Οι μεγάλες φωνές της Ελλάδας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

b1fdfe5eed7adae7da43df7b919ea2a2-696x464.jpg.pagespeed.ce.6uq6o3HHp2

Επιμέλεια: Αποστόλης Κρέτσης

Ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας από την Πάρο, ο Γιάννης Βαρθακούρης, έμελλε να γίνει ο άνθρωπος που, με την ερμηνεία, τους στίχους και τη μουσική του, εξέφρασε καλύτερα από κάθε άλλον, όλες τις πτυχές της αιτίας πουδίνει «χρώμα» στην «περιπέτεια» της ζωής, τον έρωτα. Παράλληλα, η αγάπη για τον τόπο του, την Πάρο, ήταν ο λόγος που ο επονομαζόμενος και ως «ο μεγάλος τροβαδούρος του έρωτα»έβαλε τη δική του υπογραφή στην ελληνική δισκογραφία, με το όνομαΓιάννης Πάριος.

Στην πολυετή πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο, ο Γιάννης Πάριος αγάπησε και αγαπήθηκε τόσο, που ακόμα και η τεράστια δισκογραφική του επιτυχία δεν είναι αρκετή για να αποτυπώσει αφενός τη μεγάλη του αφοσίωση στην τέχνη κι αφετέρου τη συντροφιά που έκαναν τα τραγούδια του σε κάθε σκίρτημα της καρδιάς όσων ερωτεύτηκαν, αγάπησαν, πόνεσαν.

Δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον υπερβολήνα ειπωθεί πως ο Γιάννης Πάριοςκατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς η φωνή του ήχησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, ενώ τα τραγούδια του μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες, χαράζοντας βαθιά το όνομά του στη συνείδηση όλων.

Ο Γιάννης Πάριος είναι επίσης ο ερμηνευτής που κατάφερε να βάλει στα σπίτια των Ελλήνων, όποια κι αν ήταν η καταγωγή τους, τα τραγούδια της «κούνιας» του -όπως λέει ο ίδιος- τα «Νησιώτικα», κάνοντας τους ανθρώπους του χώρου να «τρίβουν» τα μάτια τους με τις πωλήσεις από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του εν λόγω δίσκου. Κάτι όμως λίγοι γνωρίζουν είναι πως τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου επεστράφησαν στην αγαπημένη του Πάρο, με την κατασκευή ενόςγηπέδου.

Η μουσική δεν έχει σύνορα, είναι κάτι που υποστηρίζει ο μεγάλος καλλιτέχνης και το έχει αποδείξει εμπράκτως, με τη διασκευή ενός γαλλικού τραγουδιού, του «Tu t’en vas», το οποίο «ντύθηκε» με ελληνικούς στίχους κι έγινε το «Τώρα Πια», με τον δίσκο να σημειώνειπρωτόγνωρη επιτυχία.

Το «ταξίδι» του Γιάννη Πάριου στη μουσική, είναι τέτοιο που δεν «χωράει» σε ένα καλούπι, αυτό του ερμηνευτή, καθώς ο ίδιος έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά του στις καριέρες άλλων και μάλιστα κορυφαίων ερμηνευτών, ως δημιουργός, με τους στίχους και τη μουσικήτου.

Από την Πάρο στην Αθήνα με μια βαλίτσα όνειρα – Η γνωριμία με Κλάββα, Κατσαρό, Πυθαγόρα

Ο Γιάννης Πάριος, το «στερνοπούλι» της πολύτεκνης οικογένειας τουΧαράλαμπου Βαρθακούρη και τηςΜαρουσώς, γεννήθηκε το 1946 στην Πάρο, από την οποία έφυγε για να σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα. Προκειμένου να μπορέσει να βγάλει τα προς το ζειν, ξεκινάει να εργάζεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου «Σαρωνίς», απέναντι από το νυχτερινό κέντρο«Νεράιδα», όπου μαέστρος ήταν οΚώστας Κλάββας, ο οποίος μάλιστα έμενε στο ξενοδοχείο.

