Οι φωνές φωνές της Ελλάδας: ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

60594022d33938cdb33a6e10aa419e01-696x464.jpg.pagespeed.ce.WixFtCll-L

Επιμέλεια: Βάσω Λιόκαυτου

Αν το ελληνικό τραγούδι ήταν βιβλίο το κεφάλαιο «Μαρινέλλα» θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα και πολυσέλιδα. Η «μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού» υπηρετεί πιστά το ελληνικό τραγούδι 60 χρόνιακαι αντέχει ακόμα.

Γιατί; «Πρώτον, γιατί μ’ αρέσει. Δεύτερον, επειδή ακόμη, αυτό που λέγεται λαιμός, πάει πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι τραγουδάω καλύτερα από πέρσι και πέρσι από πρόπερσι. Κάθε φέτος τραγουδάω καλύτερα. Το νιώθω», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή της.

Το κορίτσι από τη «νύφη του Βορρά» που έμελλε να γίνει το φαινόμενο «Μαρινέλλα»

Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου του 1938 και ήταν το τέταρτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας με ποντιακές ρίζες. Από μικρή λάτρευε το τραγούδι και την πρόζα και σε ηλικία 12 χρονών πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση των καταστημάτων «Melka» της Θεσσαλονίκης.

«Από μικρή έπαιζα ρόλους, τραγούδαγα και χόρευα συνέχεια. Από τότε μέχρι και σήμερα η καριέρα μου δεν διεκόπη πουθενά.  Έτσι με γέννησε η μάνα μου.Ήμουν λίγο τσαχπινομπουρμπουλήθρα. Και το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Είχα δέκα χρόνια διαφορά από τον μεγάλο. Δυστυχώς πέθαναν νωρίς τα αδέρφια μου κι έχουμε μείνει μόνο εγώ και η αδερφή μου. Δεν έχουμε χωρίσει τις ζωές μας», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στην εφημερίδα realnews.

Τα πρώτα βήματα και η συνάντηση με τον Στέλιο Καζαντζίδη

Το 1955 σε ηλικία μόλις 17 χρονών ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο τηςΜαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Δίπλα της, οι ανερχόμενοι τότε ηθοποιοί Κώστας Βουτσάς και Μάρθα Καραγιάννη, αλλά και η Σόνια Δήμου, ο Γιάννης Τζαννετάκος και η χορεύτρια Ντέπυ Φιλοσόφου. Κάποιο βράδυ, στον Παλαμά Καρδίτσας, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και η Μαρινέλλα που ήξερε απ’ έξω όλα τα τραγούδια, την αντικατέστησε.

Τραγούδησε το «Ο άνθρωπος μου» της Σοφίας Βέμπο, σε μουσική τουΜενέλαου Θεοφανίδη και στίχους τουΜίμη Τραϊφόρου.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή το ελληνικό τραγούδι κέρδιζε μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριές του.

Έναν χρόνο μετά άρχισε να εργάζεται ως τραγουδίστρια στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης γιατί της έδιναν καλύτερη αμοιβή. Ενώ εμφανιζόταν ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Πανόραμα» της Νέας Ελβετίας Θεσσαλονίκης».

Εκεί «βαπτίστηκε» Μαρινέλλα από τον τραγουδοποιό Τόλη Χάρμα εμπνευσμένος από ομώνυμο κομμάτι του. Εκεί έμελλε να γίνει η μεγάλη συνάντηση με τον Στέλιο Καζαντζίδη που ήταν σταθμός στη ζωή αλλά και στην καριέρα της.

Τον Αύγουστο του 1956 ο Στέλιος Καζαντζίδης πήγε να συναντήσει τον Στέλιο Ζαφειρίου που έπαιζε μπουζούκι στο μαγαζί και την άκουσε να ερμηνεύει ένα κομμάτι που είχε πει ο ίδιος  «Το πιο πικρό ψωμί» του Γιώργου Μητσάκη. Στη συνέχεια συστήθηκαν και ο τραγουδιστής της επισήμανε πως τραγουδά με έναν δικό της τρόπο, λίγο ελαφρύ. Η γνωριμία τους συνεχίστηκε μέσα στη βάρκα του πατέρα της. Και οι δύο αγαπούσαν πολύ την θάλασσα και το ψάρεμα. Εκεί, ο Στέλιος Καζαντζίδης της ζήτησε να γίνει το σεγκόντο του.

