Πάμε Σινεμά Οι πέντε καλύτερες ταινίες της εβδομάδας

 

09/04/2016

«Ορκισμένη Παρθένα» (Vergine Giurata / Sworn Virgin – 2015) της Λάουρα Μπισμπούρι (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Αλβανία, Κόσοβο, Γαλλία)

Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια – ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ. Ωστόσο, μια ανησυχία υπάρχει πάντα κάτω από την ανδρική της περιβολή. Χρόνια αργότερα, τα δυσθεώρητα αλβανικά βουνά και η επιλογή της μοιάζουν πλέον με φυλακή. Ο Μαρκ αποφασίζει να ξεκινήσει για ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και χρόνια. Ταξιδεύει στην Ιταλία, διασχίζοντας τα σύνορα πολλών διαφορετικών κόσμων: αυτά που χωρίζουν την Αλβανία από την Ιταλία, το παρελθόν από το παρόν, το αρσενικό από το θηλυκό. Ο Μαρκ θα ξεκινήσει σταδιακά να νιώθει τον ίλιγγο τού να ανακαλύπτεις το σώμα σου, του να αγγίζεις άλλα σώματα. Βρίσκει στοργικούς, τρυφερούς ανθρώπους που η ζωή τής είχε στερήσει, και αφήνεται στην απρόσμενη προοπτική ενός έρωτα που το Κανούν της είχε αρνηθεί.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λάουρα Μπισμπούρι, «Ορκισμένη Παρθένα», είναι μία προσεγμένη και αξιόλογη δημιουργία, η οποία διακατέχεται από την σπουδαία ερμηνεία της βραβευμένης Ιταλίδας ηθοποιού, Άλμπα Ρορβάκερ (Είμαι ο Έρωτας – 2009, Η Ωραία Κοιμωμένη – 2012). Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ τον Νοέμβριο είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Δώρο των Θεών» (Ein Geschenk der Götter / A Gift from the Gods – 2014) του Όλιβερ Χάφνερ (Γερμανία)

Η 36χρονη Άννα (Katharina Marie Schubert) δεν μπορεί να καταλάβει πως το θέατρο όπου έπαιζε χρόνια ολόκληρα την πέταξε στον δρόμο. Κι ενώ στεκόταν ακόμα στο σανίδι που ήταν για κείνη ο κόσμος όλος, προσγειώνεται στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας. Εκεί και εντελώς αναπάντεχα βρίσκει γρήγορα μια νέα απασχόληση. Η παθιασμένη με το θέατρο διευθύντρια του εν λόγω κέντρου της αναθέτει να διευθύνει ένα τμήμα υποκριτικής με οκτώ μακροχρόνιους άνεργους. Μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Δημήτρης (Αδάμ Μπουσδούκος), ένας ιδεαλιστής, άνθρωπος της δράσης, αλλά και “μάγκας”. Όταν η Άννα αποφασίζει να σκηνοθετήσει μαζί τους την αρχαία τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο Δημήτρης είναι ο μόνος που φαίνεται να του αρέσει αυτό το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» – στο κάτω κάτω είναι αυτός που πρόκειται να παίξει τον ρόλο του βασιλιά Κρέοντα: «Μέσα από μένα μιλάει η ιστορία της χώρας μου!»

Το «Δώρο των Θεών» τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2014 με το Βραβείο Κοινού, αλλά και με το Βραβείο της Καλύτερης Παραγωγής. Γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert – ήταν υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Γυναικείου Ρόλου 2015 – και τον Αδάμ Μπουσδούκο – το υποκριτικό alter ego και προσωπικός φίλος, του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν – στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Γάμος αλά Ελληνικά 2» (My Big Fat Greek Wedding 2 – 2016) του Κερκ Τζόουνς (Η.Π.Α.)

Αφού μεγάλωσαν με χίλια δυο βάσανα την ατίθαση έφηβη κόρη τους, η Τούλα (Νία Βαρντάλος) και ο Ίαν (Τζον Κόρμπετ) τώρα, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον γάμο τους, ενώ έχουν επίσης να τα βγάλουν πέρα μ’ έναν ακόμη Ελληνικό γάμο… Συνέχεια της ταινίας του 2002 που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου

«Somnia» (Before I Wake – 2016) του Μάικ Φλάναγκαν (Η.Π.Α.)

Η Τζέσι (Κέιτ Μπόσγουορθ) και ο Μαρκ (ΤόμαςΤζέιν) αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα 8χρονο παιδί, τον Κόντι (Τζέικομπ Τρέμπλεϊ«Το Δωμάτιο» – 2015). Χωρίς να το γνωρίζουν, ο Κόντι φοβάται να πέσει για ύπνο. Στην αρχή υποθέτουν πως ο φόβος του είναι ψυχολογικός και προέρχεται από το ασταθές περιβάλλον των προηγούμενων οικογενειών με τις οποίες διέμενε. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν την πραγματική αιτία: τα όνειρα του Κόντι γίνονται πραγματικότητα, ενόσω ο ίδιος κοιμάται. Τη μια στιγμή βλέπουν την εντυπωσιακή φαντασία των ονείρων του να γίνεται πράξη και την επόμενη την τρομακτική φύση των εφιαλτών του. Για να σώσει τη νέα του οικογένεια, το ζευγάρι θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τους εφιάλτες του Κόντι. Το θρίλερ «Somnia» ο Μάικ Φλάναγκαν, σκηνοθέτης των ταινιών «Ocullus» and «Absentia».

«Το Ηφαίστειο» (Ixcanul – 2015) του Χάιρο Μπουσταμάντε (Γουατεμάλα, Γαλλία)

H 17χρονη Μαρία ζει στους πρόποδες ενός ενεργού ηφαιστείου στη Γουατεμάλα. Ο γάμος της είναι προκαθορισμένος. Η Μαρία πάντα ονειρευόταν να δει την πόλη, αλλά η ιθαγένεια της δε της το επιτρέπει. Αποπλανεί έναν άντρα που θέλει να αποδράσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ο άντρας αυτός την αφήνει πίσω, θα ανακαλύψει τον μαγικό αυτό τόπο από την αρχή.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο Alfred Bauer. Τον Νοέμβριο είχαμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε και στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη Υποψηφιότητα της Γουατεμάλα για τα Βραβεία Όσκαρ.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Χάιρο Μπουσταμάντε μεγάλωσε στη Γουατεμάλα και επέστρεψε εκεί για την δημιουργία της ταινίας. Ζητώντας από τους αυτόχθονες να καταθέσουν τις προσωπικές τους ιστορίες κατάφερε να εξετάσει από πολύ κοντά τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης των Μάγια. Με τον τρόπο αυτό έμαθε για τον ιδιαίτερο δεσμό των γυναικών με τις τελετουργίες των μητέρων και των γιαγιάδων. Η πλοκή ξεδιπλώνεται από τον ρυθμό μιας ζωής καθορισμένης από προγονικές πεποιθήσεις και παραδόσεις. Μια ασυνήθιστη καθημερινότητα περιμένει το κοινό, μακριά από τον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Το «Ηφαίστειο» (Ixcanul) δεν είναι μια ταινία για τον αυτόχθονα πολιτισμό, αλλά για αυτόν που αναπτύχθηκε μέσα από αυτόν.

 

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!