Οι Ταλιμπάν αιματοκύλισαν ξανά την Καμπούλ με 95 νεκρούς

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 158 τραυματίσθηκαν σήμερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στην Καμπούλ.

Η έκρηξη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν προήλθε από παγιδευμένο με εκρηκτικά ασθενοφόρο. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Ο καμικάζι χρησιμοποίησε ένα ασθενοφόρο για να περάσει τους ελέγχους ασφαλείας», εξήγησε ο Νασράτ Ραχίμι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Το ασθενοφόρο ήταν σταθμευμένο στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Τζαμουριάτ· θέλησε να περάσει τους ελέγχους ασφαλείας για να προχωρήσει προς το υπουργείο Εσωτερικών, το Ανώτατο Συμβούλιο Ειρήνης, όμως ο καμικάζι εντοπίσθηκε από την αστυνομία και το ανατίναξε πριν φθάσει τους στόχους του».

 

«Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε ο Ντέγιαν Πάνιτς, συντονιστής στο Αφγανιστάν της οργάνωσης αρωγής Emergency, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός γειτονικού νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και στέλνουν τους ασθενείς από το ένα στο άλλο. Το νοσοκομείο της Emergency, που ανακοίνωσε ότι περιθάλπει 163 τραυματίες, υποχρεώθηκε να τους βάλει καταγής σε στρώματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας» για την επίθεση αυτή, η οποία ήταν η πιο φονική από τις 31 Μαΐου που ένα παγιδευμένο φορτηγό είχε εκραγεί στη διπλωματική ζώνη (150 νεκροί, 400 τραυματίες).

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ μέσω της εφαρμογής WhatsApp: «ένας μάρτυρας ανατίναξε το παγιδευμένο όχημά του κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών όπου βρίσκονταν σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις», ανακοίνωσε. Η κυβέρνηση υποπτεύεται το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι, που πρόσκειται στους Ταλιμπάν και είναι εγκατεστημένο στα πακιστανικά σύνορα.

Ο Μιρουάις Γιασίνι, μέλος του κοινοβουλίου που βρισκόταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη, δήλωσε πως το ασθενοφόρο πλησίασε στο σημείο ελέγχου, κοντά σε γραφείο του Συμβουλίου για την Ειρήνη και σε αρκετές ξένες πρεσβείες, και ακολούθησε η έκρηξη.

Ο ίδιος δήλωσε πως θύματα κείτονταν στο έδαφος. Άνθρωποι βοηθούσαν να απομακρυνθούν τραυματίες που ήταν σε θέση να περπατήσουν ενώ τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να πλησιάσουν περνώντας από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου της Καμπούλ.

Μοίρασε το άρθρο!