Ολική Διαγραφή χρεών με το νόμο «Κατσέλη»

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πλήθος πολιτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών, σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, βλέποντας από τη μία τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται και από την άλλη τις οφειλές τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να διογκώνονται.

Σε σωστή κατεύθυνση κινήθηκε η ψήφιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), γνωστός και ως νόμος «Κατσέλη», ο οποίος έδωσε ανακούφιση σε μεγάλη μερίδα οφειλετών, που είδαν τις οφειλές τους να διαγράφονται σε πολλές περιπτώσεις και παράλληλα να σώζουν την κύρια κατοικία και ανά περίπτωση και τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία από τον πλειστηριασμό.

Η άγνοια μάλιστα πολλών δανειοληπτών για την ύπαρξη του εν λόγω νόμου, τους οδήγησε να υπογράψουν ασύμφορες τραπεζικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώνουν επ΄ αόριστον δόσεις χωρίς η οφειλή τους να μειώνεται ουσιαστικά.

Με την υπαγωγή τους στο νόμο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί, αρπάζοντας έτσι την ευκαιρία να ορθοποδήσουν οικονομικά και να διευθετήσουν οριστικά τα χρέη τους.

Ήδη οι πρόσφατες τροποποιήσεις του ανωτέρω νόμου  με τους νόμους 4336/2015 και 4346/2015 δίνουν τώρα τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερες ομάδες φορολογούμενων, αλλά και της συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων χρεών, όπως χρέη προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με παράλληλη προστασία της κύριας κατοικίας από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό.

Έτσι, μπορούν να ρυθμιστούν ή να διαγραφούν (ολικά ή μερικά) ανά περίπτωση χρέη προς:

  • Τράπεζες
  • Ασφαλιστικά Ταμεία
  • Δημόσιο, Δήμους και Περιφέρειες
  • Τρίτους (ιδιώτες- εταιρίες τηλεφωνίας-ρεύματος κτλ.)

Επίσης, οι τροποποιήσεις του παραπάνω νόμου, εισήγαγαν την πρόβλεψη ολικής απαλλαγής από τα χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες για οφειλές που δεν ξεπερνούν συνολικά τις 20.000€.

Για την υπαγωγή των δανειοληπτών (φυσικά πρόσωπα)  που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, στο ευνοϊκό καθεστώς της διαγραφής χρεών (άρθρο 5α του ν.3869/2010 όπως τροποποιήθηκε μέχρι σήμερα) πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οφειλές μέχρι 20.000€
  • Ο οφειλέτης να μην διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία
  • Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (πχ. καταθέσεις) να μην υπερβαίνουν το ποσό των 1.000€
  • Τα πάσης φύσεως εισοδήματα του οφειλέτη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πριν από την συζήτηση της αιτήσεως απαλλαγής στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, να είναι μηδενικά
  • Να είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών (συνεργάσιμος ορίζεται ο δανειολήπτης που παρέχει πλήρη στοιχεία επικοινωνίας στην Τράπεζα, ενημερώνει ως προς την περιουσιακή και εισοδηματική του κατάσταση την Τράπεζα κτλ.)

Η ανωτέρω διαγραφή γίνεται κατόπιν αιτήσεως του δανειολήπτη δια μέσου του πληρεξουσίου δικηγόρου του στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Εν συνεχεία, προσδιορίζεται δικάσιμος και εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και παρέλθει διάστημα 18μηνών, το Δικαστήριο διατάσσει την απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.

Σε περίπτωση που οι οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 20.000€ ή ο οφειλέτης έχει περιουσία, μπορεί να αιτηθεί ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, μέσω του δικηγόρου του, την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς του νόμου, πετυχαίνοντας ανά περίπτωση διαγραφή και ρύθμιση των χρεών του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με την κατάθεση και επίδοση της αίτησης, οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες εφόσον δεν έχει εγγραφεί υποθήκη, παγώνουν (σταματούν να τοκίζονται) και οι Τράπεζες και οι Εισπρακτικές Εταιρίες, σταματούν τις τηλεφωνικές οχλήσεις.

Σίγουρα, η υπαγωγή στο νόμο δεν είναι πανάκεια και για αυτό θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς η κάθε περίπτωση, καθώς για κάποιους οφειλέτες η υπαγωγή αποτελεί πραγματικά την σωτηρία τους, για κάποιους άλλους όμως μπορεί να είναι ασύμφορη και να ενδείκνυται κάποια άλλη διαδικασία.

Γράφει ο Μιχαήλ  Ζηδιανάκης, Δικηγόρος Δ.Σ.Θ.  

πηγή enomoka.gr

Μοίρασε το άρθρο!