«Μαγεύει» η Ναυπακτία: Πόλος έλξης στις 4,5 ώρες με ΙΧ από Θεσσαλονίκη

Ιστορία, πολιτισμό, φύση και εναλλακτικές δραστηριότητες προσφέρει η περιοχή που κερδίζει το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα φέρνει την καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, έναν value for money προορισμό με σπουδαία ιστορία που συνδυάζει μοναδικά θάλασσα και βουνό, η εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας και της Ιονίας οδού.

Ο δήμος Ναυπακτίας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια εξωστρέφειας με ενέργειες προβολής και προώθησης του προορισμού, η οποία έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα με επέκταση της τουριστικής σεζόν και υψηλές επιδόσεις. Ενδεικτικό είναι ότι για φέτος το Πάσχα υπάρχει 100% πληρότητα στα καταλύματα ήδη από τον Νοέμβριο.

naypaktos_1.jpg
 

Συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις, ο δήμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε την Πέμπτη παρουσίαση του προορισμού σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, η Ναύπακτος απέχει περίπου 4,5 ώρες με τους οδικούς άξονες από τη Θεσσαλονίκη και μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό για επισκέπτες, καθώς διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

1679658792044.jpg

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας σε στιγμιότυπο από την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη 

Τα πλεονεκτήματα της περιοχής

Έχει μεσαιωνική ατμόσφαιρα με το ενετικό κάστρο να αποτελεί μέρος της ζωής της πόλης, ενώ ο επισκέπτης μπορεί μέσα από τα στενά σοκάκια να περιηγηθεί από το λιμάνι μέχρι την ακρόπολη και αντίστροφα. Δίπλα από το κάστρο υπάρχουν δυο πολύ όμορφες παραλίες που προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης κάτω από μεγάλα πλατάνια.

naypaktos_paralia_psani.jpg
limnopoyla_paralia_1.jpg

Από την παραλία μέσα σε 20 λεπτά μπορεί κανείς να βρεθεί στους πρώτους γραφικούς οικισμούς που διαθέτουν μοναδική φυσική ομορφιά. Οι περισσότεροι από τους 40 περίπου ορεινούς οικισμούς δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τουριστικά και έχουν μείνει αναλλοίωτοι στο χρόνο.

ano_hora_.jpg

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής η σχετικά κοντινή απόσταση από άλλους σημαντικούς προορισμούς, όπως, Γαλαξίδι και χωριά Φωκίδας, Μεσολόγγι, Καρπενήσι αλλά και από τους Δελφούς που απέχουν λιγότερο από 1,5 ώρα. Πέρα από το θαλάσσιο στοιχείο η Ναύπακτος διατρέχεται από δυο ποταμούς, τον Εύηνο και τον Μόρνο,  που δημιουργούν μοναδικά τοπία. Διαθέτει μοναστήρια με ιστορία, ενώ προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, καγιάκ και πεζοπορία στον Εύηνο, αναρρίχηση με το όρος Βαράσοβα να θεωρείται μάλιστα από τα πλέον ανερχόμενα αναρριχητικά πεδία στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας κόσμο και από το εξωτερικό, ποδηλασία βουνού, rappel , ιππασία και kite surf κ.ά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα kite surf, ενώ η περιοχή διεκδικεί και το παγκόσμιο, ευελπιστώντας να το φιλοξενήσει σε δυο χρόνια.

oros_barasoba.jpg

Πόλο έλξης αποτελεί και η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα και τη γαστρονομία στα πανηγύρια και τις γιορτές που διοργανώνονται στα χωριά. Διάσημα προϊόντα είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, το μέλι που θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, κρασί ποικιλίας Μαλαγουζιά, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, το τσίπουρο, τα κάστανα, οι παραδοσιακές πίτες, τα κρέατα και τα μανιτάρια.

Καταλύματα value for money

Η Ναύπακτος διαθέτει 1.100 κλίνες που προσφέρουν ποιοτική διαμονή σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ στο κέντρο. Μπορεί κανείς να βρει δωμάτια με θέα στη θάλασσα στα 60-70 ευρώ σε σεζόν που έχει κόσμο, ενώ ακριβώς μπροστά στο λιμάνι με μπαλκόνι σε όροφο μπορεί να φτάνουν μέχρι 120-200 ευρώ. Υπάρχουν αρκετές επιλογές και σε δωμάτια airbnb. Όπως επεσήμαναν ο δήμαρχος αλλά και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ντίνος Τσουκαλάς, οι τιμές είναι σε πολύ λογικά επίπεδα και ο προορισμός είναι value for money. Το Πάσχα η περιοχή «βουλιάζει» από κόσμο. Κίνηση υπάρχει και το καλοκαίρι ενώ φέτος κερδήθηκε το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Πάσχα, καλοκαίρι και Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν πολύ υψηλές πληρότητες (από 70% και πάνω και τις περισσότερες φορές κοντά στο 80-90%) και τις καθημερινές πέρα από τα Σαββατοκύριακα, ενώ η κίνηση ήταν καλή και τα Χριστούγεννα. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για τη φετινή τουριστική περίοδο.

limani_1.jpg

Εκτός από εσωτερικό τουρισμό η Ναύπακτος προσελκύει τουρίστες από την Αμερική, αλλά και από όλη την Ευρώπη.

Έργα αναβάθμισης υποδομών 

Η περιοχή βρίσκεται στη ρότα μεταξύ της θαλάσσιας διασύνδεσης Αιγαίου και Ιονίου με χιλιάδες ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη να περνούν από εκεί κάθε χρόνο. Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται και έργα αναβάθμισης υποδομών που αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση  του παραλιακού μετώπου συνολικά και την αναστήλωση τόσο του Ενετικού Λιμανιού όσο και του εμβληματικού Κάστρου που υψώνεται στον κύριο λόφο της πόλης.

Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Ενετικού Λιμανιού, προϋπολογισμού 1,77 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου της Ναυπάκτου. Παράλληλα, ξεκίνησε η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με κονδύλι 1,79 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» για τις μελέτες της χωροθετημένης μαρίνας στην παραλία του Γριμπόβου, που αποτελεί την ανατολική παραλία της πόλης, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή και του αλιευτικού καταφυγίου της βαριάς, στη δυτική πλευρά της πόλης.

antirrio_2.jpg

 

Μοίρασε το άρθρο!