Με εισαγγελική εντολή μπαίνουν στο μικροσκόπιο 11 πρόσωπα της «Κιβωτού»

Εκτεταμένη έρευνα σε βάθος πενταετίας στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά και στα οικονομικά έντεκα φυσικών προσώπων – μεταξύ των οποίων του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και στενών συγγενικών τους προσώπων – για το ενδεχόμενο διάπραξης τεσσάρων κακουργημάτων, παρήγγειλε ο εισαγγελέας προς την Οικονομική Αστυνομία.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι τα εξής:

  • υπεξαίρεση
  • απιστία
  • φοροδιαφυγή
  • ξέπλυμα μαύρου χρήματος
 Συγκεκριμένα, με την εισαγγελική παραγγελία προς την Οικονομική Αστυνομία δίνεται εντολή να διενεργηθούν:
  • Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής σε βάθος πενταετίας.
  • Διαχειριστικός έλεγχος και ενημέρωση των αποτελεσμάτων από την έκβαση του.
  • Έρευνα προκειμένου να διακριβωθούν οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις η χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς 11φυσικών προσώπων στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη της διοίκησης της Κιβωτού.

Στο «μικροσκόπιο» του τραπεζικού ελέγχου θα τεθούν δάνεια, κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Το «χρυσό» κλουβί της «Κιβωτού» με τις λίρες

Υπενθυμίζεται πως χρηματοκιβώτιο που εντόπισαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας κατά την έρευνά τους την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο διαμέρισμα όπου έμενε ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα αποδείχθηκε «χρυσό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν λίρες, αλλά και περίπου 350.000 ευρώ. Ένα πολύ μεγάλο ποσό του οποίου θα εξεταστεί η προέλευση και το αν θα ικανοποιούσε ανάγκες της «Κιβωτού».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, οι αστυνομικοί εντόπισαν στοιχεία που, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, «θα μας βοηθήσουν στις έρευνες μας». Καθ’ όλη τη διάρκεια, παρόντες ήταν ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» και η πρεσβυτέρα και πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μάλιστα, κάποια στιγμή φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς ότι «δεν θα φεύγαμε, δεν είχαμε σκοπό να εξαφανιστούμε».  

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των πολύ ειδικών χειρισμών που πρέπει να γίνουν, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε να είναι παρών στην αυτοψία που αφορά το κλουβί, όπου υποτίθεται ότι κλειδώνονταν παιδιά για να τα τιμωρήσουν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο ανήλικοι να έχουν υποστεί πάσης φύσεως κακοποίηση από οποιονδήποτε άνθρωπο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Θεοδωρικάκος: «Υπάρχουν ευρήματα με ενδιαφέρον από την Οικονομική Αστυνομία»

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, ιδίως όσον αφορά την «Κιβωτό του Κόσμου» που είχε τη στήριξη της κοινωνίας.

«Για όποιον και αν είναι οι καταγγελίες διερευνώνται από την Αστυνομία και την Εισαγγελία. Όποιος και αν έχει υποπέσει σε παράπτωμα θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη», σημείωσε. Ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχουν ευρήματα που έχουν ενδιαφέρον».

«Η Οικονομική Αστυνομία μπήκε στις δομές της “Κιβωτού” και μέσα σε 8 ημέρες εκπλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής της, συγκεντρώνοντας τα ευρήματα. Υπάρχουν ευρήματα που έχουν ενδιαφέρον που θα αξιολογηθούν από την εισαγγελική αρχή. Ασφαλώς υπάρχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι έχει συμβεί, τι κινήσεις λογαριασμών υπάρχουν», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας σε αιτιάσεις από ορισμένες πλευρές ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έρευνα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Όχι, αόρατα χέρια που σταματάνε την έρευνα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση να εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις και όλες οι καταγγελίες», διαβεβαίωσε.

Μοίρασε το άρθρο!