάδισμα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Όσο καίριο ήταν το χρονικό σημείο που πέτυχε το πρώτο γκολ ο ΠΑΟΚ / δέχθηκε το πρώτο γκολ ο Παναθηναϊκός, άλλο τόσο καίριο ήταν κι αυτό στο οποίο παρατηρήθηκε το δεύτερο της αναμέτρησης.

Στο αντίστοιχο, αλλά του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 47ο λεπτό ο Μάτος έκανε την προσπάθεια από τα δεξιά και την παράλληλη μπαλιά πρς τον Μπίσεσβαρ – ο Κουρμπέλης προσπάθησε να διώξει αλλά έστειλε τη μπάλα στον Λέο Ζαμπά – ο οποίος πλάσαρε εύστοχα για το 2-0 του ΠΑΟΚ.

2. ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΟΥ

Ο ΠΑΟΚ σε τρία ντέρμπι στο Λεκανοπέδιο μετρά δύο νίκες και μία ισοπαλία. Αήττητος, δηλαδή. Η εικόνα είναι πιο σαφής, τώρα που τελείωσε η σειρά των ντέρμπι για τον πρωτοπόρο της Super League.

Νίκη (0-1) στο Φάληρο – έστω κι αν ο Ολυμπιακός ήταν συντριπτικά ανώτερος – ισοπαλία (1-1) στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Αήττητος, αν βάλουμε και τον Άρη στην εξίσωση, καθώς είχε φύγει με τη νίκη από το “Βικελίδης” χάρη στα δύο γκολ του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς.

Τρεις νίκες σε τρία ματς – με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό – στην Τούμπα, ισοπαλία (1-1) με Άρη. Ανακεφαλαίωση. Έξι νίκες, δύο ισοπαλίες.

3. Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΣΤΟ 45′

Λογικό να αιφνιδιαστεί ο Παναθηναϊκός από το πολύ γρήγορο γκολ του Μαουρίσιο, μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξη του ματς. Λογικά και τ’ αρχικό πλάνο του τεχνικού του “τριφυλλιού”, Γιώργου Δώνη, να χρειαστεί επανεξέταση κι επανασχεδιασμό, μόλις λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή.

Μετά το γκολ του Μαουρίσιο, οι ευκαιρίες παρέμειναν υπέρ του ΠΑΟΚ. Στο 21′, ο Λέο Ζαμπά υποδέχθηκε την μπαλιά,  γύρισε στο ύψος του πέναλτι προς τον Μαουρίσιο ο οποίος έκανε το σουτ για να κοντράρει η μπάλα στο σώμα του Μαυρομάτη.

Στο 35ο λεπτό ο Βιεϊρίνια βρήκε τον Άκπομ μέσα στην περιοχή αυτός έκανε το κοντρόλ αλλά το γυριστό του Άγγλου έφυγε αρκετά έξω από την εστία του Διούδη.

Έπρεπε να φθάσουμε στον επιπρόσθετο χρόνο του πρώτου ημιχρόνου, για να δούμε την πρώτη καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Ο Μακέντα μπήκε στην περιοχή, η μπάλα έφυγε προς τ’ αριστερά,  ο Ιταλός φορ επιχείρησε και το σουτ, αλλά ο Πασχαλάκης εξαιρετικά απομάκρυνε.

Ακολούθησε το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ και είδαμε ξανά ευκαιρίες των γηπεδούχων μετά την αποβολή του Λέο Ζαμπά. Στο 76′, ο Πασχαλάκης απομάκρυνε εντυπωσιακά το φοβερό σουτ του Ινσούα, στο 83′ ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ έδιωξε το σουτ με το αριστερό του Μπουζούκη.

4. ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΤΟΥ ΖΑΜΠΑ

Ο Λέο Ζαμπά έκανε τη δουλειά, καθώς στο 47ο λεπτό ουσιαστικά “κλείδωσε” τη νίκη του ΠΑΟΚ. Ο 20χρονος εξτρέμ από το Σάο Πάουλο αντίκρισε την κόκκινη (απευθείας) κάρτα στο 71ο λεπτό. Προσπάθησε να κοντρολάρει τη μπάλα, δεν είδε τον Κολοβέτσιο που είχε βγει πρώτος στη μπάλα και τον χτύπησε με αποτέλεσμα ο Δανός διαιτητής, Γιάκομπ Κέλετ, να τον αποβάλει.

Δεύτερη αποβολή, στο δεύτερο ντέρμπι της τρέχουσας σεζόν για τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στις 3 Φεβρουαρίου, κόντρα στην ΑΕΚ, αντίκρισε την πρώτη κίτρινη κάρτα στο 22′, τη δεύτερη (κόκκινη) στο 32′.

5. ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ, ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ

Ο ΠΑΟΚ νίκησε κι έσπασε το αήττητο που διατηρούσε ο Παναθηναϊκός στην έδρα του την τρέχουσα σεζόν. Οι “πράσινοι” μέτρούσαν μέχρι κι αυτό το ματς επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Φθάσαμε στην 23η “στροφή” του πρωταθλήματος για να γνωρίσει το “τριφύλλι” την πρώτη έδρα στο σπίτι του.

Παράλληλα, διατήρησε το δικό του αήττητο. Με 20 νίκες και τρεις ισοπαλίες, ο Δικέφαλος οδεύει στην κατάκτηση του τίτλου. Πλέον ο στόχος δεν είναι μόνον το αυτονόητο τρόπαιο, αλλά και να βαδίσει αήττητος το δρόμο προς αυτό.

Επόμενοι σταθμοί; Εντός με Ατρόμητο, εκτός με Παναιτωλικό, εκτός Ξάνθη, εντός με Λαμία, εκτός με ΑΕΛ, εντός με Λεβαδειακό, εκτός με ΠΑΣ Γιάννινα.

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Γιάκομπ Κέλετ

Βοηθοί: Λαρς Χούμελγκααρντ, Χάινε Σόρενσεν

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Διούδης – Πούγγουρας (69′ Άλτμαν), Κολοβέτσιος, Μαυρομάτης – Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Κάτσε (69′ Δώνης), Ινσούα- Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης (46′ Εμμανουηλίδης), Μακέντα.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82′ Πέντρο Ενρίκε) – Μαουρίσιο, Σάχοβ (77′ Γιαννούλης) – Λημνιός, Μπίσεσβαρ (70′ Σέρζιο Ολιβέιρα), Ζαμπά- Άκπομ.

Γκολ: 2′ Μαουρίσιο, 47′ Λέο Ζαμπά

Κάρτες: 49′ Γιόχανσον, 57′ Εμμανουηλίδης

Κόκκινη κάρτα: 71′ Ζαμπά

Μοίρασε το άρθρο!