Ο Ζορμπάς σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς, ο οποίος έχει ήδη χτυπήσει με δυνατούς ανέμους κι ισχυρές βροχοπτώσεις περιοχές της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Ελλάδας. Προβλήματα υπάρχουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντίρριου. Παράλληλα τα δρομολόγια από Κυλλήνη για Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά καθώς και το Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα πραγματοποιούνται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων.

Για ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολογικές υπηρεσίες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς παρά την εξασθένηση των ανέμων, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

 Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

 

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του φαινομένου είναι ότι, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι τα κύματα θα ξεπεράσουν τα 11 μέτρα.

 

 

Civil Protection GR@GSCP_GR
 
 

Σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατούν Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωνόμαστε για οδηγίες προστασίας

 Τι να προσέξουμε

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα οποία αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους καιρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία.

 

severe-weather.EU@severeweatherEU
 
 

Latest ICON-EU model by @wxcharts showing the ‘s track across central Med into Greece on Saturday and then across Rhodes island into SW Turkey on late Sunday. Severe winds and flash floods are expected!
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τη βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής υδάτων, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ (www.astynomia.gr).

Προειδοποίηση για προσοχή στις μετακινήσεις αλλά και στην τοποθέτηση αντικειμένων στα μπαλκόνια απήυθυνε μέσω twitter ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Georgios Kaminis@KaminisG
 
 

Οι επόμενες ώρες, λόγω καιρού, αναμένονται δύσκολες. Ας μην αφήσουμε να γίνουν και επικίνδυνες. Μετακινήσεις, μόνο τις αναγκαίες. Αντικείμενα σε ασφαλή σημεία στα μπαλκόνια. Απορρίμματα μόνο μέσα στους καδους. Ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών. Γραμμή 1595.

Μοίρασε το άρθρο!