Ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Είναι, πια, και επίσημο…

Έτσι, τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη στρατιωτική εισβολή, ώστε να απωθήσουν δυνάμεις των Κούρδων που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή. Ταυτόχρονα, τουρκικά αεροσκάφη διεξάγουν ήδη επιθέσεις και επικρατεί, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεγάλος πανικός ανάμεσα στον πληθυσμό, ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις.

Recep Tayyip Erdoğan

@RTErdogan

 
 

Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı ‘nı başlatmıştır.

Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Recep Tayyip Erdoğan

@RTErdogan

 

The Turkish Armed Forces, together with the Syrian National Army, just launched against PKK/YPG and Daesh terrorists in northern Syria. Our mission is to prevent the creation of a terror corridor across our southern border, and to bring peace to the area.

Recep Tayyip Erdoğan

@RTErdogan

 

will neutralize terror threats against Turkey and lead to the establishment of a safe zone, facilitating the return of Syrian refugees to their homes.

We will preserve Syria’s territorial integrity and liberate local communities from terrorists.

 «Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter, ενώ ο επίσημος λογαριασμός του προέδρου Ερντογάν ανήρτησε: «Η επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στον καθορισμό μιας ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους. Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες». 

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

«Πράσινο φως» από την τουρκική Βουλή για επέμβαση στη Συρία

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.  

Αυτό που ήδη γνωρίζαμε είναι πως οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν, με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ευρεία εισβολή. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες εν όψει μιας επιχείρησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν, την Τετάρτη, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

«Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση»

Νωρίτερα οι Αρχές της Συρίας δεσμεύθηκαν να «εναντιωθούν σε οποιαδήποτε επίθεση» της Τουρκίας, η οποία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στη Βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.  

«Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της (…) να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα» υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Sana.  Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία απέστειλε ενισχύσεις και τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, που είναι σύμμαχος της Ουάσιγκτον, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις», το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα». 

Τσαβούσογλου: Θα ενημερώσουμε όλες τις πλευρές για την επιχείρηση στη Συρία

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους». Παρ’ όλα αυτά, η Δαμασκός «είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην αγκαλιά της τα παραστρατημένα παιδιά της».

Ταυτόχρονα, οι ημιαυτόνομες κουρδικές Aρχές της Συρίας κάλεσαν σήμερα Τετάρτη (9/10) σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από τη γειτονική Τουρκία. «Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη Bορειοανατολική Συρία» αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους.

 
 

 «Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς τη μεθοριακή ζώνη για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή» προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών Αρχών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Τουρκία σχεδιάζει αρχικά να πάρει τον έλεγχο μιας λωρίδας εδάφους στα σύνορα μήκους 120 χλμ. και πλάτους 30 χλμ., από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως τη Ρας αλ Αΐν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ANADOLU AGENCY (ENG)

@anadoluagency

 
 

Turkish troops, Syrian National Army begin Operation Peace Spring in northern Syria against PKK/YPG, Daesh terrorists: Erdogan

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ φάνηκαν να διστάζουν μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Κυριακή το βράδυ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή θα αποσυρθούν εν όψει της τουρκικής επιχείρησης.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και από τους Ρεπουμπλικανούς, άλλαξε στάση τη Δευτέρα (7/10), επισημαίνοντας ότι θα «καταστρέψω ολοκληρωτικά την οικονομία της Τουρκίας, αν κάνει κάτι που ξεπερνά τα όρια».

πηγή πληροφοριών:ethnos.gr

 

Μοίρασε το άρθρο!