”Θύελλα” αντιδράσεων για το επιχειρούμενο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας

Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκληθεί στους κόλπους των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων εμπόρων για το επιχειρούμενο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας και την επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων.

Πολλοί μάλιστα σημειώνουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μόνο τυχαίες δε θα πρέπει να θεωρηθούν. Πριν από λίγες μέρες η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo ανακοίνωσε την απόφασή της να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου στα υποκατάστημά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη.

 Πριν κοπάσουν όμως οι έντονες διαμαρτυρίες συνδικάτων και επιμελητηρίων, ήρθε μια ακόμη εξέλιξη για να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Συγκεκριμένα, ήρθε στο φως απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης,  η οποία προβλέπει  την λειτουργία του εκπτωτικού χωριού Mak Arthour Glen στα Σπάτα τις Κυριακές. Συγκεκριμένα,  με βάση την υπουργική απόφαση το Εκπτωτικό Χωριό θα μπορεί να είναι ανοικτό τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο με το αιτιολογικό που υπάρχει στο ΦΕΚ της 13ης Δεκεμβρίου ότι το Εκπτωτικό Χωριό, όπως γράφει, «είναι δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα». Πρόκειται, μάλιστα για επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Πως απαντάνε όμως εργαζόμενοι κι εκπρόσωποι του εμπορικού ενώπιον των νέων δεδομένων;

«Δημιουργούνται παρανοϊκές καταστάσεις για τους εμποροϋπαλλήλλους»

 «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε διαδοχικά χτυπήματα με αποκλειστικό στόχο το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας αλλά και του ωραρίου γενικότερα» τονίζει μιλώντας στο tvxs ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Θέμης Γρηγοριάδης, και προσθέτει με νόημα ότι «δημιουργούνται  παρανοϊκές καταστάσεις για τους εμποροϋπαλλήλλους».

Σχετικά με την ανακοίνωση των Jumbo, κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση, η οποία αντίκειται ακόμη και στο πλαίσιο που ήδη υπάρχει για το διευρυμένο ωράριο των Κυριακών».

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στο ξήλωμα της υπόθεσης Κυριακάτικης αργίας, το οποίο καταστρατηγεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κάνει τους εργαζόμενους στο εμπόριο λάστιχο» αναφέρει  ο κύριος Γρηγοριάδης και συνεχίζει: «Είναι μια ακόμη επέκταση που δείχνει ότι όλη αυτή η τακτική των εργοδοτών, που πατάει στις αποφάσεις των κυβερνήσεων, στηρίζει τα πολυκαταστήματα, τα mall, τα εκπτωτικά χωρία και τις πολυεθνικές αλυσίδες, οι οποίες συγκεντρώνουν όλο τον τζίρο της αφορά και ξεζουμίζουν και τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες».

 Προαναγγέλλει δε δυναμικές κινητοποιήσεις, αναφέροντας: »Η αντίδραση από μεριάς συνδικάτων -και των πρωτοβάθμιων της Ομοσπονδίας και από την ίδια την Ομοσπονδία- θα είναι μεγάλη. Άλλωστε τα Εργατικά Κέντρα των εν λόγω περιοχών έχουν ήδη πάρει την σκυτάλη»

«Φαιδρές δικαιολογίες οι δικαιολογίες για τα Mak Arthour Glen, επιχειρούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης»

Εξίσου οξύς είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφορικά και με την απόφαση για κυριακάτικη λειτουργία των Mak Arthour Glen, καθώς τονίζει: «Εδώ έχουμε φαιδρές δικαιολογίες, οι οποίες επιχειρούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στο να παρασύρει τον εμποροϋπάλληλο σε ένα εξουθενωτικό ωράριο».

Ο κύριος Γρηγοριάδης υπενθυμίζει μάλιστα ότι «για το κομμάτι της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ήδη μια διεύρυνση, την οποία εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, που αφορά τη θερινή περίοδο και ορισμένες τουριστικές περιοχές αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Όπως φαίνεται κυβερνήσεις, μεγάλες πολυεθνικές και πολυκαταστήματα προσπαθούν να εκθεμελιώσουν κάθε έννοια ωραρίου για τους εργαζόμενους. Μιλάμε για πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και για ξεζούμισμα των μικρομεσαίων εμπόρων» επισημαίνει παράλληλα.

Επιπλέον, σημειώνει πως στην πραγματικότητα η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν προσφέρει τίποτα στον τζίρο τους.

«Δεν έχει προστεθεί ταλιράκι τσακιστό» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αποδεικνύεται άλλωστε και από τις έρευνες πως δε λείπει χρόνος από το καταναλωτικό κοινό για να ψωνίσει, αλλά λείπει εισόδημα. Έχει αποδειχθεί πως ο τζίρος της κυριακάτικης λειτουργίας, ο οποίος είναι πενιχρός, αφαιρείται από τον τζίρο της υπόλοιπης εβδομάδας».

Ένδικα μέσα εξετάζει η ΕΣΕΕ

Την ίδια στιγμή όμως αναβρασμός επικρατεί και στους κόλπους του εμπορικού κόσμου για την κυριακάτικη λειτουργία των Mak Arthur Glen, καθώς θεωρούν την απόφαση πισώπλατη μαχαιριά, εκτιμώντας ότι θα μειώσει έτι περαιτέρω την ήδη πεσμένη κίνηση μετά το Νοέμβριο. Αρκετοί πιστεύουν μάλιστα ότι πίσω από την απόφαση για το Εκπτωτικό Χωριό βλέπουν υπόγειες πολιτικό – επιχειρηματικές συναλλαγές.

Πηγές μάλιστα από την ΕΣΕΕ ανέφεραν πως το θέμα εξετάζεται με προσοχή από νομικής απόψεως, προσθέτοντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να υπερασπιστούν την απόφαση που έλαβε το ΣτΕ για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Μοίρασε το άρθρο!