Νέα ήττα του Τζόνσον: Πέρασε η τροπολογία που φέρνει νέα παράταση στο Brexit

Ακόμη μια ήττα μετρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφού η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία του πρώην συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν, που φέρνει νέα παράταση στο Brexit. Η τροπολογία πέρασε με 322 υπέρ έναντι 302 κατά.

Η τροπολογία του Λέτουιν, ο οποίος εκδιώχθηκε το προηγούμενο διάστημα από τους Τόρις, προβλέπει ότι ακόμη κι αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής, δηλαδή την Βουλή των Λόρδων και την Βουλή των κοινοτήτων. 

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί. Δηλαδή η συμφωνία Τζόνσον – Βρυξελλών δεν θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία. O Τζόνσον θα πρέπει τώρα να ζητήσει από την ΕΕ τρίμηνη τεχνική παράταση, αναζητώντας συναίνεση για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή παρατείνει το θρίλερ του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Τζόνσον: Δεν θα ζητήσω παράταση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στην πρώτη του αντίδραση είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί νέας καθυστέρηση με την ΕΕ και «δεν υποχρεώνεται από τον νόμο για κάτι τέτοιο». Ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Ο αντίπαλος του, αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για μια ξεκάθαρη θέση της Βουλής. «Ο πρωθυπουργός τώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο», είπε προειδοποιώντας τον Τζόνσον να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν ζητήσει παράταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Ο Κόρμπιν επέμεινε επίσης στη θέση του ότι ο λαός της Βρετανίας θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο επί της συμφωνίας με νέο δημοψήφισμα. 

Σε σχέδη με την αντίδραση του Τζόνσον υπάρχει το ζήτημα ότι ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία Τζόνσον – Βρυξελλών. 

Η αντίδραση της Κομισιόν

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την τροπολογία με την ονομασία Λέτουιν, και το γεγονός πως η Συμφωνία Αποχώρησης δεν ετέθη σε ψηφοφορία, «εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενημερώσει την ΕΕ για τα επόμενα βήματα».

Τι έγινε στη Βουλή

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο Λέτουιν από την πλευρά του, υποστήριξε ότι στόχος της τροπολογίας του είναι να εξασφαλίσει «ότι η συμφωνία του Μπόρις θα πετύχει». Δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Έξω από τη Βουλή πλήθος συγκεντρωμένων ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν έμαθε ότι πέρασε η τροπολογία Λέτουιν. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Λονδίνο διαδηλώνοντας κατά του Brexit και του Μπόρις Τζόνσον και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. 

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν συγκρούστηκαν με σφοδρότητα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «καλύτερη δυνατή συμφωνία» και προειδοποίησε ότι κάθε νέα απόπειρα αναβολής του Brexit είναι «ανούσια, ακριβή και επιζήμια». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Τζόνσον, μιλώντας για συμφωνία «ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές» και ζητώντας να δοθεί εκ νέου ο λόγος στο λαό. 

Μοίρασε το άρθρο!