«Ολυµπος-Νάουσα»: Προχωρά η μεταμόρφωση σε 5άστερο ξενοδοχείο

Ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται σε πολυτελές boutique ξενοδοχείο.

Το κτίριο της Λεωφόρου Νίκης 5 κτίστηκε το 1926.

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάζονται στο βιβλίο του Βασίλη Κολώνα, Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας, για το κτίριο αρχικά εκδίδονται δυο οικοδομικές άδειες.

Από το βιβλίο “Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας” του Βασίλη Κολώνα, εκδ. University Studio Press

Μια στο όνομα των Σακιτούδη – Λεών σε σχέδια Μ. Ρούμπενς στα πρότυπα μια διώροφης αστικής κατοικίας το 1923 και μια στο όνομα του Λ. Γιουδά σε σχέδια Ζακ Μοσέ στον τύπο Μεγάρου πολλαπλών χρήσεων το 1925.

Οι 4 αρχικοί συνιδιοκτήτες ήταν οι Tσελίδη, Eμμανουηλίδη, Γεωργακόπουλου και Σφήκα.  Στη θέση του έως το 1925 ήταν το θέατρο Ολυμπία.

Το εστιατόριο «Ολυµπος-Νάουσα»

Για χρόνια συγκαταλέγονταν στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου προσελκύοντας πολλούς διάσημους θαμώνες.

Σημειώνεται ότι για  περισσότερα από 60 χρόνια το ομώνυμο εστιατόριο «Ολυµπος -Νάουσα» του ξενοδοχείου ήταν το ορόσηµο της γαστρονοµίας στην πόλη, µε τη φήµη του να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και να κατατάσσεται στη λίστα µε τα καλύτερα εστιατόρια του κόσµου.Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το εστιατόριο χτίστηκε το 1925 από τον Ζακ Μοσέ (Jacques Moshé), για λογαριασμό του βιομηχάνου Ιορδάνη Γεωργιάδη για να στεγάσει στους 2 ορόφους του τα γραφεία των “Ηνωμένων Ζυθοποιιών” και στο ισόγειο του με τις δύο ξεχωριστές αίθουσες “Όλυμπος” και “Νάουσα” το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο. Το 1926 ενώνονται οι 2 αίθουσες εγκαινιάζεται το εστιατόριο με την επωνυμία Όλυμπος Νάουσα. Το εστιατόριο έκλεισε το 1994 και από τότε το κτίριο παρέμεινε εγκαταλελειµµένο.

Το προσωπικό σε λήψη λίγο μετά τον πόλεμο (προέλευση: «Κάποτε στη Θεσσαλονίκη» του Στράτου Σιμιτζή, εκδ. University Studio Press
Η πώλησή του είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν ωστόσο χωρίς επιτυχία.

Όντας ιδιοκτησία της Eurobank, το ιστορικό κτίριο πουλήθηκε το 2017 από την Eurobank, μετά από διαγωνισμό, με τίμημα 5,5 εκ. ευρώ περίπου.

Το έργο μεταμόρφωσής τους έχει αναλάβει το κοινό επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality (65%) και της Μακεδονικά Ξενοδοχεία ΑΕ, του ομίλου Τορνιβούκα (35%).

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Το κτίριο μεταμορφώνεται ήδη σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 67 δωματίων.  Σύμφωνα με τη Grivalia, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει δύο εστιατόρια, καθώς στο ισόγειο θα «αναβιώσει» το ιστορικό «Όλυμπος – Νάουσα» και ένα ακόμη θα λειτουργήσει στην ταράτσα του.

Πηγή φωτό Grivalia.com

Καθώς το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, διατηρήθηκε η ιστορική του πρόσοψη ενώ το υπόλοιπο κτίριο θα κατασκευαστεί εκ νέου.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 9 εκ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί προς υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, με συνολικό ύψος φορολογικής απαλλαγής 3,1 εκ. ευρώ.

Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η Μυτιληναίος ενώ το νέο ξενοδοχείο θα διαχειρίζεται η TOR Hotel Group.

Αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2021.

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο ιστορικό κτίριο "Όλυμπος Νάουσα" στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects & Dimitris Thomopoulos
Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο ιστορικό κτίριο “Όλυμπος Νάουσα” στη Θεσσαλονίκη – Πηγή: Divercity Architects & Dimitris Thomopoulos

 

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο ιστορικό κτίριο “Όλυμπος Νάουσα” στη Θεσσαλονίκη – Πηγή: Divercity Architects & Dimitris Thomopoulos

Με πληροφορίες από

bizness.gr / Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας του Βασίλη Κολώνα / Κάποτε στη Θεσσαλονίκη Σιμιτζής Στράτος

 

Μοίρασε το άρθρο!