«Κλείδωσαν» τα χιόνια για Ωραιόκαστρο και Θεσσαλονίκη – Έρχεται πολικό ψύχος για 3 ημέρες

Σοβαρά καιρικά φαινόμενα από την Πέμπτη και μετά στη Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» οι χιονοπτώσεις εντός της Θεσσαλονίκης, για το βράδυ της Πέμπτης. Οι περιοχές, όπως Ασβεστοχώρι, Σοχός, Χορτιάτης, Ωραιόκαστρο και άλλες είναι πιθανόν να δούνε χιονοπτώσεις από αργά το απόγευμα, ενώ μεταμεσονύχτια το meteo προβλέπει χιονόπτωση και εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο των χιονοπτώσεων, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πρόγνωση, θα είναι πρόσκαιρο.

 Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως θα υπάρξουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο και μετά με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από το μηδέν.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει ο Κλ. Μαρουσάκης:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΟ 2002

 Κύμα ψύχους αναμένεται όπως έχουμε ήδη ενημερώσει να σαρώσει τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Από την μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων υπάρχει πιθανότητα αυτό το κύμα ψύχους να θυμίσει τον ισχυρό χιονιά που έπληξε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002 όπου γύρω στα Θεοφάνεια στην Αττική χιόνιζε για τρεις συνεχόμενες ημέρες ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα βάζοντας στην κυριολεξία πολλές περιοχές στην “κατάψυξη” και για αρκετές ημέρες.

ΤΡΙΠΛΟ “ΧΤΥΠΗΜΑ” ΤΟΥ ΠΟΛΙΚΟΥ ΨΥΧΟΥΣ

 Από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να σχηματίζονται τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες που ανάλογα τη θέση και την τροχιά που θα ακολουθήσουν θα καθοριστεί και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση πολικής αέριας μάζας από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας κίνηση η οποία προέκυψε από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο με τα πολλά χιόνια και το ψύχος στις εκεί περιοχές.

Καθώς αυτή η πολική αέρια μάζα θα αλληλεπιδράσει αφενός με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που μας ήρθαν από τη βόρεια Αφρική και εκτόξευσαν τον υδράργυρο στους 28 βαθμούς κελσίου στη βόρεια Κρήτη και αφετέρου με θαλάσσιες εκτάσεις που θα συναντήσει στην πορεία της, θα σχηματίσει βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν διαδοχικές κακοκαιρίες στην χώρα μας.

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί προς τη νότια Αδριατική και το βόρειο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της Κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη αλλά και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να “χτυπήσουν” την πόρτα της Θεσσαλονίκης και να φτάσουν μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα του νομού Αττικής.

Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στο Ιόνιο προς τα νότια τμήματά το διάστημα Σάββατο – Κυριακή δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία από Θεσσαλία και πιο κάτω. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και πολύ χαμηλά στο νομό Αττικής.

Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό το αναμένουμε να σχηματιστεί το διάστημα Δευτέρα – Τρίτη προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία με αυτή του πρώτου βαρομετρικού χαμηλού σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Καθώς ο καιρός αναμένεται να ξαστερώσει στη βόρεια Ελλάδα από Σάββατο και μετά, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Δεν θα ήταν έκπληξη να συναντήσουμε θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου και αυτό όχι σε ορεινές περιοχές αλλά σε πεδινές! Αυτό θα οδηγήσει σε σχηματισμό ισχυρού παγετού που ίσως να κρατά όλη την ημέρα δηλαδή να είναι ολικός.

Η κατάσταση απαιτεί συνεχόμενη μελέτη των νεότερων και διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων οπότε και καλό είναι να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και κάθε νέα ενημέρωση.

Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την κακοκαιρία που αναμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές καθώς θα πλησιάζουμε στις ημερομηνίες εκδήλωσης των κυμάτων κακοκαιρίας.

Μείνετε ενημερωμένοι και προετοιμαστείτε κατάλληλα!

πηγή πληροφοριών: typosthess.gr

Μοίρασε το άρθρο!