Σύντομα ξεκίνησε μαθήματα στη μουσική σχολή του Κλάββα, με καθηγητή του τονΓιώργο Κατσαρό. Ήταν θέμα μόνο λίγου χρόνου πριν ο Γιώργος Κατσαρός παρατηρήσει το ταλέντο του νεαρού Γιάννη από την Πάρο και του ζητήσει να τον επισκεφτεί για να μιλήσουν. Ο Γιάννης Πάριος, με μόλις ένα δίφραγκο στην τσέπη του, αναγκάστηκε να πάει με τα πόδια από την πλατεία Αμερικής στο Εδέμ, ώστε να μπορέσει να το κρατήσει για την επιστροφή. Εκεί γνωρίζει τον Απόστολο Καλδάρα και τον Πυθαγόρα και ξεκινάει το μεγάλο μουσικό ταξίδι.

Από τα δισκάκια 45 στροφών μέχρι τη μόνιμη «εγκατάστασή» του στις καρδιές των Ελλήνων

Οι πρώτες εμφανίσεις του Γιάννη Πάριου έγιναν στην Πλάκα, την εποχή που οι μπουάτ μεσουρανούσαν και όπου οι νέοι της εποχής εξέφραζαν τα αδιέξοδα και τις αναζητήσεις τους. Την εποχή εκείνη ο Γιάννης Πάριοςηχογραφεί τα πρώτα δισκάκια 45 στροφών (1969) με τραγούδια τουΚαλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.ά βάζοντας τα θεμέλια σε μια τεράστια καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με μεγάλους ερμηνευτές, συνθέτες και στιχουργούς, όπως οΜίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Χάρις Αλεξίου και τόσοι άλλοι.

Στην ελληνική ταινία «Μια νταντά και τέζα όλοι», ακούστηκε το πρώτο 45άρι του Γιάννη Πάριου, η θρυλική «Θάλασσα του Πειραιά», η οποία από τότε μέχρι και σήμερα συνοδεύει τον Ολυμπιακό στις μεγάλες του επιτυχίες και μάλιστα με τη φωνή ενός φιλάθλου του… Παναθηναϊκού.

Το 1971 ο πρώτος «μεγάλος» δίσκοςτου τότε 25χρονου Γιάννη Πάριου είναιγεγονός, έχει το όνομά του, ενώ περιλαμβάνει και κάποιες από τις μέχρι τότε γνωστές του ερμηνείες σε 45άρια. Ακολουθούν το 1972 και το 1974 οι δίσκοι «Τι θέλεις να κάνω» και «Πού θα πάει πού». Το 1975 όμως έγινε η «έκρηξη» με τον δίσκο «Έρχονται στιγμές» και την τεράστια επιτυχία του «Ποτέ δεν σε ξεχνώ», με τον Γιάννη Πάριο να γίνεται ήδη εξαιρετικά δημοφιλής.

Το 1976 ήρθε όμως η στιγμή της μόνιμης «εγκατάστασής» του στις καρδιές των Ελλήνων, με το «Τώρα πια», το οποίο ήταν γαλλική διασκευή του «Tu t’en vas» του Allain Barrier. Ο δίσκος «σάρωσε» στις πωλήσεις και ο Γιάννης Πάριος καθιερώθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί, ότι πλέον επρόκειτο για έναν πρωτοκλασάτο σταρ.

Από τα «Νησιώτικα» μέχρι το Millenium

Βρισκόμαστε ήδη στη δεκαετία του 1980, με τον μεγάλο πλέον καλλιτέχνηΓιάννη Πάριο να θέλει να ανταποδώσει κάτι στον τόπο όπου γεννήθηκε και ο οποίος διατηρούσε σταθερή θέση στην καρδιά του. Μόνο που αυτό το «κάτι» έμελλε να μπει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις μεγαλύτερες ελληνικές εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον δίσκο «Νησιώτικα» που έφτασε τα… 800.000 αντίτυπα, μπαίνοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά σε κάθε σπίτι, σε κάθε γλέντι, επανασυστήνοντας τα νησιώτικα τραγούδια, τα οποία ηχούν μέχρι και σήμερα, ακόμα και στις αυλές των πιο δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών της Ελλάδας.Χαρακτηριστική ατάκα για το μέγεθος της επιτυχίας του δίσκου, ήταν της Χάρις Αλεξίου, η οποία είχε πει τότε στον Γιάννη Πάριο: «Ρε συ, απ’ τη στιγμή που τραγουδάνε και χορεύουν νησιώτικα στη Θήβα, η οποία Θήβα όχι μόνο θάλασσα δεν έχει αλλά ούτε και νερό, τι να λέμε τώρα…».

