Μια υπόγεια πόλη – «όαση» στην νότια Αυστραλία

Στη νότια Αυστραλία βρίσκεται μία από τις πιο περίεργες πόλεις του κόσμου και έχει όνομα Coober Pedy. Κι αυτό γιατί στην επιφάνεια της πόλης, λίγα πράγματα μπορεί να δει κανείς. Επικρατεί αφόρητη ζέστη και συνήθως υπάρχει ένα λεπτό πέπλο κόκκινης σκόνης από τα τοπικά ορυχεία οπαλίου.

Τον Ιανουάριο (στην καρδιά του καλοκαιριού για το νότιο ημισφαίριο) η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 47 βαθμούς Κελσίου. Αλλά οι κάτοικοι αντί να μετακινηθούν σε ένα δροσερότερο, πιο φιλόξενο κλίμα, έχουν δημιουργήσει μια υπόγεια πόλη, χτίζοντας από τα σπίτια μέχρι και εκκλησίες. Σήμερα, περίπου το 60% των 3.500 κατοίκων του Coober Pedy μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης, όπου είναι πιο δροσερά.

Το Coober Pedy είναι στην ουσία ένα τεράστιο ορυχείο οπαλίου και η υπόγεια ζωή φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στους κατοίκους της. Πολλοί έχουν κατασκευάσει σύγχρονα και πανέμορφα υπόγεια σπίτια που ξεπερνούν τα 450 τετραγωνικά μέτρα, απολαμβάνοντας τη δροσιά που τους προσφέρει η υπόγεια διαβίωση. Την ώρα που η επιφάνεια καίγεται, στα υπόγεια σπίτια του Coober Pedy η θερμοκρασία φτάνει έως και τους 25 βαθμούς Κελσίου.
 

Η ιστορία του Coober Pedy ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια, όταν ένας έφηβος ανακάλυψε ένα κομμάτι οπαλίου στην περιοχή. Από τότε, οι ανθρακωρύχοι συρρέουν στην περιοχή και σύντομα «γεννήθηκε» η πόλη Coober Pedy – η μεγαλύτερη πηγή οπαλίου στον κόσμο.

Μέχρι το 1950 δεν υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι στην περιοχή, όσο όμως αυξανόταν η ζήτηση των οπαλίων, τόσο περισσότερος κόσμος κατέφθανε στο Coober Pedy με την ελπίδα να βρει εργασία και να αποκτήσει χρήματα. Κατά την ακμή της στη δεκαετία του 1970 και του 1980, η πόλη φιλοξενούσε περισσότερους από 1.000 ανθρακωρύχους. Σήμερα, έχουν απομείνει περίπου 100.

Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει με τον καιρό να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Πλέον η πόλη διαθέτει εστιατόρια, σπίτια, βιβλιοθήκες, σχολεία, εκκλησίες και κέντρα διασκέδασης.

Τον τελευταίο καιρό όμως, η υπόγεια πόλη προσελκύει την προσοχή για έναν καινούργιο λόγο: το υβριδικό ενεργειακό της έργο. Χρησιμοποιώντας τον ηλιόλουστο και άνεμο καιρό της περιοχής, η μονάδα ανανεώσιμης ενέργειας της Coober Pedy παράγει το 70% της ενέργειας που απαιτείται για να τροφοδοτήσει την πόλη.

Σε ένα μέρος όπου οι θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι ανεβαίνουν στους 53° C το καλοκαίρι, οι καθαρότερες πηγές ενέργειας παρέχουν ανακούφιση από τον καπνό και τη θερμότητα του πετρελαίου που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να τροφοδοτήσει την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιστορία του Coober Pedy έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, καθιστώντας αναγκαίο στους κατοίκους να προσαρμοστούν σε αυτό το δεδομένο. Η πόλη διαθέτει μουσείο όπου οι τουρίστες μπορούν να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ σχετικά με το πως δημιουργήθηκε το οπάλιο, τις μεθόδους εξόρυξης της πολύτιμης πέτρας και το πως μετατρέπεται σε κόσμημα. Παράλληλα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξενάγηση σε υπόγεια σπίτια και σε ένα παλιό οπαλορυχείο.

 

Μοίρασε το άρθρο!