Νέο χαμηλό ρεκόρ για την τουρκική λίρα – Στον απόηχο των εντάσεων με τις ΗΠΑ

Νέα χαμηλά ρεκόρ σημείωσε η τουρκική λίρα στις ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η Άγκυρα απάντησε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη σύλληψη ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Ένα δολάριο ανταλλασσόταν αργά το απόγευμα με 5,19 τουρκικές λίρες, με τη λίρα να χάνει πάνω από 2% της αξίας της μέσα στην ημέρα. Επίσης ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 5,99 λίρες.

Η ισοτιμία της ήδη πολύ εξασθενημένης λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 5 λίρες μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από την Ουάσινγκτον κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τον φερόμενο ρόλο τους στη δίκη εναντίον του Άντριου Μπράνσον, ενός Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται στην Τουρκία για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε το Σάββατο ζητώντας να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία «των Αμερικανών υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών».

Πάντως οι δύο Τούρκοι υπουργοί έχουν διαβεβαιώσει πως δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό αγαθό στις ΗΠΑ, ενώ είναι λίγο πιθανό να έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία οι Αμερικανοί υπουργοί που στοχοθετήθηκαν από τον Ερντογάν, πράγμα που καθιστά τις κυρώσεις αυτές απλώς συμβολικές.

Επιπλέον η πίεση στην τουρκική λίρα αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου σύμφωνα με την οποία επανεξετάζεται κατά πόσον η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα αφορολόγητων εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Μοίρασε το άρθρο!