Οι δυο τους έγιναν καλλιτεχνικό ζευγάρι και κατέβηκαν στην Αθήνα ξεκινώντας μια ανοδική πορεία και ηχογραφώντας μεγάλες επιτυχίες όπως «Νίτσα, Ελενίτσα» και «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ».

Το 1960, η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο και στην κωμική ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ», ερμηνεύοντας μαζί τα τραγούδια «Για ‘μας ποτέ μη ξημερώσει» και «Ζιγκουάλα», ενώ η Μαρινέλλα ερμήνευσε σόλο το τραγούδι του Αργύρη Κουνάδη «Αλλάξανε τα πράγματα».

Γνώρισαν μεγάλη δόξα εκτός από την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από τη συνεργασία γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας και παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964 και ταξίδεψαν τραγουδώντας στη Γερμανία και την Αμερική. Στις αρχές του ’65 ο Καζαντζίδης πήρε την απόφαση να σταματήσει τις εμφανίσεις του. Ο χωρισμός ήρθε έναν χρόνο αργότερα ενώ η τελευταία κοινή τους ηχογράφηση ήταν το 1968.

«Με τον Καζαντζίδη χώρισα γιατί εγώ ήθελα να δουλεύω κι’ εκείνος δεν ήθελε. Πρέπει να ήμουν από τις λίγες που κατάφεραν να ξεφύγουν από το ντουέτο με έναν άντρα και να κάνουν δική τους καριέρα. Τα περισσότερα από τα άλλα κορίτσια δεν τα κατάφεραν…», είχε δηλώσει η τραγουδίστρια.

Το «όχι» της Βουγιουκλάκη που της «χάρισε» τη μεγάλη επιτυχία

Το 1966 αποφασίζει να «χτίσει» τη δική της καριέρα. Το 1967 ο Γιώργος Ζαμπέτας γράφει το κομμάτι «Σταλιά σταλιά» για την Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά εκείνη αρνείται να το πει. Η Μαρινέλλα ζητάει από τον Γιώργο Ζαμπέτα να το τραγουδήσει εκείνη και ο μαέστρος δέχεται. Μπαίνει στο στούντιο το ηχογραφεί το 1967 και στις 11 Μαρτίου του 1968 κυκλοφορεί «απογειώνοντάς» την. Το 1969 εμφανίστηκε στην «Παλιά Αθήνα» της Πλάκας, δίπλα στους Δημήτρη Μητροπάνο, Κλειώ Δενάρδου, Σόφη Ζαννίνου με χορεύτες τους Μανώλη Καστρινό και η Χρυσούλα Ζώκα.

Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες με τον Γιώργο Κατσαρό, Στράτο Διονυσίου, Τόλη Βοσκόπουλο.

Αντιμετώπιζε τη δουλειά της με μεγάλο σεβασμό και έδειχνε μεγάλη αφοσίωση. Χρησιμοποιούσε μεγάλες ορχήστρες με τους καλύτερους μουσικούς της εποχής. Πρόσεχε τον ήχο, έβαλε θεατρικούς προβολείς, αντικατέστησε το σπάσιμο των πιάτων με τις γαρδένιες, έφτιαξε τα καμαρίνια και επέβαλε όχι μόνο την Κυριακή να είναι ρεπό, αλλά και οι μουσικοί της να πληρώνονται εκείνο το ρεπό.

Στις 27 Μαΐου του 1971, προβλήθηκε η εκπομπή «Nana Mouskouri with the Athenians» από το αγγλικό κανάλι BBC όπου η Μαρινέλλα ήταν καλεσμένη της Νάνας Μούσχουρη. Μαζί τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια με συνοδεία των Αθηναίων  όπως: «Μινόρε της αυγής», «Πάλι θα κλάψω», «Τι να φταίει», «Κυρά Γιώργαινα» κ.ά.

