Μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ με 1-0 στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού

O ΠΑΟΚ νίκησε στο “Γ. Καραϊσκάκης” με 1-0, παρέμεινε αήττητος, και βρέθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης πανηγύρισαν έξαλλα στα αποδυτήρια του γηπέδου του Φαλήρου ενώ και όλοι μαζί συγκεντρώθηκαν στα αποδυτήρια και φώναξαν το γνωστό “ένα, δυο, τέσσερα ΠΑΟΚ”.

 

Photo Credits: Eurokinissi

Ο ΠΑΟΚ “απέδρασε” από το Φάληρο. Ο Δικέφαλος είπε “ευχαριστώ” στο δώρο που του έκανε ο Ολυμπιακός να τον βάλει μπροστά στο σκορ και είδε τις αποκρούσεις του Πασχαλάκη να του δίνουν ένα πολύ σημαντικό διπλό.

Ο Ολυμπιακός πέρυσι δεν ήταν καλύτερος από τον ΠΑΟΚ, αλλά τον είχε νικήσει με 1-0 στο γήπεδό του χάρις σε γκολ του Ένχελς μετά από αβίαστο λάθος του Σαμπράνο. Φέτος στο ίδιο γήπεδο ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να βρει γκολ νίκης μετά από λάθος του αντιπάλου. Ο Γιαννιώτης το άρχισε, ο Βούκοβιτς το ολοκλήρωσε και δύο ερυθρόλευκοι χωρίς πίεση, αβίαστα, έδωσαν στον Δικέφαλο το προβάδισμα που κράτησε μέχρι το τέλος, χωρίς να έχει έστω μία τελική στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Πασχαλάκης κράτησε όρθια την ομάδα του Λουτσέσκου, που δέχθηκε μεγάλη πίεση στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και πήρε ένα μεγάλο διπλό χωρίς στην ουσία να έχει ευκαιρία στο Φάληρο. Ο ΠΑΟΚ στην ουσία δεν βρήκε ποτέ απαντήσεις για το παιχνίδι του Ποντένσε, έχασε αμέτρητες μονομαχίες στα στημένα, αλλά έφυγε με μια τεράστια νίκη και έβαλε “από κάτω” τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία.

Αυτά τα πέντε πράγματα  που μάθαμε από την αναμέτρηση του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

1. ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΔΕΞΙΑ

Το αρχικό σχέδιο του Ολυμπιακού είχε δύο κανόνες: πίεση ψηλά και επίθεση από τα δεξιά. Μόλις στο 4′ ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε να βγει με πάσα από την περιοχή του και δύο λεπτά αργότερα ο Πασχαλάκης εκτέλεσε βολέ αντί να πασάρει στους αμυντικούς του.

Οι γραμμές του Ολυμπιακού ήταν ψηλά (ο Πρίγιοβιτς βγήκε δύο φορ οφσάιντ πριν το 10′), όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν παίκτη πάνω τους, ενώ ο Καμαρά είχε το ελεύθερο να πιέζει πολύ ψηλά, προφανώς για να δώσει αυτά που δεν μπορούσε να δώσει ο Χασάν, που ξεκίνησε αντί του πολύ πιο ενεργού στην πίεση Γκερέρο.

Το πλάνο του Μαρτίνς απονεύρωσε στο ξεκίνημα τον ΠΑΟΚ, που μόνο μετά το 15′ άρχισε να έχει σταδιακά κατοχές μεγάλης διάρκειας και να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο. Ο Δικέφαλος ισορρόπησε, η πίεση του Ολυμπιακού κατέβηκε στο μεσαίο μπλοκ και η κατοχή στο ημίχρονο ήταν στο 51-49. Όμως, οι παίκτες του Λουτσέσκου δεν έκαναν τις επιθέσεις με πολλούς παίκτες όπως τους αρέσει και γενικώς έμειναν μακριά από την περιοχή: και οι τρεις τελικές τους στα πρώτα 45′ ήταν σουτ έξω απ’αυτήν.

2. ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΣΑΝ

Η δεύτερη διάθεση του Ολυμπιακού ήταν να παίξει από δεξιά, στην πλευρά των Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ, που ήταν αναγκασμένοι να μείνουν χαμηλά. Πολλές μπάλες από εκεί σε Ομάρ-Λάζαρο, ενώ ακόμα κι ο Ποντένσε πήγε από αυτήν την πλευρά. Στο 32′ πίεση και στόχευση έφεραν την καλύτερη προσπάθεια του Ολυμπιακού σε open play. Ο Κάνιας έχασε, ο Ομάρ σέντραρε από δεξιά, το άμεσο γυριστό του Χασάν βρήκε σε ετοιμότητα τον Πασχαλάκη που έβγαλε με το ένα χέρι στην αριστερή του γωνία.

Εννοείται πως οι ερυθρόλευκοι απείλησαν και με τον παραδοσιακό τους τρόπο, τις στημένες φάσεις. Οι παίκτες του Μαρτίνς κέρδισαν πολλές μονομαχίες στον αέρα μετά από φάουλ/κόρνερ του Φορτούνη και μόλις στο 2′ είχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους. Ο Καμαρά βρέθηκε μόνος του στο 2ο δοκάρι μετά από κόρνερ του Φορτούνη, αλλά ο Πασχαλάκης έκλεισε τη γωνία του και απέκρουσε την κεφαλιά.

3. ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΕ FREAK ΑΥΤΟΓΚΟΛ

Αυτογκόλ μπαίνουν αλλά σπάνια με διπλό λάθος. Στο 49′ ο ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε καλά την μπάλα κι ο Μπίσεσβαρ έβγαλε τον Βιεϊρίναι μόνο του εντός περιοχής. Το γύρισμα του Πορτογάλου πήγε πάνω στον Γιαννιώτη, που έκανε λανθασμένη εκτίμηση και είδε την μπάλα να περνάει πίσω του προς την εστία.

Ο Βούκοβιτς ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να αποσοβήσει το αυτογκόλ, αλλά κλώτσησε την μπάλα προς την εστία για να χαρίσει ο Ολυμπιακός το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Οι ευρυθρόλευκοι προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα πάλι από τα δεξιά, στο 54′ ο Ποντένσε “χόρεψε” τον Κρέσπο και πάτησε περιοχή, αλλά ο Πασχαλάκης έβγαλε χαμηλά με το δεξί χέρι την άμεση εκτέλεση του Φορτούνη.

Οι συνεχείς επιθέσεις του Ολυμπιακού από εκείνη την πλευρά οδήγησαν τον Λουτσέσκου στην επιλογή να αποσύρει τον κακό Πέλκα και να βάλει στο ματς τον Ζαμπά: ο Βραζιλιάνος πήγε μπροστά από τον Βιεϊρίνια και ο Μπίσεσβαρ πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Στο 64′ ο Ολυμπιακός χτύπησε ξανά από δεξιά με σέντρα του Ομάρ, ο Φορτούνης ήταν και πάλι σε θέση εκτέλεσης, αλλά η μπάλα χτύπησε πάνω στον Χασάν.

4. PLAN-B ΜΕ 4-4-2, ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ 4-3-3 Ο ΠΑΟΚ

Στο 69′ ο Μαρτίνς πήγε ξανά στο φετινό του plan-b, δηλαδή το 4-4-2. Ο Χριστοδουλόπουλος βγήκε από το ματς, ο Γκερέρο μπήκε στη θέση του και πήγε στο πλευρό του Χασάν, με τον Πορτογάλο να ψάχνει ξανά το γκολ στο τέλος, όπως απέναντι σε Αστέρα και Πανιώνιο. Ο Λουτσέσκου απάντησε με την είσοδο του Βέρνμπλουμ αντί του Λημνιού στο 72′.

Ο ΠΑΟΚ έφερε τον Σουηδό μπροστά απ’την άμυνα και πήγε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα με 4-3-3. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να κερδίζει τις μονομαχίες ψηλά, ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα σε όλο το ματς, αλλά στο 75′ η κεφαλιά του Μεριά έφυγε έξω, όπως είχε φύγει για τον ίδιο παίκτη στο 39′. Στο 84′ ο Μεριά κέρδισε ξανά κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ, ο Χασάν εκτέλεσε από κοντά στο δεύτερο δοκάρι, αλλά το πλασέ του βρήκε απ’την εξωτερική πλευρά το δοκάρι.

Ο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις αλλαγές στο 82′, με τον Φετφατζίδη στη θέση του (δυσαρεστημένου) Φορτούνη και τον Γκιλιέρμε στη θέση του Μπουχαλάκη, ενώ ο Λουτσέσκου ολοκλήρωσε το “λίφτινγκ” στην αριστερή του πλευρά, με τον Τόσκα στη θέση του Βιεϊρίνια.

5. ΗΡΩΑΣ Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ, ΜΟΙΡΑΙΟΣ Ο ΧΑΣΑΝ

Ο Πασχαλάκης ήταν ήδη από τους κορυφαίους του ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε την τελεία στην εμφάνισή του στο 90′. Ο Γκιλιέρμε πέρασε υπέροχη κάθετη με τη μία, την ώρα που η άμυνα του ΠΑΟΚ έβγαινε από την περιοχή. Ο Χασάν δεν ήταν οφσάιντ, στόπαρε και εκτέλεσε με το αριστερό, αλλά ο Πασχαλάκης το έβγαλε κι αυτό.

Το τελείωμα του Αιγύπτιου δεν ήταν το ιδανικό, αλλά ο Πασχαλάκης τελείωσε το ματς με πολύτιμες επεμβάσεις απέναντι σε Καμαρά, Χασάν και Φορτούνη στις καλύτερες ευκαιρίες του Ολυμπιακού.

Στις καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ σπατάλησε την ευκαιρία που είχε να τελειώσει το ματς στην κόντρα, ο Ολυμπιακός βγήκε ξανά στην επίθεση και ο Χασάν είχε την ευκαιρία για ένα ακόμα τελείωμα. Αυτή τη φορά δεν επενέβη ο Πασχαλάκης, αλλά η μπάλα έφυγε έξω από δεξιό δοκάρι.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: San Fedayi (SWI)

Βοηθοί: Sladan Josipovic (SWI), Bekim Zogaj (SWI)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Βούκοβιτς, Μεριά, Καμαρά, Μπουχαλάκης (82′ Γκιλιέρμε), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (69′ Γκερέρο), Φορτούνης (82′ Φετφατζίδης), Χασάν.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (84′ Τόσκα), Μαουρίτσιο, Κάνιας, Λημνιός (72′ Βέρνμπλουμ), Πέλκας (58′ Ζαμπά), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.

Γκολ: / 49′ Βούκοβιτς (αυτογκόλ)

Κάρτες: 33΄Χασάν / 65′ Κάνιας

πηγή πληροφοριών: sport24

Μοίρασε το άρθρο!