Μόλις οκτώ από τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στο συνέδριο της ντροπής

αρχείο λήψης

Μόλις οκτώ από τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας, το οποίο ολοκληρώθηκε με την έκδοση διακήρυξης την οποία υπογράφουν μόνο οι εκπρόσωποι της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Οι «συνήθεις-ακροδεξιοί- ύποπτοι».

Στην Εσθονία, βουλευτής της κυβέρνησης, η Oudekki Loone εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της, κάνοντας λόγο για «συνέδριο ντροπή».

«Η απόφασή σας υπενθύμισε τις αληθινές ευρωπαϊκές αξίες και έδωσε δύναμη σε όλους όσους ανησυχούν για την αύξηση του κλίματος ψυχρού πολέμου, σε όλους όσους δεν ξεχνούν την ιστορία και που γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός και η ελευθερία μπορούν όχι μόνο να συνδυαστούν, αλλά ότι ο σοσιαλισμός είναι απαραίτητος για την ελευθερία. Το συνέδριο αυτό είναι μία ντροπή, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει μέλλον όταν δεν θα οργανώνονται πλέον εκδηλώσεις σαν και αυτήν. Εσείς απλώς βοηθήσατε αυτό το μέλλον να έρθει λίγο νωρίτερα», ανέφερε η βουλευτής του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας, του μεγαλύτερου από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο οποίο ανήκει και ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Αξίζει να επίσης να σημειωθεί πως η ομάδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) στο ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να μποϋκοτάρουν τη σύνοδο στο Ταλίν. «Η επιλογή της κυβέρνησης της Εσθονίας να εμβαθύνει στα «κομμουνιστικά εγκλήματα» αποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για καθαρά ιδεολογικούς λόγους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η GUE/NGL. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ψήφισμα του Συνεδρίου, το οποίο όπως προαναφέρθηκε υπέγραψαν μόνο χώρες της Βαλτικής και του Βίζεγκραντ, και στο οποίο ζητείται ουσιαστικά να πραγματοποιηθούν «Δίκες της Νυρεμβέργης» για Κομμουνιστές, ενώ δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κάτω από τη ναζιστική ιδεολογία.

«Δεν έχει διεξαχθεί καμία διαδικασία για την απονομή δικαιοσύνης από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε για τους Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διαδικασίες (απόδοσης αλήθειας) έχουν οι υπονομευτεί για περισσότερα από 25 χρόνια, κατά τα οποία έχει έρθει η πτώση του κομμουνισμού […] Η μνήμη των θυμάτων του κομμουνισμού απαιτεί την  έρευνα και καταδίκη των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά. Πολλές χώρες έχουν σημειώσει επιτυχίες σε σχέση με αυτά, αλλά πολλοί εγκληματίες του κομμουνισμού ζουν ακόμα ανάμεσά μας. Χρειάζεται διεθνής συντονισμός ώστε να οδηγηθούν οι εγκληματίες στην δικαιοσύνη», σημειώνεται στο ψήφισμα του Συνεδρίου.

 

Μοίρασε το άρθρο!