Τον Φεβρουάριο του 1973 η Μαρινέλλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο φεστιβάλ Midem των Καννών με τρία τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.Επίσης, ερμήνευσε τα τραγούδια «Πού πάνε εκείνα τα παιδιά (My reason)» και «Παλικάρι μου» στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Το μπουζούκι» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μάρου για το BBC, ενώ κυκλοφόρησαν σε δυο δίσκους ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις της στο Stork και το «Μarinella’s», με τον τίτλο «Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα» (στις 16 Μαρτίου του 1972) και αντίστοιχα «Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα no. 2» (στις 6 Απριλίου του 1973). Η Μαρινέλλα, ήταν η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος της και κυκλοφόρησε σε δίσκο. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη και η Μαρινέλλα ζει στιγμές μεγάλης δόξας.

Το παιδί εκτός γάμου και ο «μυστικός» γάμος με τον Τόλη Βοσκόπουλο

Πάνω στο πικ της καριέρας της «τάραξε» τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής κοινωνίας καθώς γέννησε την κόρη της Τζωρτζίνα ενώ ήταν ανύπαντρη. Για την περίοδο εκείνη αυτό ήταν ένα γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστο. Η κόρη της ήταν «καρπός» του έρωτά της με τον πρωταθλητή Ελλάδος στην ιππασία Φρέντυ Σερπιέρη. Δεν τον παντρεύτηκε ποτέ και του ζήτησε να μείνουν φίλοι και έτσι έγινε.

«Όταν ήμουν έγκυος, τραγουδούσα σε μαγαζιά μέχρι τον έβδομο μήνα. Ήταν σοκ η είδηση ότι δεν έχω παντρευτεί. Εγώ και η Ναθαναήλ το κάναμε τότε, οι δυο τρελές, αλλά ο κόσμος δεν είχε πρόβλημα, φυσικά ούτε και τα μαγαζιά. Πήγαινα στο καμαρίνι, έκανα εμετό, ξαναγυρνούσα στη σκηνή και ήμουν κανονική…».

Στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου (1973) παντρεύεται τον Τόλη Βοσκόπουλο σε έναν μυστικό γάμο με κουμπάρο τον Γιώργο Κατσαρό. Ο τραγουδιστής λατρεύει την λίγων μηνών κόρη της Μαρινέλλα και οι τρεις του μένουν σε μια πολυτελή βίλα στην Κηφισιά. Μαζί έκαναν εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά ενώ κυκλοφόρησαν δύο δίσκους με τίτλος: «Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος» και «Εγώ κι εσύ». Ο γάμος τους κράτησε μέχρι το 1981.

Το ιδιαίτερο στυλ που λάνσαρε

Είχε ένα ιδιαίτερο στυλ και ξεχώριζε από τις άλλες τραγουδίστρια. Με κομμένα αντρικά τα μαλλιά της και φορώντας παντελόνια λάνσαρε το δικό της στυλ.«Φόρεσα παντελόνια, γιατί εκείνη την εποχή που έσπαγαν πιάτα τραυματιζόμασταν και την ώρα που τραγουδούσαμε καθιστές έτρεχαν τα αίματα από τις γάμπες και τα γόνατα μας. Φόρεσα παντελόνια για να κρύβω τα αίματα. Τα μαλλιά μου τα έκοψα κοντά, γιατί ιδρώνω πολύ και δεν μπορούσα να έχω μαλλούρα. Ε, τα έκοψα και τελικά έγιναν κομμάτι της εικόνας μου».

 Η εμφάνισή της στην Eurovision

Στις 6 Απριλίου του 1974 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα, το οποίο κατέλαβε την ενδέκατη θέση ανάμεσα σε 17 χώρες, μια θέση που όμως δεν εμπόδισε το τραγούδι να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα.

Το 1988, η Μαρινέλλα άλλαξε δισκογραφική εταιρεία ύστερα από 20 χρόνια, και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο τον δίσκο «Τολμώ» από την MINOS-EMI, ενώ συμμετείχε στο δίσκο του Γιάννη Πάριου «Πιστός» τραγουδώντας μαζί του το τραγούδι του Αλέξη Παπαδημητρίου «Και να που γύρισες», σε στίχους Γιάννη Πάριου.

Σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια στην καριέρα της.

Από το 1992 περιόρισε τις εμφανίσεις της στα νυχτερινά κέντρα διότι είχε αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης σε αυτά, κάτι που τη βρήκε αντίθετη.

