Ντουντελάνζ – Ολυμπιακός 0-2: Ο Τοροσίδης κράτησε ζωντανούς τους ερυθρόλευκους στο κόλπο της πρόκρισης

Για μια ώρα αγώνα ο Ολυμπιακός έπαιζε σαν τη γάτα με το ποντίκι την Ντουντελάνζ, έχανε τη μια ευκαιρία πίσω από την άλλη, έχασε από νωρίς τον Γκερέρο αλλά βρήκε ένα γκολ… καρδιάς από τον Τοροσίδη στο 66′ φτάνοντας μέχρι το τελικό 2-0 επί της Ντουντελάνζ.

Με έναν και μοναδικό στόχο ταξίδεψε ο Ολυμπιακός στο Λουξεμβούργο: Να πάρει το τρίποντο απέναντι στον αδύναμο -τουλάχιστον θεωρητικά- κρίκο του ομίλου, την Ντουντελάνζ, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του στην κούρσα της πρόκρισης από τον 7ο όμιλο του Europa League. Η προσπάθεια των ερυθρολεύκων στο “Stade Josy Barthel” χρειάστηκε να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια, εντούτοις στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Το τελικό 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού μοιάζει λίγο σε σχέση με την εικόνα της αναμέτρησης, όμως η δουλειά έγινε για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του.

Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση στο “Stade Josy Barthel”:

1. ΕΧΑΝΕ ΓΚΟΛ, ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΕΡΕΡΟ

Οι γηπεδούχοι είχαν ποντάρει σε αυτό το ματς για να πάρουν τους πρώτους βαθμούς τους στη διοργάνωση, όπως οι ίδιοι δήλωναν παραμονές της αναμέτρησης.

Ως πρωτοεμφανιζόμενη στη διοργάνωση η Ντουντελάνζ διψούσε για ένα θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο ήξερε ότι θα το κυνηγούσε απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο.

Έτσι ο Τόπμελερ προτίμησε ένα σχήμα με μοναδικό προωθημένο τον Τουρπέλ και ενισχυμένη την μεσαία γραμμή με πέντε ποδοσφαιριστές. Και με προφανή στόχο να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Μπονεφουά, ψάχνοντας το γκολ στην κόντρα επίθεση.

Το πλάνο του Γερμανού τεχνικού ήταν διάτρητο, αλλά παρέμενε αποτελεσματικό χάρη στην δεδομένη αδυναμία του Ολυμπιακού να βρει εύκολο γκολ μετά το ξεκίνημα της σεζόν: Είτε μέσα από κακές εκτελέσεις, είτε εξαιτίας της ικανότητας του αντίπαλου γκολκίπερ, είτε για την κακή του την τύχη, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δημιουργούσε και έχανε ευκαιρίες με την ίδια ευκολία σε όλο το πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού!

Στο 13′ από σέντρα του Τοροσίδη, ο Μπονεφουά με καταπληκτική επέμβαση χαμηλά στην δεξιά του γωνία στέρησε το γκολ στον Ναουέλ. Δύο λεπτά αργότερα ο γκολκίπερ της Νουντελάνζ είπε “όχι” στην προσπάθεια του Φορτούνη μέσα από την περιοχή.

Στο 23′ ο Χριστοδουλόπουλος με κεφαλιά σημάδεψε το δοκάρι σε γύρισμα του Φορτούνη και στην εξέλιξη της φάσης ο Μπονεφουά σταμάτησε ξανά τον Ναουέλ!

Ξανά ο Χριστοδουλόπουλος στο 28′ απείλησε με το αριστερό, με τον Μπονεφουά και πάλι να φωνάζει “παρών”. Πέντε λεπτά μετά ο Φορτούνης χωρίς ισορροπία σπατάλησε μια καλή ευκαιρία μέσα από την περιοχή

Ένα τρομερό σουτ του Χριστοδουλόπουλου από τα 25 μέτρα στο 42′ άφησε τον γκολκίπερ της Νουντελάνζ απλό θεατή της μπάλας, η οποία έφυγε χιλιοστά έξω από το αριστερό του δοκάρι.

Και λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Τοροσίδης έκανε καταπληκτικό γύρισμα με το κεφάλι στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο Χριστοδουλόπουλος επιχείρησε το tap in αστοχώντας από το ένα μέτρο!

Αποτέλεσμα ημιχρόνου τα “κουλούρια” και έμεναν ακόμη 45 λεπτά για να μείνει ζωντανός ο Ολυμπιακός στο κόλπο της πρόκρισης.

Ο Μαρτίνς δεν πίστευε αυτό που έβλεπε και παράλληλα είχε έναν ακόμη λόγο να προβληματίζεται: Από το 18′ ο Γκερέρο είχε τεθεί νοκ-άουτ με έναν τραυματισμό που μοιάζει ύπουλος σε υπερέκταση του αριστερού του ποδιού.