«Τα τραγούδια αυτά ήταν η κούνια μου, δεν ήταν το ρεπερτόριό μου. Το είχα θεωρήσει απλώς τιμή μου. Άλλωστε, τα χρήματα από τα ποσοστά μου δεν τα κράτησα, τα χάρισα στην Πάρο», έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιάννης Πάριος, αποκαλύπτοντας πως δώρησε τα έσοδα από τις πωλήσεις για την κατασκευή γηπέδου στην Πάρο.

Η «χρυσή» δεύτερη του δεκαετία στο πεντάγραμμο τελειώνει με τη συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα στους δίσκους«Σαν τρελό φορτηγό» (1989) και «Κι εγώ μαζί σου» (1990) και μπαίνει στην τρίτημε σπουδαίες συνεργασίες όπως με τουςΣταμάτη Σπανουδάκη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Μάριο Τόκα, Αντώνη Βαρδή κ.ά, αλλά και με τραγούδιααποκλειστικά δικά του, με τα οποία «μας έδωσε λιγάκι ουρανό και μας πήρε μαζί στο πέταγμά του»…

Φυσικά, η επιτυχία υπήρξε σταθερή συντροφιά για τον μεγάλο καλλιτέχνη και την τρίτη δεκαετία του «ταξιδιού» του μεταξύ των παραλλήλων του πενταγράμμου, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκε σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την «κασετίνα» τουμε τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα. «Σήμερα», «Ποιος να συγκριθεί μαζί σου», «Αμφιβάλλω», «Της νύχτας άνθρωπος», «Καλημέρα Τι Κάνεις», «Ασ’ το να πάει», «Απόψε όλα μου τα επιτρέπω», «Τα θες όλα δικά σου», «Βαριά του άντρα η σκιά», «Μοναξιά μέσα απ’ τα μάτια μου», «Σαράκι», «Και Σε Χρειάζομαι», «Γέλα μου κι ας είναι ψέμα», «Διάλεξες την τύχη μου», «Τόσα γράμματα», «Το σημάδι του έρωτα», είναι μόνο λίγες από τις επιτυχίες του Γιάννη Πάριου τη δεκαετία αυτή, μέχρι το «Millenium», όταν συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δισκογραφία με την κυκλοφορία μιας κασετίνας με 8 CD (πλέον) και με τίτλο «Πάριος Έρωτας»με τις καλύτερες, διαχρονικές και πιο αγαπημένες στιγμές όλης αυτής της πορείας.

Από τον «Ερωτικό Θεοδωράκη» μέχρι σήμερα

Τα κλασικά συνεχίζουν να συγκινούν σαν «φρέσκα», ενώ πολλά νέα τραγούδια προστίθενται στις καρδιές του κόσμου. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η πιο σύγχρονη εποχή για τον Γιάννη Πάριο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος τίμησε και τιμήθηκε από μια κορυφαία συνεργασία το 2001 με τον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας ορισμένες από τις πιο γνωστές και όμορφες δημιουργίες του τεράστιου συνθέτη στον Λυκαβηττό. Το θέατρο την ημέρα εκείνη, 21 Ιουλίου, φυσικά ήταν κατάμεστο, όπου ο Γιάννης Πάριος συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» έκανε πραγματικά μια κατάθεση ψυχής, με τον μεν κόσμο να τον αποθεώνει, τον δε κορυφαίο συνθέτη να του λέει «Άξιος». «Η απέραντη σεμνότητα και η ευαισθησία του, καλά κρυμμένες πίσω από τα ονειροπόλα μάτια του, πετάγονται έξω, όταν ανεβαίνει στην πίστα και μεταμορφώνεται σε τροβαδούρο», είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Μίκης Θεοδωράκης για τονΓιάννη Πάριο.

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», «Στρώσε το στρώμα σου», «Περιγιάλι το κρυφό», «Ο καημός», «Δραπετσώνα» και ακόμη 25 ιστορικές δημιουργίες του μεγάλου Μίκη με τη φωνή του Πάριου από τη συναυλία αυτή, κυκλοφόρησαν σε διπλό CD το οποίο ξεπέρασε τις 100.000 αντιτύπων.