Στις 24 Ιουλίου του 1995 έπαιξε ως η Κορυφαία του Χορού σε ένα πρόγραμμα με μελοποιημένα χορικά από Τραγωδίες του Ευριπίδη, που μελοποίησαν για παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις ο Χρήστος Λεοντής,ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Η παράσταση «Γυναικών πάθη» και παρουσιάστηκε στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και χορογραφίες Ντόρας Τσάτσου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποίησε ειδικά για την παράσταση τον «Θρήνο της Εκάβης» σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε τα χορικά «Ίλιον (Τρωάδες)», «Τίποτα – τίποτα (Τρωάδες)», «Αλκυόνα (Ιφιγένεια εν Ταύροις)», «Θεοί του Κάτω Κόσμου (Εκάβη)», «Του έρωτα μέγα κακό (Μήδεια)», «Άξιο των γυναικών το γένος (Μήδεια)» κ.α. σε μεταφράσεις των Γιώργου Χειμωνά, Τάσου Ρούσσου, Γιάννη Τσαρούχη (σε προσαρμογή Λίνας Νικολακοπούλου), Θρασύβουλου Σταύρου, Κωστή Κολώτα, Χρύσας Προκοπάκη και Δώρας Μοάτσου -Βάρναλη.

Η παράσταση περιόδευσε σε αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Μάλιστα, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, η Μαρινέλλα δήλωσε πως θα βγει διπλός δίσκος για καθαρά ιστορικούς και συλλεκτικούς λόγους. Ο δίσκος όμως, δεν κυκλοφόρησε. Η παράσταση αυτή, απέσπασε ποικίλα σχόλια και ο θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε πως «Ήταν ο καλύτερος Χορός των τελευταίων 20 χρόνων».

Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, εμφανίστηκε ξανά στο «Rex», έχοντας μαζί της πολλούς νέους τραγουδιστές (Αλέξανδρος Χατζής, Δημήτρης Κόκκοτας, Χαρά Κεφαλά, Αναστασία Ζαννή κ.α.), ενώ παρουσίασε τα τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου για την τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Πρόβα νυφικού», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου.

Η Μαρινέλλα σε σειρά του Κώστα Κουτσομύτη

Το 2000 αποδέχεται με χαρά την πρόταση που της κάνει ο Κώστας Κουτσομύτης ζητώντας της να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Γιάννη Ξανθούλη.Η Μαρινέλλα υποδύθηκε την Μαρίκα Σουέζ, μια θεατρίνα ενός ιδιότυπου μπουλουκιού, που έδινε παραστάσεις σε λουτροπόλεις εξαθλιωμένες απ’ τους πολέμους, στα χρόνια του Εμφυλίου.

Η τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε από την ΕΤ-1, ενώ τα τραγούδια της σειράς έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης «Νύχτα θεά», «Ό,τι τραγουδώ», «Ξέχασέ μας» κ.α. Συμπρωταγωνιστές της ήταν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Βογιατζής και ένας μεγάλος θίασος αξιόλογων ηθοποιών: Γιώργος Χριστοδούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Νατάσσα Μανίσαλη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Στεργιόγλου, Θάλεια Ματίκα, Μαρίνα Ψάλτη, Σία Κοσκινά, Δήμος Γιγαντάκης κ.α.

Στις 8 Μαρτίου του 2005, το μηνιαίο περιοδικό Life & Style σε συνεργασία με τα καταστήματα καλλυντικών Notos Galleries βράβευσαν τη Μαρινέλλα ως «Eρμηνεύτρια της Χρονιάς», σε μια κοσμική εκδήλωση στο Fever, η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA, με τίτλο «Γυναίκες Της Χρονιάς 2004».

