Μίκης Θεοδωράκης Μια συνέντευξη με τη δική της πολιτική και ιστορική αξία

images (1)

21/95/2016

Η συνέντευξη δόθημε με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «90 γραπτές συνεντεύξεις στο Λυκόφως». Ο μουσικοσυνθέτης, θυμήθηκε τότε που ο Αλέξης Τσίπρας τον επισκέφθηκε στην οικία του όταν ανέβαλε τα ηνία της χώρας αλλά και όταν είχαν πρωτογνωριστεί, στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

«Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου και λυπούμαι και για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι έχω την εντύπωση ότι όταν γνωριστήκαμε, είχα ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την κρίση και το οποίο ο Τσίπρας και ο Γλέζος το άκουσαν με  μεγάλη προσοχή και ενθουσιάστηκαν. Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο, διότι καλέσαμε τον λαό για να γίνει το μέτωπο αυτό, «Ελλάδα» το λέγαμε, και έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση που είχε δει ποτέ η Αθήνα (τον Φεβρουάριο του 2012). Ο Γλέζος λιποθύμησε, έφαγα πολλά δακρυγόνα επάνω μου, και τελικά με περιχύσανε με τα χημικά. Πρέπει να ξέρετε ότι εγώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ άλλων έχασα και τον έναν πνεύμονα. Εχω μόνον έναμ εγώ, δεν έχω δύο. Και με αυτόν εδώ ζω, τα χημικά αυτά καταστρέψανε τους βρόγχους μου. Πήγαν να με σκοτώσουν. Εχω πεισθεί ότι η Βουλή είναι πλέον όργανο από το οποίο η τρόικα περνάει τις αποφάσεις της, νομοτύπως, δημοκρατικά, δήθεν. Αρα έπρεπε να πάμε διαφορετικά. Να σταθούμε στα πόδια μας, σε δύο πόδια, το ένα πόδι είναι ο λαός και το άλλο πόδι είναι η αυτάρκεια».

Προσοχή στους Ευρωπαίους

Ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται τι συμβούλεψε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Μανώλη Γλέζο: «Τους λέω: μια κυβέρνηση της Αριστεράς σήμερα, στον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων είναι  τυχοδιωκτισμός και θα πάει πίσω την Αριστερά και επομένως την Ελλάδα. Αυτά είναι γραμμένα από την ημέρα που τα είπα. Τα ξέρει ο κόσμος και τα ξαναλέω και εδώ. Εκαναν κυβέρνηση. Τους είπα επίσης: προσοχή στους Ευρωπαίους. Δεν έχει σχέση αυτή η Ευρώπη… πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα: μετά από την απελευθέρωση από τη χούντα η Αριστερά όλη ήταν εναντίον της Ευρώπης. Ο μόνος που ήταν υπέρ της Ευρώπης ήμουν εγώ και με χτυπάγανε γι’ αυτό. Γιατί η Ευρώπη είναι ο πυρήνας του παγκόσμιου πολιτισμού, σε γενικές γραμμές δηλαδή όλοι οι πολιτισμοί από εκεί ξεκίνησαν, όλες οι αλλαγές, οι μεγάλες επαναστάσεις…. Αν είναι η Ευρώπη ενωμένη, και τα 300.000.000 κόσμου και είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, με ανθρώπους που είναι πολιτισμένοι, δεν μπορούν να επιβάλλουν τη παγκόσμια ειρήνη; Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη, είναι ένα όργανο του ΔΝΤ και των Αμερικανών. Δεν είναι Ευρωπαίοι αυτοί».

Ο «ιστός της αράχνης»

Για να συνεχίσει την εξιστόρτηση ο Μίκης Θεοδωράκης: «Τους είπα ακριβώς: προσέξτε, είναι ένας ιστός αράχνης, όπου όποιος πέσει μέσα, δεν γλιτώνει με καμία κίνηση. Θα τον φάει η αράχνη. Η κυβέρνηση, πήγε δήθεν να κοροϊδέψει την αράχνη και η αράχνη τους είδε. Όσο πιο προοδευτικός ο χυμός, της αρέσει περισσότερο φαίνεται. Και γι’ αυτό επέβαλαν σκληρότερα μέτρα στον Τσίπρα από ότι στους άλλους. Γιατί θέλουν να τιμωρήσουν την Αριστερά».

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης προχώρησε και σε διάφορους ιστορικούς συσχετισμούς: «Η Ευρώπη τιμώρησε την Αριστερά στην Γιουγκοσλαβία. Την κατέστρεψε! Και μας δεν μας χωνεύουν, όχι γιατί είμαστε αριστεροί, αλλά γιατί είμαστε πατριώτες, την ώρα που αυτοί σκύβανε μπροστά στον Χίτλερ, εμείς αγωνιστήκαμε. Είπαμε «όχι» στον Μουσολίνι, «όχι» στον Χίτλερ στην Κρήτη, «όχι» στον πόλεμο. Το ξέρετε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν στρατεύματα εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης και μόνο η Ελλάδα δεν έστειλε; Και πώς δεν έγινε αυτό; Με μία τεράστια συγκέντρωση. Δεν πήγε ούτε ένας να πολεμήσει. Αυτοί είναι οι Ελληνες. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Αλλά έχουμε δυστυχώς και όλους αυτούς οι οποίοι κατέχουν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν ζαλίσει τον κόσμο, και έχουν φοβίσει τους Ελληνες. Να σας πω και κάτι και δεν το λέω εγωιστικά. Λέω, τι ωραίος θάνατος θα ήταν για μένα να πεθάνω στη πλατεία

Συντάγματος όπου τόσες εκατοντάδες συγκεντρώσεις έχω κάνει για τη πατρίδα μου. Αλλά με τραβάγανε πίσω. Ρωτήστε. Εχει φοβηθεί ο κόσμος. Ούτε στην ΕΠΟΝ, ούτε στον ΕΛΑΣ, ούτε στους Λαμπράκηδες είχαν φοβηθεί τόσο».

«Είμαι απογοητευμένος»

Σε ερώτηση, για το αν νιώθει απογοητευμένος που μια κυβέρνηση της Αριστερά εφαρμόζει μέτρα που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε: «Αυτό λέω τώρα. Οτι τους προειδοποίησα εγώ. Ο Τσίπρας όταν έγινε Πρωθυπουργός ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ, εδώ, επάνω. Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι»….

Η συνέντευξή του μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM

Μοίρασε το άρθρο!