Ξαφνική υποχώρηση Τραμπ σε Ερντογάν: «Ασήμαντες» οι κυρώσεις για τους S400

Ανατροπή δείχνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τη στάση του και σύμφωνα με μεγάλα διεθνή μέσα, παρά την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία, οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις αυστηρές απειλές, δεν πρόκειται να «πονέσουν» τον Ερντογάν. Η «επιχειρηματική» λογική του Τραμπ φαίνεται να επικρατεί.

Όπως γράφει το Bloomberg χαρακτηριστικά: Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πιθανότατα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, εκτιμάται ότι θα ΄χουν ελάχιστο αντίκτυπο και γι΄ αυτό δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.. «Μεσοπρόθεσμα, δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας, στην πολιτική επιτοκίων», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στην Tellimer, επενδυτική τράπεζα επικεντρωμένη στις αναδυόμενες αγορές. «Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία παραμένει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία», προσθέτει. Πόσο μακροπρόθεσμα δεν διευκρινίζει, αφού αυτή τη στιγμή οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν είναι εξαιρετικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, όπως αναφέρει και το militaire, οι «κυρώσεις» θα είναι τόσο ασήμαντες ώστε «οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν τόσο αρνητικά όσο αντέδρασαν με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Cetinkaya πριν μερικές ημέρες», προσθέτει ο Malik. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να πιέσει άλλο τον «σύμμαχο» Ταγίπ Ερντογάν.
 

Το ερώτημα που γεννάται σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι το πως θα αντιδράσει η νέα κυβέρνηση, καθώς με τη μέχρι σήμερα πολύπλευρη εξωτερική πολιτική είχε επιτευχθεί η απομόνωση του Τούρκου προέδρου, γεγονός που αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ΜΜΕ φαίνεται να αλλάζει. 

Τι δήλωσε ο Ερντογάν για τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε  το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. «Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Μοίρασε το άρθρο!