Με δική της Navtex απαντά η Λευκωσία στην Άγκυρα

Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε αntinavtex, τονίζοντας ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση.

Τουρκοκύπριοι: Θα κάνουμε και εμείς εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, οι Τουρκοκύπριοι απειλούν να κάνουν και αυτοί εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν η ελληνική πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση, είπε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη στο Reuters.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: Θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις» τόνισε ο Οζερσάι.

Σε ερώτηση του Reuters προς τον Οζερσάι αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την “συνεταιρική δημοκρατία”. Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

Μοίρασε το άρθρο!