Μητσοτάκης: Σας ταιριάζει το σύνθημα «μένουμε ίδιοι» κ.Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «μέχρι να αρθεί επίπτωση πανδημίας το κράτος θα χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιδόματα ανέργων και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ όπως ανακοίνωσε τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

  • Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.
  • Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.
  • Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.
  • Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.
  • Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.

Ο πρωθυπουργός αφότου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πτώση του ελικοπτέρου στο Ιόνιο, μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι και στη σημερινή Ελλάδα η Βουλή λειτουργεί», είπε. «Κάνω έκκληση να σταματήσουμε τη δημόσια αντιπαράθεση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους 2 μήνες. Επανέρχεται λοιπόν η Βουλή με πλούσιο νομοθετικό έργο μέχρι το τέλος Ιουλίου. Να μην πάμε σε θερινά τμήματα» τόνισε.

Στην συνέχεια σχολίασε ότι «η κυβέρνηση στήριξε συνειδητά εργαζόμενους και επιχειρήσεις για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Κι αυτό το πετύχαμε. Την επιτυχία αυτή την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και όχι μόνο η κυβέρνηση. Γι’ αυτό από Δευτέρα πάμε σε χαλάρωση των μέτρων».

Ο κ. Μητσοτάκης αφού έκανε ανάλυση των δεδομένων για τον covid 19 τόνισε ότι χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών κατάφεραν και γλίτωσαν τους διασωληνωμένους και κέρδισαν την μάχη.

«Στο διάστημα των δυο μηνών η κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την υγεία και την ζωή των πολιτών θυσιάζοντας τον οικονομικό της σχεδιασμό. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε».

Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι «χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID».

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε τον υγειονομικό στόχο». Άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν» είπε για να συμπληρώσει πως «οι συνέπειες θα είναι δραματικές, η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο. Θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ανθρώπου αυτή η κρίση».

«Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων η απόφασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και το άπλωμα ενός διχτυού προστασίας σε όλη την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες. Η επιτυχία θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε.

«Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μέτρα 17, 5 δισ. ευρώ και με ευρωπαϊκούς πόρους θα πάμε στα 24 δισ. ευρώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων ήταν το πρώτο μέλημά μας. Η Ελλάδα απαγόρευσε τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 800 ευρώ και πριμοδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηριχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ρευστότητα της αγοράς υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάιο ξεκινά η παροχή κρατικών εγγυήσεων 80% για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε από το 24% στο 44% και είπε ότι η 6μηνη αναστολή ασφαλιστικών εισφορών είναι ανάσα. Πρόκειται όπως είπε για «συνεκτικό» πρόγραμμα παρεμβάσεων που είναι ομπρέλα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την Οικονομία ο πρωθυπουργό τόνισε πως το Μαξιλάρι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να κοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. «Μαζί με τα παγωμένα 17 δισ. ευρώ ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν είχε» τόνισε.

«Μας ζητούν να ακουμπήσουμε κι αυτό το απόθεμα. Τι θα σήμαινε όμως αυτό για την επόμενη μέρα; Στο ενδεχόμενο που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι κρίμα που κάποιοι αμφισβητούν αυτή την επιτυχία. Αυτό είναι μικρότητα. Η ύφεση θα είναι μεγάλη, θα είναι παγκόσμια, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν θα είναι όπως το 2015 που εγκλωβιστήκαμε σε 3 χρόνια ύφεσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή την φορά δεν είμαστε μόνοι αλλά αντιθέτως πρωταγωνιστούμε στην έξοδο από την ύφεση. Μια κρίση της υγείας μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων στο κράτος».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γεννήθηκε συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες. Οδεύουμε σε ομαλή μετάβαση. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος. Δεν θα υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σύνολο της κοινωνίας παρά τις δυσκολίες πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε και δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτό είναι εθνική κατάκτηση. Να μην επιστρέψει η τοξικότητα του παρελθόντος να μην αμφισβητηθεί η εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας» είπε…

Ο κύριος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του αναφέρθηκε στην κωλοτούμπα του Τσίπρα το 2015 και όπως είπε το δίδυμο «Βαρουφάκη – Τσίπρα» ήταν καταστροφικό για την χώρα.

