Ο κορονοϊός μεταδίδεται σε λιγότερο από 15 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος ράγκμπι στις ΗΠΑ (NFL) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε λιγότερο από 15 λεπτά αλληλεπίδρασης με άλλους, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το CDC.

Το ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί τόσο γρήγορα από έναν φορέα σε έναν υγιή άνθρωπο, είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλους μας.

Κορονοϊός: Τέσσερις παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της COVID-19:

το εάν οι δύο άνθρωποι φορούσαν μάσκες

το πόσο καλά αεριζόταν το δωμάτιο

το πόσο καιρό διήρκεσε η αλληλεπίδραση και

πόση ήταν η απόσταση μεταξύ τους

«Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις ενάντια στην μετάδοση του ιού ήταν η καθολική χρήση μάσκας προσώπου, η πραγματοποίηση συναντήσεων σε εξωτερικούς χώρους, η ελαχιστοποίηση των προσωπικών συναντήσεων και το κλείσιμο τραπεζαρίας. Όλες αυτές έχουν ευρεία εφαρμογή εκτός του ράγκμπι”, δήλωσε ο δρ. Allen Sills, επικεφαλής ιατρός της NFL.

Η NFL και το CDC συνεργάστηκαν για να αναλύσουν τα μαθήματα που προκύπτουν απ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνολικά, ανέφεραν, τα πρωτόκολλα COVID-19 και οι προσπάθειες ανίχνευσης επαφών που εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο επέτρεψαν στις 32 ομάδες του πρωταθλήματος να ολοκληρώσουν τη σεζόν και να αγωνιστούν σε πλέι-οφ, με τον μεγάλο τελικό (Super Bowl) να αναμένεται να γίνει σε λίγες μέρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι παίκτες και το προσωπικό των ομάδων φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν το πόση ώρα αλληλεπιδρούσαν με άλλους όταν ήταν σε απόσταση έξι μέτρων από ένα άλλο άτομο. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αυστηρά πρωτόκολλα μετά από μια πιθανή έκθεση στην COVID-19, όπως η απομόνωση επαφών υψηλού κινδύνου και ή αυστηρή χρήση μάσκας, ήταν οι πιο χρήσιμοι τρόποι για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, περίπου 11.400 παίκτες και προσωπικό των ομάδων έκαναν 623.000 τεστ COVID-19 και 329 ήταν θετικοί. Μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν 41 κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 συνδέονται με μετάδοση εντός ομάδας, αναγκάζοντας την εν λόγω ομάδα να κλείσει τις εγκαταστάσεις της.

Κορονοϊός: 15 λεπτά εκ του σύνεγγυς αλληλεπίδρασης είναι αρκετά για να μεταδοθεί η COVID-19

Η ανίχνευση επαφών έδειξε ότι πολλές περιπτώσεις μετάδοσης πιθανότατα έγιναν σε λιγότερο από 15 λεπτά αλληλεπίδρασης εντός δύο μέτρων απόστασης!

Μεταξύ των 21 παικτών από την ίδια ομάδα, οι 12 δεν είχαν αλληλεπιδράσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 15 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων 8 παικτών, που δεν είχαν αλληλεπιδράσεις που κράτησαν περισσότερο από 5 λεπτά.

«Οι συνεντεύξεις αποκάλυψαν ότι, μεταξύ των σύντομων αλληλεπιδράσεων που συνέβησαν, ορισμένες ήταν κατά τη διάρκεια συναντήσεων χωρίς μάσκα σε μικρές αίθουσες, ή κατά το φαγητό«, σύμφωνα με την έκθεση.

Μετά την πρώτη περίπτωση ομαδικής μόλυνσης εντός μίας και μόνο ομάδας, εφαρμόστηκαν αρκετές αλλαγές σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένων εντατικών πρωτοκόλλων κάθε φορά που κάποιος ήταν θετικός στον κορονοϊό. Έτσι εφαρμόστηκαν καθημερινά τεστ και καραντίνες πέντε ημερών για άτομα υψηλού κινδύνου. Εάν κάποιοι παίκτες, ή μέλη του προσωπικού ήταν θετικά για COVID-19, ολόκληρος ο σύλλογος ακολουθούσε αυτά τα αυστηρά πρωτόκολλα.

Μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου, ο αριθμός των αλληλεπιδράσεων που διήρκεσαν για 15 λεπτά ή περισσότερο μειώθηκε κατά 60% και 189 παίκτες και μέλη του προσωπικού των ομάδων μπήκαν σε καραντίνα μετά από μια πιθανή έκθεση. Μεταξύ αυτών, 20 άτομα από 12 ομάδες ήταν θετικά και οι περισσότερες περιπτώσεις προέρχονταν από μέλη του σπιτιού, ή από εξωτερικές επαφές. Δεν εντοπίστηκαν δευτερεύοντα κρούσματα εντός ομάδων, μετά την εφαρμογή των αναθεωρημένων πρωτοκόλλων.

Τα κρούσματα προέρχονταν συχνά από ασυνείδητες εσωτερικές δραστηριότητες, όπως το να περπατούν μαζί χωρίς να φορούν μάσκες και τρώγοντας ή πίνοντας σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αυστηρά πρωτόκολλα -όπως η απομόνωση ατόμων που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό- θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα σχολεία, σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας και σε περιβάλλοντα συχνού συνωστισμού, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα εντατικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε κάθε περιβάλλον και να περιλαμβάνουν:

εκτεταμένη χρήση μάσκας

ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και

περιορισμένες αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων

«Ήμασταν σε θέση να δείξουμε ότι μπορείτε να παίξετε ένα ομαδικό άθλημα ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τους συμμετέχοντες», δήλωσε ο δρ. Sills στο Associated Press. «Χρειάζεται ο καθένας να παίζει τον ρόλο του κάθε μέρα. Χρειάζονται επίσης κάποιες τροποποιήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων».

Μοίρασε το άρθρο!