Οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για το 2021

Ένας νέος χάρτης αποκάλυψε τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για το 2021, με σκοπό να «προειδοποιήσει» τους ταξιδιώτες σχετικά με τις περιοχές που είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας.

Η Λιβύη, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες χώρες για να επισκεφτεί κάποιος.

 Ο διαδραστικός χάρτης δημιουργήθηκε από τον οργανισμό International SOS, ο οποίος «αξιολόγησε» όλες τις χώρες και τις κατέταξε σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου βάσει της απειλής που δημιουργεί η πολιτική βία (συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, των εξεγέρσεων, των πολιτικών αναταραχών και του πολέμου), η κοινωνική αναταραχή (κοινοτική και εθνοτική βία), καθώς και τα βίαια ή μικρά εγκλήματα.

Το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου – «Αμελητέο» (Insignificant) – απονεμήθηκε σε μόλις επτά χώρες, όλες στην Ευρώπη: Την Ισλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο.

Ο χάρτης που κατατάσσει τις χώρες με βάση τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες. © Mapbox/OpenStreetMap

Μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ο κίνδυνος στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «Χαμηλός» (Low), όπως συμβαίνει μεταξύ άλλων και για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι χώρες που έχουν λάβει την προειδοποίηση υψηλότερου – «Ακραίου» (Extreme) – κινδύνου βρίσκονται κυρίως στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν συνολικά 14 προορισμοί στους οποίους οι επισκέπτες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με «ακραίους» κινδύνους: Αφγανιστάν, Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Μάλι, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μαζί με τμήματα της Νιγηρίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ουκρανίας, του Πακιστάν, του Ιράκ και της Αιγύπτου.

Ο ορισμός μιας χώρας «ακραίου» κινδύνου ασφαλείας είναι: «Ο κυβερνητικός έλεγχος, ο νόμος και η τάξη ενδέχεται να είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτοι σε μεγάλες περιοχές. Σοβαρή απειλή βίαιων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες που στοχεύσουν ταξιδιώτες και διεθνείς εκπροσώπους. Μεγάλα μέρη της χώρας δεν είναι προσβάσιμα σε ξένους».

Περισσότερο από το 55% των χωρών στην Αφρική βρίσκονται τώρα πλήρως ή εν μέρει στο υψηλό ή «ακραίο» επίπεδο κινδύνου ασφαλείας μετά από αυξήσεις σε πολεμικές συγκρούσεις ή εξεγέρσεις.

Το Ιράκ είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο. © Shutterstock

Ο χάρτης αξιολογεί επίσης το προ-πανδημικό ιατρικό κίνδυνο των χωρών, με το ρίσκο σε Ελλάδα, Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική να είναι χαμηλό.

Στις χώρες πολύ υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται η Βενεζουέλα, ο Νίγηρας, η Λιβύη, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, η Υεμένη, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα, η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι προ-πανδημικές αξιολογήσεις ιατρικού κινδύνου βασίζονται σε μια σειρά κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών, των περιβαλλοντικών παραγόντων, των δεδομένων για τις ιατρικές αεροδιακομιδές, των προδιαγραφών των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της ιατρικής περίθαλψης ντόπιων και επισκεπτών και της πρόσβασης σε ποιοτικά φαρμακευτικά είδη.

Το 36% του επαγγελματικού τουρισμού μπορεί να χαθεί για πάντα

Ακόμα και αν τα εμβόλια ενάντια στον Covid-19 είναι τόσο αποτελεσματικά όσο εξαγγέλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Μετά την πανδημία, μια εκτίμηση για το πόσο επηρεάζει ο Covid-19 τις επιχειρηματικές δραστηριότητες κατέταξε ελάχιστες χώρες σε επίπεδο «πολύ χαμηλού» κινδύνου: την Τανζανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νικαράγουα και το Σβάλμπαρντ.

Το ρίσκο στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χαρακτηρίζεται ως «μέτριο».

Εν τω μεταξύ, η Γεωργία είναι η μόνη χώρα στην οποία ο κίνδυνος για την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πολύ υψηλός.

Μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ.

με πληροφορίες από Independent travelestate.gr

Μοίρασε το άρθρο!