Ο δείκτης μάζας σώματος που ευνοεί τη μακροζωία

Το λάθος σωματικό βάρος μπορεί να μας στοιχίσει 4,5 χρόνια ζωής. Η νέα μελέτη καταδεικνύει τη σημασία του μέτρου καθώς, είτε τα περισσότερα κιλά, είτε τα λιγότερα, δεν συντείνουν στην μακροζωία, όπως συμβαίνει με το κατάλληλο σωματικό βάρος.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 21 έως 25 φαίνεται ότι είναι αυτός, που συμβάλλει στη μακροζωία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology. 

Οπότε οι πολύ αδύνατοι από τη μια και οι παχύσαρκοι από την άλλη δεν ευνοούνται, δεδομένου ότι είναι πιο επιρρεπείς σε νοσήματα, στην εμφάνιση των οποίων το λάθος σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και από τα οποία καταλήγουν να χάνουν τη ζωή τους – μείον 4,3 κιλά οι άνδες, μείον 4,5 κιλά οι γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Dr Krishnan Bhaskaran, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος με το προσδόκιμο ζωής.

“Για τις περισσότερες αιτίες θανάτου διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα «βέλτιστο» επίπεδο ΔΜΣ, με τον κίνδυνο θανάτου να αυξάνεται τόσο κάτω όσο και πάνω από αυτό το επίπεδο. Σε ΔΜΣ κάτω του 21, παρατηρήσαμε περισσότερους θανάτους, σε σύγκριση με τα βέλτιστα επίπεδα ΔΜΣ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να αποτελέσει δείκτη κακής υγείας”, δήλωσε σύμφωνα με το BBC.

“Για τις περισσότερες αιτίες θανάτου, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά βάρους, τόσο μεγαλύτερη είναι η σχέση που παρατηρήσαμε με τον κίνδυνο θνησιμότητας. Έτσι μια διαφορά βάρους τριών κιλών θα έκανε μια σχετικά μικρή (αλλά πραγματική) διαφορά”.

Διαπιστώθηκε ότι μετά την ηλικία των 40 ετών τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάποια ασθένεια, άρα το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έχουν οι άνθρωποι με τον ιδανικό ΔΜΣ (δηλαδή από 18,5 έως 24,9).

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται αν διαιρεθεί το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, κάποιος με βάρος 70 κιλά και ύψος 1,75 μέτρα έχει ΔΜΣ 22,8 (70 δια 1,75Χ1,75). 

Μοίρασε το άρθρο!