Καταλονία: Συντριπτική νίκη του “ναι” στο ματωμένο δημοψήφισμα

dimoskopiseis1380099696-380x240

Συντριπτική νίκη του “ναι”.Σύμφωνα με αυτά, το 90% όσων ψήφισαν, τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.Η συμμετοχή άγγιξε το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, παρά τα ισχυρά μέτρα της αστυνομίας αλλά και τα βίαια επεισόδια

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Οι κάλπες έκλεισαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και οι καταλανοί έχουν ξεκινήσει την καταμέτρηση της ψήφου και πανηγυρίζουν.

Ξεπερνούν τους 760 οι τραυματίες από την άγρια καταστολή σε εκλογικά κέντρα της Καταλονίας. Για μαύρη μέρα  στην Ισπανία μετά την πρωτοφανή αστυνομική βία κάνουν λόγο σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου είχε απευθύνει έκκληση για άμεση παύση των αστυνομικών επιθέσεων ενάντια σε ανυπεράσπιστους πολίτες.

Σοκάρουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου από τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην Καταλονία με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στα οποία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί χιλιάδες ψηφοφόροι για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αυτής της περιοχής της Ισπανίας. Για αδικαιολόγητη βία από το ισπανικό κράτος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου.

Συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Μαράνο Ραχόι

 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Plaza del Sol στην ισπανική πρωτεύουσα ζητώντας από την συντηρητική κυβέρνηση να παραιτηθεί

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Καταλονία μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μερικοί (Πικέ, Πουγιόλ, Ρίμπας, Τόμας) ψήφισαν κι έχουν εκφράσει τη στάση τους, άλλοι τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους και videos στα social media. Ο αθλητικός κόσμος της Ισπανίας παίρνει θέση για μια από τις πιο κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές στιγμές της χώρας της Ιβηρικής.

 

 

Έχουν ξεπεράσει τους 460 οι τραυαμτίες στη Βαρκελώνη, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

 

Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης – Καταλανών

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Καταδικάζει και η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ καταδίκασε σήμερα τη βία στην Καταλονία, όμως πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Ειδικές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας εισέβαλαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σ’ όλη την Καταλονία, κατάσχοντας κάλπες και ψηφοδέλτια σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση από την Ισπανία.

Αντιδράσεις και από το Βέλγιο

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Συνεχίζεται ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης και εκπροσώπων της Καταλονίας. Το υπουργείο εσωτερικών δημοσίευσε βίντεο στο οποίο αστυνομικός πέφτει στο έδαφος, όταν πολίτης εκτοξεύει προς το μέρος του καρέκλα.

Στις 20.00 ώρα Ισπανίας κλείνουν οι κάλπες

Αν και δύσκολα κανείς μπορεί να περιμένει αποτελέσματα, οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 20.00 ώρα Ισπανίας, τουτέστιν 21.00 ώρα Ελλάδος.

Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων

Δεν θέλω να παρέμβω σε εσωτερικά θέματα, αλλά καταδικάζω τα γεγονότα στην Καταλονία. Από τη μία οι αυτονομιστές προχώρησαν με το αποκαλούμενο δημοψήφισμα που απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας καλά πως μια μειοψηφία θα συμμετείχε καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της απόσχισης.

Από την άλλη η χρήση υπέρμετρης βίας για την αναχαίτιση του δημοψηφίσματος. Στην ΕΕ προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με τον πολιτικό διάλογο και το σεβασμό της συνταγματικής τάξης, όπως ενισχύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Είναι καιρός για αποκλιμάκωση. Μόνο με διαπραγματεύσεις όπου θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, ακόνη και η καταλανική αντιπολίτευση θα βρεθεί λύση.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση Ευρωπαίου πολιτικού για την Καταλονία

Προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληοφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Νεότερος απολογισμός από την Καταλονία

Το καταλανικό υπουργείο υγείας δίνει νεότερα στοιχεία για τους τραυματίες από την αστυνομική βία, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 465.

Από αυτούς 216 τραυματίστηκαν στην Βαρκελώνη, 80 στην πόλη Χιρόνα, 64 στη Λιέιδα και οι υπόλοιποι σε άλλες πόλεις της περιοχής. Δύο εξ αυτών σοβαρά τραυματισμένοι, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης.

Από την πλευρά του το υπουργείο εσωτερικών της Ισπανίας κάνει λόγο για 9 τραυματίες αστυνομικούς, 3 συλλήψεις πολιτών, μεταξύ των οποία και μια ανήλικη γυναίκα και 92 σχολεία-εκλογικά κέντρα τα οποία έκλεισαν από τις αρχές και έτσι απετράπη η διεξαγωγή του παράνομου για τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος

Δυο άνθρωποι σοβαρά τραυματισμένοι

Τα νέα στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών από την αστυνομική βία στην Καταλωνία έδωσε στη δημοσιότητα η δήμαρχος της Βαρκελώνης.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Μοίρασε το άρθρο!