Μαθητές: Αντί για λύσεις… τρομοκρατία, αντί για Παιδεία…. όπλα

 

 

Μπορεί τα σχολεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων covid και εξαιτίας της απουσίας οποιουδήποτε σχέδιου, όμως οι μαθητές που διεκδικούν τα αυτονόητα, αντιμετωπίζονται με τρομοκρατικές μεθόδους και αυταρχισμό, όπως εξηγούν και όπως έχει καταγραφεί από το ρεπορτάζ και τα αποκαλυπτικά βίντεο τις τελευταίες ημέρες.

Την ώρα που τα υπό κατάληψη σχολεία, είναι σχεδόν 700 σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή, η πολιτεία απαντά με  προσαγωγές μαθητών και εισαγγελικές παρεμβάσεις ενώ επιθετικότητα έχουν εκδηλώσει μεμονωμένα εκπαιδευτικοί και γονείς. Από την Κρήτη έως την Ξάνθη, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, είναι μεμονωμένα μεν, ενδεικτικά δε για το κλίμα που επιχειρείται να  δημιουργηθεί ενάντια στις καταλήψεις. 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Αρχικά τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τα αιτήματά τους κάνοντας λόγο για «αρνητές μάσκας», ωστόσο το κύμα των καταλήψεων δυνάμωνε και το μήνυμά τους ακούστηκε. «Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και λογικά. Είναι αιτήματα της κοινωνίας» λέει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στο tvxs.gr. 

«Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν ενώ δίνουμε αγώνα για την παιδεία, την υγεία μας και την υγεία όλων των πολιτών. Των ανθρώπων μας που κινδυνεύουν εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στα σχολεία» εξηγεί η μαθήτρια. «Το υπουργείο ούτε απαντάει, ούτε ανακοινώνει, ούτε λύνει το πρόβλημα» προσθέτει.

«Η πλειοψηφία της κοινότητας των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι με το μέρος μας. Γνωρίζουν καλά και το έχουν εκφράσει κιόλας, ότι τα αιτήματα μας είναι και δικά τους. Στην τρομοκρατία απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα μας. Συνεχίζουμε με μαζική κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη, θέλουμε καθηγητές που για άλλη μια φορά δεν είναι στην ώρα τους, καθαριότητα στα σχολεία μας. Και διεκδικούμε πάντα να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα της παιδείας. Περισσότερους καθηγητές και φροντίδα για τις δομές που καταρρέουν. Η λογική είναι με το μέρος μας»

 Σε σχέση με τις μεθόδους καταστολής, σχολιάζει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομία και εισαγγελείς επιτίθενται σε σχολεία. Τα είχαμε και πέρσι και πρόπερσι. Τώρα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να ποινικοποιήσουν τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις ακόμα και τις απεργίες. Θέλουν σε κάθε περίπτωση τον αγώνα μας, να τον βγάλουν λάθος».

Το χρονικό της επίθεσης στις μαθητικές καταλήψεις:

Κρήτη: Ο νταής διευθυντής με τον σιδερένιο κόφτη

 Αποτροπιασμό προκάλεσαν οι απίστευτες εικόνες από το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότηταςσχετικά με την υπόθεση στο 1ο γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά που τελούσε υπό κατάληψη και ο Διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να την «σπάσει», κρατώντας έναν σιδερένιο κόφτη στα χέρια του και προκαλώντας φθορές σε ποδήλατα μαθητών.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο ο νταής Διευθυντής αφού, όπως καταγγέλλεται,απείλησε τους μαθητές, πήρε έναν σιδερένιο κόφτη και προσπάθησε να σπάσει τις αλυσίδες στην πύλη, εκδηλώνοντας οργή και βίαιη συμπεριφορά μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν μαθητές και γονείς, τα παιδιά, έβαλαν μπροστά τα χέρια τους για να προστατεύσουν την κλειδαριά και ο Διευθυντής άρχισε να χτυπά με μανία τα χέρια τους.

 Για το περιστατικό έγινε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο και ο Διευθυντής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ξάνθη: Παρέμβαση αστυνομίας και εισαγγελέα

Την παρέμβαση εισαγγελέα και της αστυνομίας στα σχολεία κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ξάνθης. Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, με εντολή εισαγγελέα κλήθηκαν στην Ασφάλεια Ξάνθης οι διευθύντριες και οι διευθυντές των σχολείων που τελούν «υπό κατάληψη» και μάλιστα ζητήθηκαν και ονόματα μαθητών/τριων που υποτίθεται ότι υποκινούν τις καταλήψεις.

«Ας μας αφήσουν οι δικαστικές αρχές ήσυχες/ους να κάνουμε τη δουλειά μας. Ξέρουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παιδαγωγικά θέματα που προκύπτουν στη σχολική ζωή, όπως κάναμε πάντα», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Άλιμος: Επιθέσεις γονέων σε μαθητές

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες έξω από το κτίριο που στεγάζει δυο Γυμνάσια στον Άλιμο, καθώς μια ομάδα γονέων επιτέθηκαν σε μαθητές και επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα υπό κατάληψη σχολεία του Αλίμου, στην είσοδο του 2ου και 5ου Γυμνασίου και τα παιδιά μέσα από τα κάγκελα να τους φωνάζουν και να καταγράφουν τις κινήσεις τους σε βίντεο. Μαθητές με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα καταγγέλλουν βία από την πλευρά των γονέων και μάλιστα δημοσιεύουν και φωτογραφίες.

Κερατσίνι: Προσαγωγές και επιθέσεις

Όπως έγινε καταγγελία το πρωί της Τρίτης, μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ περικύκλωσαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου, «λίγα μόλις μέτρα από το σχολείο τους, οι οποίοι είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν και να οργανώσουν την κινητοποίησή τους.

»Οι μαθητές δήλωσαν στους αστυνομικούς πως δεν κάνουν κάτι παράνομο, πως συζητάνε για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους μιας και στο σχολείο τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που δεν εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας τους από την πανδημία. Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν να κληθεί περιπολικό το οποίο πηγαινοερχόταν και μετέφερε τους μαθητές ανά 3 στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, από όπου κλήθηκαν οι γονείς τους για να τους παραλάβουν αφού έδωσαν οι ίδιοι τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Μαθητές: 4 δις για μαχητικά αεροσκάφη, μηδέν για την παιδεία

«Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει», λέει η συντονική επιτροπή των μαθητών. «Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!».

Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς. «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας», αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ).

Μοίρασε το άρθρο!