Καλέ μου άνθρωπε…

Ο Θανάσης Βέγγος (Νέο Φάληρο, 29 Μαΐου 1927 – Αθήνα, 3 Μαΐου 2011) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου και σκηνοθέτης.

Επίσης υπήρξε ιδρυτής της εταιρείας ΘΒ Ταινίες Γέλιου. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος και όπως είχε πει, το έγραφε με «γγ» όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι.

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Τάφηκε στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο. Θα μείνει πάντα γνωστός ως «ο καλός μας άνθρωπος».

Η συνέχεια εδώ

ΕΡΤ – Η Μηχανή του Χρόνου – «Θανάσης Βέγγος» – Α΄ Μέρος 14Σεπ 2017

«Η «Μηχανή του χρόνου» τιμά τον Θανάση Βέγγο και παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή του, από τις φτωχογειτονιές του Φαλήρου, στην εξορία της Μακρονήσου και το κυνήγι για μεροκάματο.

Η εκπομπή μέσα από μαρτυρίες συνεργατών και φίλων παρουσιάζει τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του Βέγγου και την δυναμική πορεία του στον κινηματογράφο. Ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Βάσια Τριφύλλη, η Άννα Φόνσου, η Έφη Ροδίτη, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Σολδάτος, ο Τάκης Παπαγιαννίδης θυμούνται στιγμές που πέρασαν με τον μεγάλο ηθοποιό.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος»

ΕΡΤ- Η Μηχανή του Χρόνου – «Θανάσης Βέγγος» – Β΄ Μέρος 19Σεπ 2017

Το αφιέρωμα στη ζωή του κοσμαγάπητου ηθοποιού, συνεχίζεται με την πτώχευση της κινηματογραφικής εταιρίας, που έβγαλε την οικογένεια Βέγγου στον δρόμο, αλλά και την αναγνώριση του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Ο άγνωστος Θανάσης Βέγγος (βίντεο του 2011)

Ενα αφιέρωμα της ΝΕΤ στον μεγάλο Ελληνα ηθοποιό που έφυγε σήμερα (3/5/2011) απ τη ζωή

Μοίρασε το άρθρο!