Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι αποκτούν δικαίωμα εξαγοράς

Εως τις 2 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρύθμιση που θα δίνει τίτλους ιδιοκτησίας σε πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα.

Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το δημόσιο, μπορούν να αποκτήσουν τίτλους  ιδιοκτησίας με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας, με δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα.

Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του έτους με την υποβολή αιτήσεων και η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Μοίρασε το άρθρο!