Ολυμπιακός – Άρης 1-0 που βρήκε γκολ στο 0-0 και ακυρώθηκε για ανεξήγητους λόγους

Το προβάδισμα για την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet πήρε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης. Ένα τριήμερο μετά το 1-0 επί του Άρη για το πρωτάθλημα, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με το ίδιο σκορ των «κιτρίνων» στο Καραϊσκάκη, μια βδομάδα πριν τη ρεβάνς του «Κλ. Βικελίδης». Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, βρήκε το γκολ της νίκης στο 30′ με τον Γκάρι Ροντρίγκες μετά από υπέροχη ενέργεια και ασίστ του εορτάζοντα Θανάση Ανδρούτσου, ωστόσο το ματς σημαδεύτηκε και από μια τουλάχιστον περίεργη απόφαση του Πορτογάλου διαιτητή Μάρτινς, ο οποίος ακύρωσε γκολ του Ιτούρμπε στο 0-0, στο 16ο λεπτό, για… αδιευκρίνιστους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης, με έπαθλο την πρόκριση στην τετράδα, όπου (λογικά) περιμένει ήδη η ΑΕΚ.

Καλύτερος ο Άρης που σκόραρε μεν, αλλά…

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, καλύτερο ήταν το ξεκίνημα του Άρη, όντας πιο απειλητικός, πιο ουσιαστικός από τη μέση και μπροστά, με καλύτερα τρεξίματα και πίεση στα χαφ. Σε αρκετές περιπτώσεις πλησίασε ή έφτασε στην περιοχή του Τζολάκη, όμως οι περισσότερες εξ αυτών των φάσεων έμειναν ανολοκλήρωτες. Στο 5′ μετά από συνεργασία Μαζικού – Ιτούρμπε και γύρισμα του δεύτερου, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά -στην επιστροφή του με τα κίτρινα- δεν πρόλαβε οριακά να φτάσει στη μπάλα. Στο 16′ πια και ενώ ο Άρης παρέμενε σε θέση επίθεσης, ο Ιτούρμπε σκόραρε με κεφαλιά μετά από κόρνερ, με τον Πορτογάλο διαιτητή όμως να σφυρίζει ενώ η μπάλα είναι στον αέρα και για λόγους που… κανείς δεν κατάλαβε, ακυρώνοντας το τέρμα. 

Άστοχη ήταν και η κεφαλιά-ψαράκι του Παραγουανού εξτρέμ στο 19′ και κάπου εκεί η επιθετικότητα των φιλοξενούμενων άρχισε να ατονεί. Σταδιακά ο Ολυμπιακός άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο και να βελτιώνει την κυκλοφορία της μπάλας που έγινε πιο άμεση, πιο γρήγορη. Στο 22′ ο Κουέστα έβγαλε ένα σουτ του Βρουσάι, ενώ στην επόμενη φάση η κεφαλιά του Ελ Αραμπί κόντραρε και πέρασε κόρνερ.

Σόλο Ανδρούτσου και 1-0 ο Γκάρι

Επόμενη φάση πια, αυτή στην οποία ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ. Ήταν το 30ο λεπτό όταν ο Ανδρούτσος έπαθε… Μέσι, ξεκίνησε από τα δεξιά στη μεσαία γραμμή, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, έφτασε αριστερά στην περιοχή και έκανε το γύρισμα με το αριστερό, με τον Γκάρι να κάνει το 1-0 με ωραίο πλασέ στην κίνηση. Στο υπόλοιπο τέταρτο του πρώτου μέρους, ιδιαίτερες φάσεις δεν υπήρξαν, με τον Ολυμπιακό να είναι αισθητά καλύτερος στο διάστημα αυτό και να ελέγχει το ματς. 

Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο αλλά με την κατοχή του να είναι φλύαρη. Γενικότερα οι δύο επιθέσεις δεν ήταν λειτουργικές στο ματς, ενώ αρκετά ήταν και τα λάθη. Ο ρυθμός άρχισε επίσης να πέφτει όσο περνούσε η ώρα, ειδικά μετά τις μαζεμένες αλλαγές και από τους δύο προπονητές. Πρώτη φάση στην επανάληψη ήταν η μεγάλη ευκαιρία του 56ου λεπτού για τον Ολυμπιακό, όταν μετά από κόντρα σε σουτ του Χουάνγκ, ο Ελ Αραμπί βρέθηκε τετ-α-τετ, εκτέλεσε, όμως ο Κουέστα κράτησε το 1-0. Μετά από ένα τέταρτο στο οποίο δεν παίχτηκε και πάλι καλό ποδόσφαιρο, ο Χάμες είχε ένα απευθείας φάουλ λίγο άουτ στο 71′. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Κολομβιανός βρέθηκε σε καλή θέση για σουτ στο ύψος της περιοχής, όμως αυτό κόντραρε και μπλόκαρε εύκολα ο Κουέστα.  

Εκατέρωθεν κλασικές ευκαιρίες στο τέλος

Φτάνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Άρης βρήκε τις ευκαιρίες για να πάρει κάτι καλύτερο από το ματς, όμως δεν τις αξιοποίησε. Στο 79′ ο Γκρέι απέφυγε ωραία τον Ντόη στην περιοχή και έκανε το γύρισμα, όμως η προβολή του Καμάτσο που πρόλαβε τον Ρέτσο, σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Τζολάκη. Ένα λεπτό αργότερα, μετά από εκτέλεση φάουλ, ο νεαρός γκολκίπερ του Ολυμπιακού κράτησε το 1-0 σε κεφαλιά του Μπράμπετς από κοντά. 