Βράβευση για τα 50 χρόνια καριέρας

Το 2007, η Μαρινέλλα συμπλήρωσε 50 χρόνια στο Ελληνικό τραγούδι, και ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας (Σ.Φ.Ε.Ι.) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, τη Νομαρχία και του Δήμου Θεσσαλονίκης, της διοργάνωσε τιμητική βραδιά στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, όπου την βράβευσε για την συνολική προσφορά της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, με την παρουσία πλήθους κόσμου

Αντίστοιχες βραβεύσεις υπήρξαν στις 27 Μαρτίου, όπου το μηνιαίο περιοδικό Life & Style βράβευσε για δεύτερη φορά τη Μαρινέλλα ως
«Eρμηνεύτρια της Χρονιάς ’07», αλλά και στις 29 Οκτωβρίου, όπου η Μαρινέλλα τιμήθηκε από τα Μουσικά Βραβεία Αρίων, στην έκτη τους απονομή. Ενώ και το 2014 βραβεύτηκε ως «Γυναίκα της χρονιάς».

Μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν τον Νοέμβριο του 2009 όταν συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πάριο στο «Διογένης Studio» με τον Γιάννη Πάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009 παρακολούθησαν το πρόγραμμα τους πάνω από 80.000 θεατές. Οι εμφανίσεις τους τελείωσαν στις 5 Απριλίου του επόμενου χρόνου.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου η Μαρινέλλα συμμετείχε σε δυο συναυλίες-αφιερώματα στο Στέλιο Καζαντζίδη -ύστερα από δική της πρωτοβουλία- με τον τίτλο «Η φωνή ζει» για τις ανάγκες ανέγερσης ενός ξενώνα για ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες του σωματείου κοινωνικής μέριμνας «Αρωγή». Δίπλα της στάθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία και ο Πασχάλης Τερζής.

Η Μαρινέλλα και το μιούζικαλ

Το 2010 ανεβαίνει στη σκηνή του «Παλλάς» με το μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου «Μαρινέλλα, το μιούζικαλ» και «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας της κόρης της και το τάμα της τραγουδίστριας

Η Τζωρτζίνα είναι ο «θησαυρός» της Μαρινέλλας. Όταν το 2013 της διεγνώσθη καρκίνος του μαστού η ερμηνεύτρια αν και συγκλονισμένη στάθηκε «βράχος» στο πλευρό της κόρης της.

«Είχε καρκίνο στον μαστό αλλά τον πρόλαβε στο δευτερόλεπτο, μπορώ να πω, της εμφάνισής του. Το κοριτσάκι μου! Δόξα τον Πανάγαθο… Έχω ένα παιδί απίθανο, ο Θεός να την έχει γερή. Αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση σαν να μην τρέχει τίποτα. Έμεινε για ένα διάστημα γουλί από τη χημειοθεραπεία». Η ερμηνεύτρια μάλιστα είχε κάνει διπλό τάμα για να γίνει καλά το παιδί της και τα εκπλήρωσε, το ένα στη Μονή της Καλλίπετρας και το άλλο στη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Ο απολογισμός μιας μεγάλης καριέρας, οι φιλοφρονήσεις και οι νέοι καλλιτέχνες

Τι κι αν είναι μια σπουδαία τραγουδίστρια; Απεχθάνεται τους όρους «ντίβα» και «σταρ». «Το ”απόλυτη ντίβα”, ”θεά”, ”σταρ” κ.λπ. αφήστε τα για τις άλλες που αρέσκονται σε αυτά – να μη σας πω ότι τα λένε και στον καθρέφτη τους, οι κακομοίρες. Δεν τις βλέπετε; Αξιολύπητες, τους απέμειναν ψεύτικες ταμπέλες που έφτιαξαν μόνες τους! Ποια είσαι, μωρή κακομοίρα, που θες και αυλή; Και θέλεις και bodyguards, τρομάρα σου; Από ποιον κινδυνεύεις; Μόνο από την ηλιθιότητα σου! Τις βλέπω σε φωτογραφίες ή σε εκπομπές να προχωρούν με bodyguards και μου έρχεται να ξεράσω».