Στη μουσική παρακαταθήκη του Γιάννη Πάριου προστίθενται συνεχώς από τότε μέχρι σήμερα τραγούδια εξίσου αγαπημένα από τον κόσμο, όπως «Μου ‘χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση», «Όλη η ζωή μου», «Εγώ λέω να πηγαίνω», «» (ντουέτο με τον Πασχάλη Τερζή), «Στο κάτω-κάτω της γραφής», «Το πουλάω το σπίτι», «Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο» (ντουέτο με τον Λάκη Λαζόπουλο).

Ο Γιάννης Πάριος παραμένει μέχρι σήμερα ενεργός μουσικά,αποδεικνύοντας το αστείρευτο της αγάπης του για την τέχνη. Ο πιο πρόσφατος του δίσκος, του 2016, έχει τίτλο «Έλα μου χαμογέλα μου», ενώ τον περασμένο χειμώνα εμφανιζόταν στην Ιερά Οδό με μια εξίσου τεράστια μουσική προσωπικότητα, την Ελένη Βιτάλη.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Οι σταθμοί στην προσωπική του ζωή

Όντας συνδεδεμένος με το ερωτικό τραγούδι από νωρίς στην καριέρα του, ήταν φυσιολογικό οι θαυμαστές τουΓιάννη Πάριου να ενδιαφέρονται για την προσωπική του ζωή, η οποία υπήρξε πολυτάραχη. Το 1972 ο καλλιτέχνης παντρεύεται με τη Ντίνα Μαρκοπούλου και αποκτούν δύο παιδιά, τον Χάρη και τον Θανάση.

Η Σοφία Αλιμπέρτη υπήρξε επίσης έναςμεγάλος έρωτας για τον Γιάννη Πάριο, με την οποία παντρεύτηκε, απέκτησε δύο παιδιά, τον Μιχαήλ και τον Νικόλα. Ωστόσο, μετά από 12 χρόνια οι δρόμοι τους χώρισαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατήρησαν άριστες σχέσεις.

Για έναν πατέρα και καλλιτέχνη όπως οΓιάννης Πάριος, σημαντικός σταθμός είναι αναμφισβήτητα η στιγμή που ενώνει τις δυνάμεις του με τον μόλις 11 ετών γιο του Χάρη Βαρθακούρη, ο οποίος μετέπειτα ακολούθησε τη δική του πορεία στο τραγούδι. «Προϊόν» της «ένωσης», ήταν μια μεγάλη επιτυχία, το «Πιο καλή η μοναξιά», με τον μικρό τότε Χάρη να γράφει τη μουσική και τον πατέρα του τους στίχους. Το 1995 πατέρας και γιος συνεργάζονται ξανά στο «Έρωτας είναι θαρρώ».

Κορυφαίες δημιουργίες του Γιάννη Πάριου που υπήρξαν σταθμοί στις καριέρες άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών

Το δικό σου αμάρτημα – Στέλιος Καζαντζίδης

Στίχοι – μουσική: Γιάννης Πάριος
Β’ φωνή Γιάννης Πάριος

Γιατί θεέ μου η ζωή – Στράτος Διονυσίου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Τα μάζεψα τα πράγματα – Στράτος Διονυσίου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Βραδιάζει – Στράτος Διονυσίου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Απορώ με την καρδιά μου – Μάκης Χριστοδουλόπουλος

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Γιάννης Πάριος

Τώρα και γω θα ζήσω – Χάρις Αλεξίου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Παράπονό μου – Άγγελος Διονυσίου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Άιντε στην υγειά της – Τόλης Βοσκόπουλος

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Τα σφάλματά σου πέλαγα – Στέλλα Κονιτοπούλου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Βασίλης Κλουβάτος

Μη μιλάς – Πίτσα Παπαδοπούλου

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Αντώνης Βαρδής

Επιστροφές καταστροφές – Πασχάλης Τερζής

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης

Πρέπει να φύγω –  Μαρινέλλα

Στίχοι: Γιάννης Πάριος
Μουσική: Γιάννης Πάριος

Τηλεοπτικά αφιερώματα και συνεντεύξεις:

 

Μοίρασε το άρθρο!