Κοροναϊός: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει ο ιός στο σώμα

Στον τρόπο με τον οποίο εισχωρεί ο κοροναϊός στο σώμα μας εξήγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Αντέννα ανέφερε: «Αυτός ο ιός δεν ίπταται στην ατμόσφαιρα, είναι μέσα σε σταγόνες και μετά από ένα μέτρο πέφτει κάτω. Δημιουργεί πρόβλημα όταν φτάσει βαθιά στους πνεύμονες, μπαίνει στα κυψελιδικά κύτταρα του πνεύμονα και προκαλεί αρχικά τη φλεγμονή κι έπειτα την πνευμονία. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από βλεννογόνους, συνηθέστερα του στόματος και της μύτης».

 Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Αττική. «Είναι το στάδιο που λέμε για διασπορά στην κοινότητα, το σημείο όπου χάνουμε την ιχνηλάτηση και τη στενή επαφή και δημιουργεί την ανησυχία που εύλογα όλοι έχουμε πως μπορεί οι αριθμοί αυτοί να αρχίσουν να αυξάνονται και να φτάσουν σε επίπεδα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, επισημαίνοντας: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η προσωπική υγιεινή, η προσπάθεια να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, που ασυναίσθητα  ακουμπάμε 20-25 φορές την ώρα».

Ακόμη είπε πως είναι θέμα ημερών ένας από τους ασθενείς του κοροναϊού να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Για τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως πρέπει να μείνουν σπίτι, να περιορίσουν όσο γίνεται τις κινήσεις τους.

«Το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε μεγάλη συσσώρευση στα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη θεία κοινωνία, ο κ. Δημόπουλος ξεκαθάρισε: «Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, σαφέστατα όλοι συμφωνούμε ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα ο ίδιος πρέπει να αποφύγει να πάει στην εκκλησία και να κοινωνήσει. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα προσωπικής ευθύνης».

Μοίρασε το άρθρο!