Ο «Guardian» επιλέγει και την Θεσσαλονίκη για τουριστική επίσκεψη το 2022

Οι ταξιδιωτικοί συντάκτες του «Guardian» επέλεξαν μεταξύ άλλων τη Θεσσαλονίκη ως περιοχή που είναι άξια επίσκεψης το 2022.

Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε μαζί με ακόμη 21 ευρωπαϊκές πόλεις από τους ταξιδιωτικούς συντάκτες του «Guardian» ως τουριστική περιοχή που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη το 2022 ή αξίζει να επισκεφθούν οι αναγνώστες.

Όπως αναφέρει σχετικά ο αρθρογράφος Άλεξ Κινγκ που κατοικεί στην Ελλάδα και την Αθήνα, «πέρασα το ένα μέρος του περασμένου καλοκαιριού ξαπλωμένος σε ειδυλλιακές και απομονωμένες ελληνικές παραλίες σκεπτόμενος έναν πολύ διαφορετικό τόπο. Την πλούσια και περίπλοκη αστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας».

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ, «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων» ήταν αυτό που έβαλε στην ατζέντα των σκέψεών του την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. «Το βιβλίο με μετέφερε από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή, την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο νέο ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και τις συνέπειες που υπέστη από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής συνεχίζει να βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι βαθύτερης εθνικιστικής εχθρότητας, η ιστορία της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης της Θεσσαλονίκης είναι μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν πρέπει να κινούνται έτσι: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν δίπλα-δίπλα ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια..».

Η Θεσσαλονίκη, συνεχίζει ο αρθρογράφος Άλεξ Κινγκ, «ήταν η μόνη πόλη στην Ευρώπη με πλειοψηφικό εβραϊκό πληθυσμό αν και λίγοι επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα». Ωστόσο, όπως προσθέτει ο αρθρογράφος, «η κοσμοπολίτικη και η ενέργεια της Θεσσαλονίκης επιβιώνει σήμερα, με μια ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Πρόσφατα εντάχθηκε, ως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, στη λίστα γαστρονομίας της UNESCO».

Καταληκτικά ο Άλεξ Κινγκ τονίζει ότι θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. «Θα πάω με ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Αθήνα που ξεκινούν αυτόν τον μήνα». Όσον αφορά για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αρθογράφος προτείνει να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για το Μπάρι ή την Ανκόνα στην Ιταλία, μετά με πλοίο για Πάτρα και συνεχίσουν με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους (ΟΣΕ) μέσω Αθήνας προς Θεσσαλονίκη ή με ένα σύντομο εναλλακτικό λεωφορείο στο πρώτο, τμήμα Πάτρα-Κιάτο.

Μεταξύ των πόλεων που προτείνουν οι συντάκτες της Βρετανικής εφημερίδας είναι και η Πάργα στην Ήπειρο.

Οι υπόλοιπες πόλεις που προτείνουν οι ταξιδιωτικοί συντάκες του Guardian είναι οι εξής: Εγκ (Σκωτία), Γκρενόμπλ (Γαλλία), Μολίζ (Ιταλία), Πράγα (Τσεχία), Πιράν (Σλοβενία), EuroVelo 13 (Γερμανία), Γαλικία (Ισπανία), Νήσος Bardsey (Ουαλία), Ολιάο (Πορτογαλία), Αμβέρσα (Βέλγιο), Ερισέιρα (Πορτογαλία), Ullswater Way (Αγγλία), Kopački Rit και Veliki Pažut (Κροατία), Ταραγόνα (Ισπανία), Τείχος του Αδριανού (Αγγλία), Skellefteå (Σουηδία), Brignogan (Γαλλία), Κορνουάλη (Αγγλία), Γουότερφορντ (Ιρλανδία), Λεχ-Ζουρς (Αυστρία).

Δείτε όλο το δημοσίευμα εδώ

 

 

Μοίρασε το άρθρο!