Στο φινάλε του αγώνα πια, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έχασε τις δικές του δύο μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερο σκορ. Στο 89′ ο Χάμες έκανε μια έξοχη σέντρα για τον Μπουχαλάκη που βρέθηκε σε θέση φορ, όμως η κεφαλιά του πέρασε ελάχιστα έξω. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κρητικός χαφ βρέθηκε ξανά φάτσα με το τέρμα μετά από συνεργασία με τον Μασούρα και ωραία συνολικά επίθεση, όμως ο Κουέστα ξανά είπε «όχι». Στην τελευταία φάση του ματς, ένα σουτ του Ετέμπο πέρασε λίγο άουτ και έτσι έμεινε αυτό το 1-0 που δίνει στον Ολυμπιακό το οριακό προβάδισμα για την πρόκριση στην ημιτελική φάση.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Μίτσελ / 4-2-3-1): Τζολάκης, Βρουσάι (80′ Μπουχαλάκης), Ντόη, Ρέτσος, Ανδρούτσος (65′ Ρέαμπτσιουκ), Ιν. Χουάνγκ, Σαμασέκου, Μασούρας, Κασάμι (65′ Χάμες), Ροντρίγκες (69′ Ροντινέι), Ελ Αραμπί (69′ Μπακαμπού).
Άρης (Άλαν Πάρντιου / 4-3-3): Κουέστα, Μαζικού, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Οντουμπάτζο (46′ Εμπακατά), Ετέμπο, Νταρίντα, Ιτούρμπε (65′ Πάλμα), Μαντσίνι (69′ Ντουκουρέ), Ματέο Γκαρσία (46′ Καμάτσο), Καμαρά (35′ Γκρέι).
Διαιτητής: Τιάγκο Μάρτινς (Πορτογαλία)
Βοηθοί: Αντρέ Κάμπος (Πορτογαλία), Χούγκο Ριμπέιρο (Πορτογαλία)
Τέταρτος: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)
VAR: Χούγκο Μιγκέλ (Πορτογαλία)
AVAR: Ανδρέας Μεϊντάνας (Αχαΐας)

Λεφτά στην Τράπεζα: Θανάσης Ανδρούτσος

Ο διεθνής μπακ είναι δικαιολογημένα και σταθερά «μέσα» στις κατηγορίες των χειρότερων εδώ και πολύ καιρό. Σε αυτό το ματς όμως, έδειξε μια εικόνα του εαυτού του που ο Ολυμπιακός περιμένει… χρόνια ολόκληρα να δει από αυτόν. Σταθερός αμυντικά, με πολύ καλές επιστροφές, καλά και αποφασιστικά κοψίματα και τάκλιν. Το κυριότερο, με ουσία επιθετικά και χωρίς να γυρίζει μονίμως τη μπάλα πίσω, στον παίκτη που του την έδωσε εξ’ αρχής. Το γκολ της νίκης είναι πρακτικά δικό του κατά 99%, αφού αυτός το δημιούργησε από το μηδέν, διασχίζοντας διαγώνια όλο το γήπεδο πριν βγάλει μια σέντρα πάρε-βάλε για τον Γκάρι και μάλιστα με το κακό του πόδι.

Γίνε Πρόεδρος: Γκάρι Ροντρίγκες

Καλό ματς έχει κάνει ο Ρέτσος αμυντικά, καλός ο Χάμες στο διάστημα που έπαιξε, όμως ο σκόρερ του γκολ της νίκης μπαίνει στην κατηγορία. Είχε αρκετές καλές ενέργειες, όμως σπατάλησε αντίστοιχα… άλλες τόσες.

Lockdown: Παϊτίμ Κασάμι

Το απόλυτο μηδέν από τον Ελβετό χαφ σε αυτό το ματς, με τον Ολυμπιακό να παίζει με 10 στο διάστημα που ήταν στο γήπεδο.

Τελετές «Το Κοράκι»

Αρκετά παράπονα για τη διαιτησία του αγώνα από τον Άρη και κυρίως για τη φάση του 16′. Ο Ιτούρμπε σκόραρε με κεφαλιά, με τον Μαρτίνς να σφυρίζει ενώ ακόμη η μπάλα ήταν στον αέρα και για… άγνωστους λόγους. Επιθετικό φάουλ δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά, ενώ ο βοηθός δεν έχει σηκώσει σημαία για οφσάιντ, με μόνη λογική (;) εξήγηση, να έχει καταλογίσει μόνος του οφσάιντ ο ρέφερι, αλλά πριν καν η μπάλα φτάσει σε σημείο που βρισκόταν κάποιος εκτεθειμένος… Οι «κίτρινοι» ζήτησαν επίσης δεύτερη κίτρινη στον Βρουσάι, ενώ γενικά ο Πορτογάλος δεν έδειξε να έχει τον έλεγχο του αγώνα.

Πόση αλήθεια αντέχεις; 

Πολλές αλλαγές για τον Ολυμπιακό, διαφορετική διοργάνωση, ίδιο αποτέλεσμα. Εντός έδρας νίκη επί του Άρη, εύκολα ή δύσκολα. Οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν αήττητοι εντός από τον Άρη για 23ο συνολικά ματς (20/3/0) από τον Ιανουάριο του 2002…

Μοίρασε το άρθρο!