Κορονοϊός: Νέα στοιχεία – Εμφανίστηκε έξαρση καρκίνων που δεν έχουν διαγνωστεί

Ο κορονοϊός δεν σκοτώνει μόνο ένα ποσοστό εκείνων που νόσησαν, αλλά σκοτώνει και εξ’ αντανακλάσεως: Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας εμφανίστηκε έξαρση καρκίνων που δεν έχουν διαγνωστεί.

Στην άμπωτη της πανδημίας, σιγά σιγά εμφανίζονται τα συντρίμμια που έχει προκαλέσει, κι ανάμεσά τους περιπτώσεις υγείας πολύ σοβαρές που δεν διαγνώστηκαν γιατί οι ασθενείς φοβήθηκαν τον κορονοιό.

Η Teresa Ruvalcaba είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στα επείγοντα του νοσοκομείου «Όρος Σινά» του Σικάγου  το δεξί της στήθος είναι διογκωμένο σχεδόν στο διπλάσιο του μεγέθους του αριστερού της. «Ελπίζω να είναι απλά μια μόλυνση» , σκεφτόταν όλον αυτό τον καιρό. Για περισσότερο από έξι μήνες, η 48χρονη εργάτρια είχε προσπαθήσει να αγνοήσει τον πόνο στο στήθος της. Φοβόταν να επισκεφθεί έναν γιατρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φοβόταν μήπως χάσει τη δουλειά της, φοβόταν να χάσει την ικανότητά της να φροντίζει τα τρία παιδιά της. Κι όλα αυτά για τον κορονοϊό… Η Τερέζα συνέχισε να εργάζεται μέχρι που δεν άντεχε άλλο, μέχρι που ο πόνος την ανάγκασε να ζητήσει από τον μεγάλο γιο της, τον Σέρτζιο, να την οδηγήσει στο νοσοκομείο. Ο Σέρτζιο, λόγω πανδημίας έμεινε στο αυτοκίνητο. Η ασφάλεια του νοσοκομείου δεν του είχε επιτρέψει την είσοδο. Μετά δυόμισι ώρες σιωπής, έλαβε ένα γραπτό μήνυμα: «Μου κάνουν εξετάσεις και τώρα πρόκειται να με βάλουν σε ένα μηχάνημα για το τσεκ-απ», πληκτρολόγησε η Τερέζα. Μια απλή ακτινογραφία θώρακος έδειξε μεγάλη μάζα στο στήθος της γυναίκας που διαμαρτύρεται για πόνο στο στήθος της, της είπε ο γιατρός στα επείγοντα και ειδοποιήθηκε η ογκολόγος που ζήτησε άμεση βιοψία. 

Σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, οι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου μειώθηκαν κατά 94%κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους. Στο νοσοκομείο «Όρος Σινά», ο αριθμός των μαστογραφιών μειώθηκε κατά 96%  κατά την ίδια περίοδο. Λιγότεροι έλεγχοι οδήγησαν στη μείωση νέων διαγνώσεων και μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις καρκίνων μειώθηκαν περισσότερο από 50% πέρυσι. Όμως η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να νοσούν από  καρκίνο, σταμάτησαν να διαγιγνώσκονται.

Δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων

Μετά σχεδόν πέντε ώρες στο νοσοκομείο, η Τερέζα έφυγε εκείνο το βράδυ χωρίς να πάρει στα χέρια της διάγνωση, αλλά με τις οδηγίες να επικοινωνήσει άμεσα με την ογκολόγο. 

ο Δρ Norman E. «Ned» Sharpless, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου έχει δηλώσει: «Ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να είναι αργά αναπτυσσόμενοι και μπορούν να θεραπευτούν παρά την καθυστερημένη διάγνωση, όμως άλλοι όχι. Το επακόλουθο της πανδημίας μπορεί να μετατρέψει μια κρίση δημόσιας υγείας σε πολλαπλές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και διακινδυνεύοντας δεκαετίες προόδου στην έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η πανδημία», , τόσο πιο σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος της στις περιπτώσεις του καρκίνου».

Στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των περιπτώσεων που ασθενείς υποβάλλονταν σε προληπτικό έλεγχο. Ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, ογκολόγος – παθολόγος, μιλώντας στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Χρήστου Μιχαηλίδη «Καθρέφτης» επιβεβαίωσε ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονταν τα νοσοκομεία ή τα διαγνωστικά κέντρα για προληπτικές εξετάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κορονοϊός λοιπόν δεν είναι μόνο τα τυπικά συμπτώματα, είναι και ο φόβος που οδήγησε πολλούς να αγνοήσουν ή να κάνουν ότι αγνοούν σοβαρότερες καταστάσεις υγείας που βίωναν για να μην κολλήσουν Covid-19.

Μοίρασε το άρθρο!