Ο «νέος γείτονας»

ellada-tourkia

Η Ελλάδα έχει τους τελευταίους μήνες απέναντί της μία διαφορετική Τουρκία από αυτή που γνώριζε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι απέκτησε έναν «νέο γείτονα».

Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του «νέου γείτονα» είναι:
1. Η εθνικιστική υστερία, που εκδηλώνεται συχνά ως αντιδυτικό μένος.
2. Ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης και η ροπή προς ολοκληρωτικές αντιλήψεις.
3. Πρόκειται για έναν γείτονα που πολεμάει σε τρία πολεμικά μέτωπα (Ιράκ, Συρία, Κούρδοι) και διατηρεί στρατό σε τρεις γειτονικές του χώρες (Κύπρος, Ιράκ, Συρία)
4. Χαρακτηρίζεται από το επικίνδυνα ρευστό πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό
Στα προβλήματα αυτά δεν αποκλείεται σύντομα να προστεθεί και η οικονομική διάσταση, δεδομένων της υποχώρησης των δεικτών ανάπτυξης (-1,8% ανακοίνωσε  η στατιστική υπηρεσία τη μείωση του ΑΕΠ ) και της επιδείνωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που παρασύρει το σύνολο της οικονομίας.
Παρ’ όλο που επισήμως η κυβέρνηση αποδίδει την κατάσταση αυτή στις επικρατούσες διεθνείς συνθήκες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως πρόκειται για μία νέα επίθεση που δέχεται η χώρα του από το εξωτερικό, στη συνέχεια του πραξικοπήματος του καλοκαιριού.
Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη βρίθουν από εχθρικές προς τη Δύση αναφορές, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνη σε χώρες της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.
Από το καλοκαίρι άλλωστε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί κέντρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Δύσης για οργανωμένο σχέδιο συνωμοσίας κατά της Τουρκίας. Η επίρριψη ευθυνών σε εξωτερικούς εχθρούς αποτελούσε ανέκαθεν μία βολική πρακτική, όχι μόνο για την Τουρκία. Το ίδιο έπραξε ο κ. Ερντογάν και στην πρώτη ανακοίνωσή του μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις.
Η Τουρκία δεν βρέθηκε ποτέ σε πιο επικίνδυνη καμπή, ούτε καν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 που όλοι περίμεναν το ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου. Επίσης δεν βρέθηκε ποτέ τόσο αποκομμένη από τη Δύση, πολλώ δε μάλλον τόσο εχθρική απέναντι στη Δύση.
Η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει συνιστά μετατόπιση του στρατηγικού άξονά της και όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά όρια της Τουρκίας, με άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις για την περιοχή μας και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετούσαμε μέχρι σήμερα την ερμηνεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων προφανώς είναι πλέον ξεπερασμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον χειρισμό των προβλημάτων μας με την Τουρκία.
————————————————————-

Μοίρασε το άρθρο!