Μέχρι 50% κούρεμα οφειλών για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει

Μέχρι 50% κούρεμα στις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα απασχολούμενων και αγροτών που έχουν πτωχεύσει προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ρύθμιση αυτή αφορά περισσότερους από 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους που βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών είναι θετικές για τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αφού θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν. Ο επανυπολογισμόςτων ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πτωχεύσει και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης του εξωδικαστικού μηχανισμού και για φυσικά πρόσωπα για την ρύθμιση των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις. Στο φάκελο που έχει έτοιμο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, τωναυτοαπασχολούμενων και των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουνμεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, και ανέρχονται σε 15,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 33,8 δισ. ευρώ. Από αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι αδύνατο να εισπραχτεί έστω και το 50%.

Το οικονομικό επιτελείο τεκμηριώνει ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρηματιώνεκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς τα ποσά υπολογίζονταν και πολλαπλασιάζονταν με βάσει τα έτη ασφάλισης ανά τριετία κι όχι βάσει του πραγματικού εισοδήματος του ασφαλισμένου. Η ρύθμιση αφορά Θα αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητα απασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων και αποδεικτικάτραπεζικών λογαριασμών. Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθμιση οφειλών και την απολέσει δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισμό.

Μοίρασε το άρθρο!