Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν Μπογδάνος και Πρετεντέρης για τη συνδροµή με νεοναζί

Ανάρµοστες επιθέσεις στην ΕΡΤ ακόµη και µε τη συνδροµή νεοναζί

Ψηφίστε σωστά και το ’χουµε». Το tweet του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για την ΕΡΤ, στο tweet του e-tetradio.gr «δεν έχετε ιδέα τι έχει να γίνει στην ΕΡΤ, αν βγει η Νέα ∆ηµοκρατία», πυροδότησε ακραίες αντιδράσεις σε όλο το φάσµα των µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο δηµοσιογράφος αρχικώς τουίταρε «επιβεβαιώνω» στη θέση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας και στην ανάρτηση άλλου χρήστη, που συνοδευόταν από το σήµα της Χρυσής Αυγής, «αυτά περιµένουµε 4 χρόνια. Ενα τανκς από έξω και να γυρίσουµε τη σκηνή Ηλία ρίχ’ το (σ.σ.: ατάκα δανεισµένη από το φινάλε της ταινίας «Ολα είναι δρόµος»», ο Μπογδάνος απάντησε «ψηφίστε σωστά και το ’χουµε». Τα «πυρά» που δέχθηκε µε την προβοκατόρικη ανάρτηση ο δηµοσιογράφος ήταν καταιγιστικά.

Η ένταση επεκτάθηκε µέσω ραδιοφώνου. «Από τον Μάιο, από τον Σεπτέµβρη, όλα αυτά θα αλλάξουν. Η Αυγή, η ΕΡΤ, η Εφηµερίδα των Συντακτών, η Νέα Σελίδα, ο Ντοκουµέντος… να ζήσουµε να τους θυµόµαστε» είπε από το ραδιοφωνικό Πρώτο Θέµα ο δηµοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

«Δεν έχει θέση»

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε οµιλία του στην Πάτρα (στην εκδήλωση «∆ηµοσιογραφία και δηµοκρατία» της εφηµερίδας «Γνώµη») είχε πει, µεταξύ άλλων, για την κρατική ραδιοτηλεόραση: «Η ΕΡΤ την οποία ξέρετε σήµερα δεν έχει θέση στο τοπίο της ενηµέρωσης, δεν αξίζει τα χρήµατα που εσείς την πληρώνετε κάθε χρόνο, µέσα από το ετήσιο τέλος (…). Ο προσανατολισµός των δηµόσιων µέσων µαζικής ενηµέρωσης (…) οφείλει να είναι η αντικειµενική ενηµέρωση, αλλά και η προσφορά, η παραγωγή περιεχοµένου που ενδεχοµένως τα ιδιωτικά κανάλια να µη βρίσκουν ελκυστικά».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ (που σε πολλές των περιπτώσεων αδικεί τον εαυτό της) του απάντησε σηµείο προς σηµείο τεκµηριωµένα. Στα υπόψιν ότι περίπου το 50% του ανταποδοτικού τέλους µε µνηµονιακή δέσµευση πηγαίνει στην αποπληρωµή του ελληνικού χρέους. Για την ΕΡΤ, διαχρονικά, κάποιος πολλά µπορεί να καταλογίσει. Παθογένειες ουκ ολίγες, µε παραδείγµατα αµέτρητα. Αρτηριοσκληρωτικές συντεχνιακές µικροσκοπιµότητες, δηµοσιοϋπαλληλίστικες αποδιοργανωτικές νοοτροπίες και αυτοµατισµούς, προληπτική λογοκρισία, έλλειψη «νεύρου», κρατικοδίαιτο συνδικαλισµό και πολλά άλλα ακόµα.

