Κλιματική αλλαγή: Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα πληρώσουν τα λάθη γονιών και παππούδων

Αμαρτίαι Γονέων Παιδεύουσι Τέκνα»… Όπως προκύπτει από έρευνά διεθνούς ομάδας περιβαλλοντολόγων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, βασική πτυχή της κλιματικής κρίσης είναι η διαγενεακή αδικία. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα βιώσουν 7 φορές μεγαλύτερους καύσωνες από τους παππούδες τους. Θα βιώσουν 2 φορές μεγαλύτερο αριθμό από πυρκαγιές, 2,6 περισσότερες ξηρασίες και τρεις φορές περισσότερες πλημμύρες και καταστροφές καλλιεργειών σε σύγκριση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν την δεκαετία του ‘60.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΗΣ

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα λένε χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν μία σοβαρή απειλή, για την ασφάλεια της νέας γενιάς, η οποία για να περιοριστεί χρειάζονται δραστικές μειώσεις στην εκπομπή ρύπων, ώστε οι νέοι να διασφαλίσουν το μέλλον τους».

 Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα βασίστηκαν με δεδομένο ότι οι χώρες θα έχουν υλοποιήσει σημερινές τους δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες δεν είναι και πολύ φιλόδοξες, σε σχέση με το να περιορίσουν την θερμοκρασία του πλανήτη 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ βιομηχανική περίοδο, το οποίο είναι και το επιθυμητό.

Μιλώντας στον Independent, ο καθηγητής Wim Thiery, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Vrij στο Βέλγιο και εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης, σημείωσε πως εκτός από τα σημερινά παιδιά η διαγενεακή αδικία αγγίζει και τους ανθρώπους που σήμερα είναι κάτω των 40 ετών, καθώς αυτοί, όπως είπε, θα βιώσουν μία άνευ προηγουμένου ζωή με ακραίους καύσωνες και ξηρασίες, πλημμύρες, τροπικούς κυκλώνες και φωτιές.

Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως και άλλες, συνδέουν την κλιματική αλλαγή με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινόμενων που παρατηρούνται στον πλανήτη. Μία έρευνα που έγινε το καλοκαίρι από 27 επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο World Weather Attribution έδειξε ότι ο θανατηφόρος καύσωνας του 2021 στην Βόρειο Αμερική έγινε 150 φορές πιο πιθανός, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Άλλη έρευνα στην ίδια ιστοσελίδα, έδειξε ότι οι φετινές πλημμύρες στην Γερμανία έγιναν 9 φορές πιο πιθανές, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 Ένα επιπλέον κρίσιμο στοιχείο είναι και η διαφορά των επιπτώσεων σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Το βάρος από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες θα είναι πολύ μεγαλύτερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
 Για παράδειγμα ένα παιδί από την Υποσαχάρια Αφρική το 2020 θα αντιμετωπίσει 50 φορές περισσότερους ακραίους καύσωνες από ένα παιδί που μένει σε σημείο, χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον και το οικονομικό κριτήριο θα είναι βασικός παράγοντας με τα χαμηλότερα στρώματα, να είναι πιο ευάλωτα στα ακραία φαινόμενα.

«Τα παιδιά από μικρές και μικρο-μεσαίες οικογένειες -βάσει εισοδήματος- είναι ανάμεσα στα πιο ευάλωτα άτομα, όσον αφορά την άνοδο των ακραίων καιρικών φαινομένων» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Thiery.

Η έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος από την διαγενεακή αδικία θα μπορούσε να περιοριστεί, εάν οι χώρες έπαιρναν μέτρα για να φτάσουν στο επιθυμητό 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο την θερμοκρασία του πλανήτη.

«Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές ρύπων τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες που θα έρθουν μελλοντικά για τις νέες γενιές» τόνισε ο καθηγητής Thiery.

Στην συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να κόψουμε τουλάχιστον το 40% του βάρους, εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μία άλλη έρευνα από την περιβαλλοντική ιστοσελίδα Carbon Brief, πριν λίγο καιρό, έδειξε ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι μελλοντικές γενιές να παράγουν 8 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις προηγούμενες.

Ο δρ. Joeri Rogelj, συγγραφέας της έρευνας και περιβαλλοντολόγος στο κολέγιο Imperial του Λονδίνου σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα ευρήματα «αποκαλύπτουν την θεμελιώδη αδικία της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στις γενιές».

Μοίρασε το άρθρο!