Νόμος Κατσέλη: Πώς θα προστατευτούν οι δανειολήπτες -Τι πρέπει να κάνουν

Να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την προστασία των δικαιωμάτων τους οι αδύναμοι δανειολήπτες του «Νόμου Κατσέλη», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 

Παράλληλα, κάλεσε τους αδύναμους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 3869/2010 να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τον επαναπροσδιορισμό της υπόθεσής τους στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Όπως τόνισε ο Κ. Τσιάρας «δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής της προθεσμίας της αίτησης του ν. 4745/2020, καθώς η αίτηση επαναπροσδιορισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά» και συμπλήρωσε: «Επομένως, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των διαδίκων ή των δικηγόρων τους και δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Παράλληλα, ο Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η ανάγκη επίσπευσης εκδίκασης των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» αποτελεί υποχρέωση της χώρας που αναλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και προσέθεσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας».

 Ακόμη, υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούσαν περισσότερες από 100.000 υποθέσεις του «νόμου Κατσέλη» ενώπιον των Ειρηνοδικείων όλης της Επικράτειας και «με τις ρυθμίσεις του ν. 4745/2020 επιδιώκουμε να οριστικοποιηθεί το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες», ενώ είναι ευκαιρία να εκκαθαριστούν τα υπερφορτωμένα πινάκια από όσους έχουν ήδη έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι οι μόνοι που φοβούνται τις διατάξεις του νόμου 4745/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη», αποβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο.

Μοίρασε το άρθρο!