Λίμνη με νερό σε υγρή μορφή ανακαλύφθηκε στον Άρη

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη ενός «σώματος υγρού ύδατος» στον Άρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται για μία πιθανότατα «όχι πολύ μεγάλη» λίμνη η οποία βρίσκεται σε βάθος 1,5 χλμ κάτω από τον παγωμένο νότιο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη και έχει διάμετρο περίπου 20 χλμ. Οι ενδείξεις για νερό σε υγρή μορφή στον Άρη πλέον επιβεβαιώνονται.

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι στους -68 Κελσίου, το νερό της λίμνης παραμένει σε υγρή μορφή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε άλατα μαγνησίου, νατρίου και ασβεστίου, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από τον πάγο η οποία μειώνει το σημείο ψύξης. Σύμφωνα με το BBC, την ανακάλυψη έκανε το ραντάρ Marsis (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) που βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος Mars Express της ESA (European Space Agency). Το παγωμένο κλίμα του Άρη -λόγω της λεπτής ατμόσφαιρας του πλανήτη- έχει κρατήσει το νερό σε υγρή μορφή «κλειδωμένο» κάτω από την επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Roberto Orosei, του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας, το Marsis δεν κατάφερε να μετρήσει το βάθος της λίμνης, αλλά η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι είναι τουλάχιστον ενός μέτρου. Κατά τον Orosei το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι πρόκειται για λίμνη και όχι για κάποιο τήγμα ύδατος όπως αυτά που καταλαμβάνουν το κενό μεταξύ βράχου και πάγου σε κάποιους παγετώνες της Γης.

Πώς εντοπίστηκε η λίμνη

Το Marsis  αποστέλλει παλμούς στην επιφάνεια του πλανήτη και καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ανακλώνται πίσω στο σκάφος, αναγνωρίζοντας στοιχεία που βρίσκονται ακόμη και κάτω από την επιφάνεια.

Αναλύοντας τα δεδομένα 29 τέτοιων σετ παλμών από την περίοδο Μαΐου 2012 – Δεκεμβρίου 2015, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια περιοχή κοντά στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη έστελνε πίσω παρόμοια σήματα με αυτά που λαμβάνουν από υπόγειες λίμνες κάτω από παγόβουνα στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, όπου υπάρχει συσσώρευση πάγου νερού και σκόνης.

 Σαν «χάρτης θησαυρού»

Ωστόσο, η τελική, πέρα από κάθε αμφιβολία, επιβεβαίωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, εξηγεί ο καθηγητής Orosei. «Απαιτείται η αποστολή ενός ρομπότ το οποίο θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει γεώτρηση ‘τρυπώντας’ πάγο πάχους 1,5 χλμ. Η τεχνολογική εξέλιξη για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ακόμη» καταλήγει.

«Δεν είμαστε πιο κοντά σε ίχνη ζωής», λέει από την πλευρά του ο dr Manish Patel από το Open University στο BBC, «αλλά η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί τη θέση στην οποία πρέπει να κοιτάξουμε. Είναι σαν ένας χάρτης θησαυρού. Γνωρίζαμε ότι, η επιφάνεια του πλανήτη είναι αδύνατο να φιλοξενήσει ζωή, συνεπώς η έρευνα γίνεται πλέον κάτω από την επιφάνεια».

Μοίρασε το άρθρο!