Καρκίνος του μαστού: Οι 5 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου

Ο πυκνός ιστός στον μαστό έχει συσχετιστεί με έως και τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι λίγες γυναίκες θεωρούν την πυκνότητα του μαστού ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμμετείχαν σε 1.858 γυναίκες ηλικίας 40 έως 76 ετών από το 2019 έως το 2020, που ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε μαστογραφία, δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού και είχαν ακούσει για την πυκνότητα του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου
Ζητήθηκε από τις γυναίκες να συγκρίνουν τον κίνδυνο πυκνότητας του μαστού με πέντε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού: 

  • να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού
  • να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες
  • να πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα
  • να μην έχουν γεννήσει ποτέ και
  • να έχουν κάνει βιοψία στήθους παλιότερα

“Σε σύγκριση με άλλους -και ίσως πιο γνωστούς- παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονταν την πυκνότητα του μαστού ως σημαντικό κίνδυνο”, δήλωσε η Laura Beidler, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice. .

Για παράδειγμα, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο πυκνός ιστός του μαστού σχετίζεται με 1,2 – 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο που σχετίζεται με την ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού. Εντούτοις, το 93% των γυναικών θεωρεί ότι η πυκνότητα του μαστού είναι μικρότερος κίνδυνος. 

Τι σημαίνει πρακτικά η πυκνότητα του μαστού
Ο πυκνός ιστός του μαστού αναφέρεται σε μαστούς που αποτελούνται από περισσότερο αδενικό και ινώδη παρά λιπώδη ιστό. Είναι ένα φυσιολογικό και κοινό εύρημα που υπάρχει σε περίπου τις μισές γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστογραφία.

Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από 61 συμμετέχουσες που ανέφεραν ότι γνώριζαν για την πυκνότητα του μαστού τους. Τις ρώτησαν τι πιστεύουν ότι συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού και πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο. Αν και οι περισσότερες σημείωσαν σωστά ότι η πυκνότητα του μαστού θα μπορούσε να αποκρύψει τους όγκους στις μαστογραφίες, λίγες θεώρησαν ότι η πυκνότητα του μαστού θα μπορούσε να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Περίπου το 33%των γυναικών πίστευαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι γι’ αυτό, όπως ένας υγιεινός, δραστήριος τρόπος ζωής και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Καρκίνος και πυκνότητα του μαστού
Η πυκνότητα του μαστού αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας και είναι γενικά υψηλότερος σε γυναίκες που:

  • είναι νεότερες
  • έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος
  • είναι έγκυες ή θηλάζουν
  • λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Το επίπεδο κινδύνου καρκίνου του μαστού αυξάνεται με τον βαθμό πυκνότητας του μαστού. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί αυτό είναι αλήθεια.

“Μια υπόθεση είναι ότι οι γυναίκες που έχουν πιο πυκνό ιστό μαστού έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία συμβάλλουν τόσο στην πυκνότητα του μαστού όσο και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού”, δήλωσε ο δρ. Harold Burstein, ογκολόγος μαστού στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη. “Μια άλλη υπόθεση είναι ότι υπάρχει κάτι στον ίδιο τον ιστό, που τον κάνει πιο πυκνό, που με κάποιο τρόπο προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνου. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι εξηγεί αυτήν την παρατήρηση”.

Πώς η πυκνότητα του παστού αλλάζει τον έλεγχο για καρκίνο
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν στις γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού κάθε ένα έως δύο χρόνια σε ηλικία 50-74 ετών με δυνατότητα έναρξης στην ηλικία των 40 ετών.

Επειδή οι γυναίκες με πυκνό ιστό μαστού θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο κινδύνου καρκίνου, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι οι γυναίκες με υψηλή πυκνότητα μαστού μπορεί να ωφεληθούν από συμπληρωματικό έλεγχο όπως μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα μαστού, που μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνους οι οποίοι ειδάλλως δεν εντοπίζονται στις μαστογραφίες.

Εντούτοις, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι “ο συμπληρωματικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου μεν, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δε”.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω της πυκνότητας του μαστού τους θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους ποια μέθοδος και συχνότητα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η καταλληλότερη για εκείνες.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
“Ο πιο ενεργός, υγιεινός τρόπου ζωής και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ αντιμετωπίζουν αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού”, δήλωσε η δρ. Puneet Singh, χειρουργική ογκολόγος μαστού στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα, που μπορούν να δοθούν σε όσες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο και μπορεί έτσι να μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού περίπου στο μισό.

Τέλος, οι γιατροί για τον καρκίνο του μαστού λένε ότι εκτός από τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο, η γνώση των παραγόντων κινδύνου και η υποστήριξη του εαυτού σας μπορεί να είναι ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη και την ανίχνευση του καρκίνου.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, εάν κάποια γυναίκα αισθάνεται άβολα για κάτι που συμβαίνει στο στήθος της, αν έχει ενόχληση, παρατηρήσει μια αλλαγή στο στήθος, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της, να επιμείνει για αξιολόγηση και να μην το αμελήσει σαν «κάτι που θα περάσει».

Πηγή: iatropedia

Μοίρασε το άρθρο!