Κορωνοϊός – Ελλάδα: Αυτοί είναι οι τρεις «καθαροί» νομοί της χώρας

Παρά την πανελλαδική έξαρση των κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει την Τετάρτη 262 περιστατικά Covid-19, αριθμό-ρεκόρ για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, υπάρχουν κάποιες περιοχές του χάρτη που περιγράφονται ως «απροσπέλαστες» από τον νέο κορονοϊό.

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ της Κατερίνας Ροββά, η Ευρυτανία φαίνεται πως κατέχει και ένα ιδιότυπο ρεκόρ: κατέγραψε το πρώτο και μοναδικό της κρούσμα την 1η Αυγούστου! Σύψας: «Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων» Πατήστε εδώ Τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι ενδεικτικά:

Η Ευρυτανία, η Φωκίδα και το Λασίθι είναι οι μόνες περιφερειακές ενότητες που από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει από 0 έως 4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η Φωκίδα περιλαμβανόταν εξ αρχής στις περιοχές που δεν είχαν χτυπηθεί από τον κορονοϊό 2 ενώ με τη γενική καραντίνα που επιβλήθηκε από τις 23 Μαρτίου στην επικράτεια, η περιοχή θωρακίστηκε ακόμη περισσότερο. Το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας από τις 4 Μαΐου βρήκε την περιοχή χωρίς κανέναν ασθενή με Covid-19. Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στην περιοχή δεν αναπτύχθηκε κάποια εστία μαζικής διασποράς του ιού ενώ στις 8 Ιουλίου αναφέρθηκαν δύο εισαγόμενα κρούσματα σε σέρβους επισκέπτες και στα τέλη Ιουλίου άλλα δύο περιστατικά με γερμανούς τουρίστες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού έχουν διαπιστωθεί σε δέκα περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας: Στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αρκαδία, στην Καρδίτσα, στην Αρτα, στα Ιωάννινα, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα, στο Ρέθυμνο και στο Βόρειο Αιγαίο. Στον αντίποδα, δηλαδή στο «κόκκινο» από πλευράς περιστατικών, όπως προκύπτει από τον χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, βρίσκονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Καβάλα και ο Εβρος, δηλαδή περιοχές στις περισσότερες από τις οποίες είχε καταγραφεί αυξημένη διασπορά του ιού σχεδόν από την αρχή της επιδημίας.

Μοίρασε το άρθρο!