Κάνοντας έναν απολογισμό στην καριέρα της είχε πει: «Πάντοτε ήμουν ειλικρινής με τον εαυτό μου, έντιμη, δεν πάτησα ποτέ κανέναν, ούτε μυρμήγκι για να ανέβω. Πήγαινε το ποτάμι, έβλεπα το τούνελ, πάντοτε έκανα στο πλάι για να περάσουν αυτοί που έτρεχαν και συνέχιζα. Ξέρεις πόσοι πέρασαν από δίπλα μου; Πολλοί, αλλά φύγανε. Εγώ σταθερά. Στην περίπτωσή μου ισχύει το “κάποτε η χελώνα θα περάσει τον λαγό”. Θα αποχωρήσω χωρίς να μου πει κάποιος “φύγε”. Αυτή είναι η μαγκιά. Θα κάτσω στο σπίτι και δεν θα με ενδιαφέρει. Δεν θα κλαψουρίσω αν φύγω από το τραγούδι. Έχω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και είμαι μια χαρά. Οι επιλογές μου είναι ό,τι πιο σημαντικό. Πρέπει στη ζωή μας να κάνουμε επιλογές. Δεν με διέταξαν ποτέ, ούτε τόλμησαν, ακόμη κι όταν ήμουν κοριτσάκι. Τον εαυτό μου τον κατευθύνω εγώ και κανένας άλλος. Είμαι χρόνια επαγγελματίας, αλλά εξακολουθώ να έχω φρικτό ερασιτεχνισμό μέσα μου. Ειδάλλως θα ήμουν σε μια καρέκλα και θα έδινα εντολές».

Βλέποντας νέους καλλιτέχνες διαπιστώνει πως υπάρχουν καλές φωνές αλλά προς μεγάλη της απογοήτευση θεωρεί ότι κάνουν καριέρα άνθρωποι χωρίς φωνή.

«∆εν λέω, υπάρχουν καλές φωνές σήµερα, υπάρχουν ταλέντα. Αλλά δυστυχώς «σπρώχνονται» οι άφωνες κυρίως. Οι άφωνες που κάνουν καριέρα µε στρινγκ και playback. Μη γελάς! Είχαµε πάει µε τον Αντώνη (Ρέμο) σε ένα νυχτερινό κέντρο, σκύβει λίγο η αοιδός, να το… πρώτη µούρη το στρινγκ! Και στο χρώµα του δέρµατος, µήπως και τσιµπήσουν οι «πεινασµένοι». Μανούλα µου, πού πας έτσι; Με το στρινγκ; Και θα κάνεις έτσι καριέρα; Αυτά σου λένε οι µάνατζερ -ο Θεός να τους κάνει- και γδύνεσαι µε χαρά; Είναι τροµερό. Άγονται και φέρονται από αυτή τη νέα µάστιγα, τους τύπου µάνατζερ (γιατί οι καλοί, οι original είναι δυο-τρεις και δεν είναι νούµερα) και θα φάνε τα µούτρα τους. Οταν το καταλάβουν, όµως, θα είναι αργά…»
Το τραγούδι για εκείνη είναι φιλί ζωής. «Ο κόσµος έχει µεγάλη ανάγκη να ανασάνει, να αποδράσει λίγο από τα προβλήµατά του, τις υποχρεώσεις του και να ταξιδέψει µε το τραγούδι, που δίνει πάντα φιλί ζωής. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο ρόλος του τραγουδιού: να γλυκαίνει την καρδιά, να ψυχαγωγεί, να δίνει φιλί ζωής και να εµψυχώνει τον κόσµο. Είναι δύσκολες οι εποχές και ο κόσµος είναι φοβισµένος, τρομοκρατημένος, όµως η τέχνη λειτουργεί θεραπευτικά. Σε κάθε εµφάνισή µου µε αγκαλιάζει µε τόση θέρµη και αγάπη που ειλικρινά συγκινούµαι πολύ. Γιατί όσο κι αν θέλουν κάποιοι να µας κλείσουν στα σπίτια µας, στερώντας µας κάθε χαρά, εµείς δεν θα το βάλουµε κάτω και θα κυνηγάµε το φως. Και το τραγούδι είναι φως. Γι’ αυτό και το λατρεύω».