Μετά τον -ήδη λαβωμένο- Χάσαν, ο Πορτογάλος τεχνικός έβλεπε και τον Ισπανό φορ να τίθεται εκτός μάχης, με τον Μάνο να βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής λίστας, άρα και εκτός πλάνων για το παιχνίδι στο Λουξεμβούργο.

2. ΣΑΝ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Το πρώτο μέρος βγήκε με τους Λάζαρο, Ναουέλ και Ποντένσε να πατάνε εκ περιτροπής την περιοχή ως φορ, ωστόσο λύση στον γρίφο του γκολ δεν έβρισκε ο Ολυμπιακός. Την ίδια στιγμή η Ντουντελάνζ έμοιαζε επικίνδυνη σε κάθε ευκαιρία που είχε να τρέξει στον χώρο, πρόβλημα για το οποίο έβρισκαν απαντήσεις εύκολα ή δύσκολα οι ερυθρόλευκοι.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον τρόπο που τελείωσε το πρώτο: Με τον Ολυμπιακό διαρκώς να έχει τη μπάλα και την Ντουντελάνζ σε παθητικό ρόλο. Το άσχημο μαντάτο ήταν πως στην πρώτη κλασική φάση που δημιούργησαν οι ερυθρόλευκοι, το σκορ δεν άλλαξε. Από την σέντρα του Τοροσίδη στο 54′, ο Φορτούνης με σκαστή κεφαλιά από την καρδιά της αντίπαλης περιοχής σημάδεψε την αγκαλιά του Μπονεφουά!

Φτάνοντας στη μια ώρα αγώνα ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι την Ντουντελάνζ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η ανάγκη για τους τρεις βαθμούς ήταν ξεκάθαρη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Μπέτις περνούσε θριαμβευτικά από το “San Siro” απέναντι στη Μίλαν.

3. ΓΚΟΛ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΡΟΣΙΔΗ

Έτσι όπως κυλούσε το ματς ήταν ξεκάθαρο ότι πέρα από την ατομική ποιότητα, το ταλέντο και την διαφορά δυναμικότητας, ο Ολυμπιακός έψαχνε τον παίκτη που θα έβγαζε πίστη και θέληση και αποφασιστικότητα για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Και βρήκε αυτό τον παίκτη στο πρόσωπο του πολύπειρου Βασίλη Τοροσίδη. Από εκτέλεση κόρνερ του αρχηγού Φορτούνη στο 66′, με γυριστή κεφαλιά ο “Τόρο” έμπηξε τα κέρατα του στο κορμί της Ντουντελάνζ για το 0-1 στο “Stade Josy Barthel”! Με τον διεθνή μπακ να σκοράρει τη στιγμή που ήταν έτοιμος να τον αντικαταστήσει ο Ελαμπντελαουί…

Ο Ολυμπιακός είχε κάνει το πρώτο βήμα για να πάρει αυτό που ζητούσε και θα μπορούσε να “κλειδώσει” την επιθυμία του αν ο Μπονεφουά δεν συνέχιζε απτόητος τον χαβά του!!!

Στο 68′ σε προσπάθεια του Κούτρη εντός περιοχής, στο 69′ σε μια ακόμη του Ποντένσε και πολύ περισσότερο στη φάση του 75′, ο γκολκίπερ της Ντουντελάνζ επέμενε να κάνει τον… Spiderman. Σε παράλληλο γύρισμα του Κούτρη από αριστερά, ο Χριστοδουλόπουλος πλάσαρε με δύναμη στην κίνηση από τα 5 μέτρα, ο Μπονεφουά με κάποιο τρόπο κατάφερε να βρει τη μπάλα και να την στείλει στο οριζόντιο δοκάρι!

4. ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ

Ακόμη και το 0-1 καταργούσε κάθε λογική του ποδοσφαίρου, αλλά και αυτή τελικά υποκλίθηκε μπροστά στην ισοπεδωτική ανωτερότητα των ερυθρολεύκων. Ο Ποντένσε με ωραία ενέργεια στο 81′ έβγαλε σε θέση βολής τον Φορτούνη, που έσκαψε τη μπάλα προ του Μπονεφουά και σκόραρε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, με την συνδρομή του Γιορντάνοφ που προσπάθησε να του χαλάσει τα σχέδια αλλά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τους ερυθρόλευκους να ετοιμάζουν τα μπαγκάζια της επιστροφής, βαρύτερα κατά τρεις βαθμούς. Άλλους τόσους θα πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε την 4η αγωνιστική, όταν και θα υποδεχτούν (8/11) την Ντουντελάνζ στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

Με 7 βαθμούς πριν τα δύο τελευταία παιχνίδια του Group F, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν λίγο πολύ μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα ζητήσουν στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπέτις και σε αυτή με τη Μίλαν στο Φάληρο, στην αυλαία του ομίλου.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ GROUP F:

1. Μπέτις 7 (5-1)

2. Μίλαν 6 (5-3)

3. Ολυμπιακός 4 (3-3)

4. Ντουντελάνζ 0 (0-6)

Μοίρασε το άρθρο!