Ο Έλληνας που κέρδισε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη!

Για τη δημόσια δήλωση του δημάρχου του Έσελνερ, περιοχής της Κωνσταντινούπολης, Τεβφίκ Γκοκσού, γράφτηκαν πολλά: “Το διαβάσατε αυτό; Είδατε τι έγραψαν τα ελληνικά ΜΜΕ; Έγραψαν ότι ένας Έλληνας κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της μητρόπολης της Κωνσταντινούπολης. Για μισό λεπτό.. Από που κατάγεται αυτός ο δήμαρχος; Από ποια πόλη είναι ο υποψήφιος του CHP;”

Του ήταν σαφώς άγνωστο ότι ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, εκλεγμένος δήμαρχος που αποκλείστηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ελληνικής καταγωγής. “Το να είσαι Έλληνας” (Ρωμιός στα τουρκικά) θεωρείται σχεδόν προσβλητικό τόσο από τους εθνικιστές όσο και από την επίσημη ιδεολογία.

Ο κ. Ιμάμογλου (49 ετών) γεννήθηκε στην Τραπέζουντα. Ο Τεβφίκ Γκοκσού είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης. Διάφοροι επιφανείς πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή τη ρατσιστική δήλωση. Όμως, και από την πλευρά τους, όλες αυτές οι καταδίκες δεν ήταν αρκετά αντιρατσιστικές. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μέχμετ Μπεκαρόγλου από τη Ριζούντα στην Μαύρη Θάλασσα, έγραψε: “Ο Τεβφίκ Γκοκσού πρέπει να ντρέπεται, πρέπει να κοκκινίζει. Πρέπει να φοβάσαι τον Αλλάχ. Τι εννοείς όταν λες ότι ένας Έλληνας κέρδισε τις εκλογές; Δεν έχετε καμία τύψη, καμία αιδώ, καμία ανθρωπιά. Κρίμα!”

Ο τοπικός υπεύθυνος του Καλού Κόμματος (που προέρχεται από την άκρα δεξιά)αντέδρασε έντονα: “Βρωμερό πλάσμα… Αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρει τι λέει. Οι ψηφοφόροι της Τραπεζούντας δεν θα ψηφίσουν τέτοιους ανθρώπους. Και ο Υπουργός Εσωτερικών, που κατάγεται επίσης από την Τραπεζούντα, πρέπει να ανακαλέσει αμέσως αυτόν τον δήμαρχο. Δεν μπορούμε να λέμε Έλληνες τους κατοίκους της Τραπεζούντας!”

Ο Εντζίν Οτζκόκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος. “Υπονοείτε ότι οι κάτοικοι της Τραπεζούντας είναι Έλληνες, κάτοικοι του Πόντου. Αυτός ο δήμαρχος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Προηγουμένως χαρακτηρίζατε ως τρομοκράτες όσους δεν σας ψήφισαν. Τώρα τους κατηγορείτε ότι είναι Πόντιοι. Τους λέτε Ρωμιούς. Υπάρχει κάτι πιο παράλογο από αυτό;” Πολλοί τοπικοί πολιτευτές στην Τραπεζούντα διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του Γκοκσού.

Η αντίδραση του κ. Ιμάμογλου ήταν πιο μετριοπαθής: “Δεν την είδα αυτή την δήλωση. Αλλά δεν αξίζει να ασχοληθούμε. Το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ χαμηλό. Δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν οι φουκαράδες! Όμως είμαι και λυπημένος. Για να αποκτήσουν φωνή είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα. Οι συντοπίτες μου στην Τραπεζούντα δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτού του είδους τα κουτσομπολιά. Αυτός ο δήμαρχος καλύτερα να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής του”.

 Δύο καλλιτέχνες από την Τραπεζούντα επίσης διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του δημάρχου του ΑΚΡ. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Βόλκαν Κονάκ δήλωσε: “Δεν είναι ντροπή να είσαι Έλληνας. Ούτε το να είσαι Πόντιος. Όμως το να είσαι ρατσιστής και ασυνείδητος, υποστηρίζοντας ότι τάχα οι κάτοικοι της Τραπεζούντας είναι Έλληνες, για να πάρεις λίγες παραπάνω ψήφους είναι μεγάλο θράσσος. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη μας για την πατρίδα. Αυτός ο δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής του. Δεν πρέπει να λέει βαριά λόγια, γιατί θα συνθλιβεί υπό το βάρος των λέξεων αυτών”.

Ένας άλλος μουσικός από την Τραπεζούντα, ο Άπολας Λερμί, αντέδρασε εξίσου: “Εάν ένας κάτοικος της Τραπεζούντας τα κατάφερε παρά την καταστολή των φανατικών, τον αντιμετωπίζουμε ως Έλληνα, ως Πόντιο, ως δεν ξέρω και γω τι. Είναι οι ίδιοι φανατικοί που λένε ότι ήμουν “ο τραγουδιστής των Ποντίων”. Παρόλα αυτά όλοι αυτοί οι φανατικοί ήταν παρόντες στην κηδεία εκείνου (*), που έλεγε ότι θα προτιμούσε μια ελληνική νική αντί για την νίκη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κάτοικοι της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας είναι συντηρητικοί, αν όχι εθνικιστές. Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για την καταγωγή τους και η κυβέρνηση του Ερντογάν προσπαθεί πλέον να αποδυναμώσει με κάθε τρόπο τον ικανότατο υποψήφιο της αντιπολίτευσης ενόψει των επαναλληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

(*) Πρόκειται για τον ψευτο-ιστορικό ισλαμιστή οπαδό του Ερντογάν, Καντίρ Μισιρόγλου, φανατικό εχθρό του Ατατούρκ, που γεννήθηκε το 1933 επίσης στην Τραπεζούντα, και πέθανε στις 5 Μαΐου. ΡΑΓΚΙΠ ΝΤΟΥΡΑΝ . [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

Μοίρασε το άρθρο!