Στην αρχή της κρίσης χρησιμοποιήσαμε το μήνυμα «Μένουμε σπίτι» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «οι πολίτες το αγκάλιασαν. Ακούγοντας σήμερα τον κ. Τσίπρα πιστεύω ότι σας ταιριάζει το σύνθημα «μένουμε ίδιοι».

Δεν μπορεί να κάνει αυτή την κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να πιστώσει ότι έγιναν πράγματα αυτούς τους τελευταίους 2 μήνες σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Με αυτό τον τρόπο δεν μειώνετε εμένα, ούτε την κυβέρνηση. Μειώνετε συνολικά την χώρα».

«Έχετε ακούσει φαντάζομαι τι λέει ο κόσμος για αυτή την κρίση; Ξέρετε τι λέει; Τι ψιθυρίζει; Φαντάσου να ήταν πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πανδημία, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ενώ αναφέρθηκε σε αυτά που ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα λογαριαστούμε μετά».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι του έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. «Όταν χρησιμοποιείται, αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν κ.α. Δεν τιμούν αυτό που γίνεται σε αυτή την αίθουσα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «τεστ, μάσκες, σχολεία, είναι τρία ζητήματα που απασχόλησαν το δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση εδώ. Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους, η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο. Εξ’ ου και για πολλές δύσκολες επιλογές δεν υπάρχει πάντα απόλυτη συμφωνία. Επιλέξαμε να περιμένουμε λίγο για τα τεστ αντισωμάτων και να μην προμηθευτούμε κάποια αμφίβολης αποτελεσματικότητας – Τώρα που έχουμε τις συστάσεις της Επιτροπής θα προμηθευτούμε. Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις. Η προμήθεια τους θα γίνει με δωρεά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα, έπειτα από 10 χρόνια ταλαιπωρίας, να έχουμε θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα. «Είχαμε καιρό να αισθανθούμε ικανοποίηση και περηφάνια – Δεν αρνούμαι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις μάσκες

«Με τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό κέντρο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε διατίμηση. Η αγορά με δική μας παρότρυνση κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Είναι θετική εξέλιξη ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή μασκών – Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα – Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων», τόνισε.

Για τα σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν. Θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις γύρω στις 20 Μαΐου».

Ηταν ομόφωνη η πρόταση της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων – Δε κάνουμε πειράματα – Είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο – Εάν χρειάζεται αναπροσαρμογή θα το αλλάξουμε, είπε.

Για τα τεστ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί για την επόμενη μέρα. «Κάναμε την επιλογή να περιμένουμε για τα τεστ αντισωμάτων. Καλά κάναμε, γιατί άλλες χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν και τελικά έθεσαν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για την πρώτη παραγγελία τεστ αντισωμάτων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών, θα γίνουν δωρεάν. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση κρουσμάτων έγινε με μεγάλη επιτυχία από την Πολιτική Προστασία και θα συνεχιστεί.

Θα γίνονται και rapid test. Ο δείκτης επιτυχίας όμως δεν είναι ο αριθμός των τεστ αλλά ο αριθμός των θυμάτων».

Για τα τρολ του Διαδικτύου

«Η επιστροφή στην καθημερινότητα αποτελεί μια δυσκολότερη άσκηση που απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα. Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες τον κορωνοϊό. Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο Διαδίκτυο, που χυδαιολογείξ και στοιχηματίζει επάνω στην εθνική αποτυχία. Ας μην τους δίνουμε λαβή, ας αφήσουμε όλα αυτά τα τρολ στα «Τάρταρα» και στο σκοτάδι του Διαδικτύου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το χρέος

«Η συζήτηση για το χρέος είναι ουσιαστική. Στόχος να μην προστεθεί πρόσθετο χρέος, μια μάχη που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός..

«Αν νομίζετε ότι μια χώρα μπορεί μόνη της να το επιβάλει, δεν ξέρετε πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όταν λέμε όταν δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση, είναι γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση», τόνισε.

Μοίρασε το άρθρο!