Δισκογραφία:

  • 1964: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Μεγάλες επιτυχίες
  • 1965: Χρυσός δίσκος Καζαντζίδη & Μαρινέλλας
  • 1967: Αναπολώντας με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα
  • 1969: Σταλιά – σταλιά
  • 1969: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα
  • 1969: Όταν σημάνει Εσπερινός
  • 1969: Μαρινέλλα

  • 1970: Ένα τραγούδι είν’ η ζωή μου
  • 1970: Kazantzidis & Marinella sing Greek songs
  • 1971: Μαρινέλλα (Ένας μύθος)
  • 1972: Αθάνατα Ρεμπέτικα
  • 1973: Αλβανία
  • 1974: Μαρινέλλα για πάντα (Κύπρος)
  • 1974: Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος
  • 1974: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ και ‘συ
  • 1975: Μαρινέλλα για πάντα
  • 1976: Άλλη μια φορά
  • 1977: Μαρινέλλα & Αθηναίοι
  • 1978: Η Μαρινέλλα του σήμερα
  • 1979: Σ’ αγαπώ
  • 1980: Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο
  • 1981: Μαρινέλλα (Για ‘σένανε μπορώ)
  • 1983: Για ‘σένα τον άγνωστο
  • 1984: Μεγάλες στιγμές
  • 1985: Η αγάπη μας
  • 1986: Μια νύχτα

  • 1987: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση
  • 1988: Τολμώ
  • 1989: Είσαι μια θύελλα
  • 1990: Λέγε μου «Σ’ αγαπώ»
  • 1991: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Τα τραγούδια της Αμερικής
  • 1992: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα
  • 1992: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μεγάλες Κυρίες
  • 1993: Το ξημέρωμα του έρωτα
  • 1994: Η Μαρινέλλα τραγουδά Χατζηνάσιο
  • 1995: Τα πρώτα μου τραγούδια (1967 – 1970)
  • 1996: Τα πρώτα μου τραγούδια no. 2 (1971 – 1974)
  • 1997: Για πρώτη φορά
  • 1997: Τραγούδια από τις 45′ στροφές
  • 2004: Άμμος ήτανε
  • 2005: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία

Συλλογές:

  • 1974: Τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1976: Πορτραίτα
  • 1978: Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1980: Πορτραίτο
  • 1982: 15 Χρόνια Μαρινέλλα
  • 1987: 14 Από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1988: Marinella for ever
  • 1988: Μια βραδιά με την Μαρινέλλα (1972 – 1973)
  • 1988: Για πάντα (Τα ερωτικά)
  • 1992: Μαρινέλλα & Αντώνη Καλογιάννης – Συναισθήματα
  • 1993: Χρυσές επιτυχίες
  • 1993: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι μεγάλες ερμηνείες
  • 1993: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ κι’ εσύ (Όλες οι μεγάλες επιτυχίες)
  • 1994: Τα ερωτικά
  • 1995: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι μεγάλες επιτυχίες
  • 1996: Η Μαρινέλλα τραγουδά Γιώργο Ζαμπέτα και Άκη Πάνου
  • 1996: Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Σπανό
  • 1996: Τα 45άρια της Μαρινέλλας
  • 1996: Η μεγάλη κυρία του Ελληνικού τραγουδιού
  • 1996: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση για ρεσιτάλ
  • 1997: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ
  • 1997: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Μ’ έμαθες ν’ αγαπώ
  • 1997: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Ρεσιτάλ για δυο (1976 – 1980)
  • 1997: Η φωνή και ο μύθος – 30 Χρόνια τραγούδι (1967 – 1997)
  • 1998: Η Μαρινέλλα σε απρόβλεπτες ερμηνείες
  • 1998: Τα αγαπημένα (Δίφωνο)
  • 1999: Τα τραγούδια μου (Diva)
  • 2000: Τα μεγάλα τραγούδια
  • 2001: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Τα τραγούδια του αιώνα
  • 2001: Μαρινέλλα (Delta club)
  • 2001: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της
  • 2002: Χρυσά τραγούδια
  • 2003: Μαρινέλλα – Μια αγκαλιά τραγούδια
  • 2005: Εγώ (The very best of EMI years) 1957 – 1995
  • 2005: Μαρινέλλα (Digitaly remastered)
  • 2006: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Αστέρια του Ελληνικού τραγουδιού
  • 2006: Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Οι τελευταίες κοινές ηχογραφήσεις
  • 2006: Στη σκηνή
  • 2006: Τα λόγια είναι περιττά – 50 χρόνια τραγούδι (1956 – 2006)
  • 2007: Τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο
  • 2008: Η φωνή και ο μύθος
  • 2009: Τα τραγούδια μιας ζωής

Μοίρασε το άρθρο!