Πλην όµως, η µηδενιστική αντίληψη υπογραµµίζει την τεχνητή στρεβλή εικόνα. Θυµίζει, δε, το σύνθηµα «Να καεί, να καεί το µπ@@@λο η Βουλή» της εποχής των «Αγανακτισµένων», αλλά και το πρόσφατο «να κλείσει το βοθροκάναλο» για το Mega. Αµφότερα καταδικαστέα. Η ΕΡΤ έχει περίπου 2.200 εργαζοµένους, που σίγουρα δεν τους «έβαλε» ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όλοι είναι ψηφοφόροι του. Αν βάλλεται για τον βαθµό αποδοτικότητας του προσωπικού της, αν δεν παίρνει καλό βαθµό από τους τηλεθεατές, είναι ένα άλλο θέµα που σηκώνει συζήτηση. Η κατάλυσή της, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2013 από τη συγκυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου, αποτελεί πλήγµα στη δηµοκρατία, όπως επίσης πλήγµα στην πολυφωνία το υπονοούµενο κλείσιµο και των εφηµερίδων «Αυγή», «ΕφΣυν», «Νέα Σελίδα», «Ντοκουµέντο». Στην προέκταση του συλλογισµού, θα έπρεπε να κλείσουν και τα «Νέα», το «Βήµα», το «Εθνος» και πάει λέγοντας. Κατάργηση της ελευθεροτυπίας εν ολίγοις.

Μόνο η χούντα έκλεισε την «Αυγή» και τη «∆ηµοκρατική Αλλαγή», ενώ άλλες εφηµερίδες, όπως η «Καθηµερινή», η «Μεσηµβρινή», η «Ελευθερία», ο «Ανένδοτος», έκλεισαν µε πρωτοβουλία των εκδοτών τους. Είναι άλλο πράγµα η σκληρή -τεκµηριωµένη- κριτική στην ΕΡΤ και άλλο να λοιδορείται, να είναι ο εύκολος σάκος του µποξ. ∆εν είναι βέβαιο ότι στην περίπτωσή της βρίσκει αποτελεσµατική εφαρµογή η ρήση «χτυπώ το σαµάρι Τατσόπουλος: «Θεωρώ ανόητο και ανεύθυνο τον διάλογο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου µε τον χρυσαυγίτη» για να τ’ ακούει το γαϊδούρι». Η ΕΡΤ δεν κατασκευάζει ειδήσεις, ούτε µεταδίδει ψεύτικα ρεπορτάζ, δεν προβάλλει τη µισαλλοδοξία, τις κάθε είδους διακρίσεις, δεν αποκλείει κοινωνικές οµάδες, περιπτώσεις που εµπίπτουν σε διατάξεις του νόµου βάσει του οποίου ελέγχονται ιδιωτικά κανάλια από το ΕΣΡ.

Υπέρ… ΝΔ

Η αναλογική προβολή των κοµµάτων, µέσω των δοµών της, γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της Ν∆. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε στο Κοινοβούλιο (κατόπιν ερώτησης βουλευτή) η ΕΡΤ, για τις 117 καλύψεις πολιτικών συγκεντρώσεων µε µονάδες εξωτερικών µεταδόσεων την τετραετία 2015-2018 επιβαρύνθηκε µε τουλάχιστον 680.000 ευρώ, ανταποκρινόµενη στις απαιτήσεις των κοµµάτων, εκ του ρόλου της. Οι 45 καλύψεις εκδηλώσεων της Ν∆ στοίχισαν στην ΕΡΤ 326.000 ευρώ, οι 16 καλύψεις εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ 89.000 ευρώ.

Αλλωστε, γνωστό είναι ότι µόνο η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή χρηµατοδοτείται από τους φορολογούµενους, να καλύπτει µείζονος σηµασίας γεγονότα, το κόστος παραγωγής των οποίων είναι δυσβάστακτο για τα ιδιωτικά κανάλια και για τούτο συµπεφωνηµένη από ετών είναι η υποχρέωσή της να τους µοιράζει εικόνα αφιλοκερδώς. Φανταστείτε, για παράδειγµα, την ΕΡΤ να είχε το «Power of Love», ή το οµοειδές «Game of Love», ή το «Survivor». «Επανάσταση» θα γινόταν. Ουδείς εξεµάνη όταν επί δεκαετία δεν αξιοποιήθηκε έστω ένα ευρώ για ελληνική µυθοπλασία, όµως κατηγορήθηκε επειδή «σπαταλά» δηµόσιο χρήµα -72.000 ευρώ το επεισόδιο- για τη «Ζωή εν τάφω», όταν οι καλά γνωρίζοντες υπολογίζουν το ρεαλιστικό κόστος τουλάχιστον στο διπλάσιο 

Μοίρασε το άρθρο!