Ικαρία: Εκεί όπου ο χρόνος σταματά – Το νησί που μαγεύει με τις παραλίες του και τα χωριά του

Εκεί όπου ο χρόνος …σταματά και οι κάτοικοι έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Άγρια τοπία, γαλήνια νερά, παραθαλάσσια χωριά και ορεινοί οικισμοί, μέσα στη βλάστηση. Ομως την Ικαρία, για να την γνωρίσεις, πρέπει να τη ζήσεις, όπως ο Σπύρος Τσακίρης που παρουσιάζει μερικά από τα μυστικά της.

Στην Ελλάδα παντού και πάντα υπάρχει κάποιος μύθος…Την Ικαριά την ξέρω από τα νεανικά μου χρόνια. Πρώτα από της αφηγήσεις του παππού. Στην εξορία… Μετά στο σχολείο, εσχατιά της Ελλάδας κάποτε…Κατοπινά, έ αφού η Τζαμάικα έπεφτε μακριά…‘Eτσι γνωρίστηκα και προσωπικά μαζί της.

ikaria_4.jpg
carnerdevoyage.gr/Σπύρος Τσακίρης

Και δεν ξέρω γιατί, μα πάντα όταν αναφέρομαι στην Ικαριά, είναι σαν να αναφέρομαι σε κοπέλα. Έτσι την βλέπω. Μια λεπτοκαμωμένη αέρινη, όμορφη κοπέλα. Να ο πρώτος μύθος λοιπόν. Ο δεύτερος για την ακρίβεια, αφού πρώτα ανέφερα τα της Τζαμάικα. 

Άνθρωποι «στεγνοί» οι Ικαριώτες, λες και δεν υπάρχει νερό μέσα τους. Φιλόξενοι, ήσυχοι, πρόσχαροι. Με μια ευγένεια που τους κάνει ξεχωριστούς κι άμα τους το πεις, σου λένε, οι εξόριστοι εμάς μας κάνανε ανθρώπους, μας μάθανε γράμματα, είχαμε γιατρούς, τους αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Έτσι έγινε. Στην Ικαρία οι εξόριστοι κομουνιστές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Το σύστημα έχασε εκεί, ακόμα και σήμερα η Ικαρία έχει μεγάλα ποσοστά στην ευρύτερη αριστερά.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Μοίρασε το άρθρο!