Θεσσαλονίκη: Το νέο κόλπο κυκλωμάτων με εκμετάλλευση παιδιών

Παριστάνουν τους πρόσφυγες και βγάζουν μικρά παιδιά στην ζητιανιά – Σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο παιδί ζητιανεύει με άλλη «οικογένεια»

Του Μιχαήλ Λιάπη

Την εμφάνιση τους έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό διάφορες «οικογένειες» Βουλγάρων Ρομά με νήπια και μικρά παιδιά που παριστάνουν τους πρόσφυγες και ζητιανεύουν λίγα χρήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι δεν πρόκειται για κάποιο κύκλωμα.

Οι πρόσφυγες… από την Βουλγαρία

Οι «οικογένειες» που συναντάει κανείς στην οδό Τσιμισκή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, να ζητιανεύουν και μάλιστα με νήπια τα οποία είναι εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, παριστάνουν τους πρόσφυγες από κάποια εμπόλεμη ζώνη ενώ μάλιστα οι γυναίκες φορούν και μαντίλα, για να γίνουν πιστευτές. Δίπλα τους έχουν μία βαλίτσα με τα υποτιθέμενα υπάρχοντά τους. Όμως δεν πρόκειται για οικογένειες προσφύγων που έφυγαν από την παρτίδα τους για να γλιτώσουν την φρίκη του πολέμου, αλλά για «οικογένειες» γειτόνων μας Βουλγάρων Ρομά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιου είδους κρούσματα, καθώς όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» το… μακρινό 2013 (7/2) οι Βουλγάροι «εισαγμένοι» ζητιάνοι που είχαν την μορφή κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν το γνωστό πλέον ταμπελάκι που έγγραφε «ΠΕΙΝΑΩ», προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους Θεσσαλονικείς καθώς τότε η οικονομική κρίση ήταν στο απόγειό της.

Τους μίλησαν αραβικά αλλά… δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε η κοινοτική λειτουργός του «Χαμόγελου του παιδιού», κα. Στέλλα Ζωγράφου, η οποία μίλησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» υπήρξαν περιπτώσεις που αραβόφωνοι στην θέα «προσφύγων» οικογενειών στο κέντρο της πόλης τους πλησίασαν και τους μίλησαν στα Αράβικα προκειμένου να τους βοηθήσουν, όμως οι «οικογένειες» δεν κατάλαβαν γρί από τι τους έλεγαν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεννοηθούν.

Δανείζουν τα παιδιά

«Μας κατήγγειλαν ότι το ίδιο παιδί το έχουν δει πολλές φορές να ζητιανεύει με διαφορετικούς «γονείς», είπε η κα. Ζωγράφου αφήνοντας φανερά αιχμές για το πόσο είναι «οικογένεια» αυτή που ζητιανεύει. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η ηλικία του παιδιού δεν συνάδει με αυτή του υποτιθέμενου γονέα.

Οι καταγγελίες αυτές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα με τα παιδιά που «εισάγονται» από την γειτονική Βουλγαρία και δανείζονται σε συμπατριώτες τους που μένουν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να ζητιανεύουν. Υπενθυμίζεται, πως το κουβάρι αυτής της τακτικής είχε αρχίσει να ξετυλίγεται από τον βίαιο θάνατο μιας 11χρονης – παιδί των φαναριών όταν το ποδηλατάκι που οδηγούσε παρασύρθηκε από λεωφορείο στην οδό Λαγκαδά στις 22 Ιανουαρίου 2013. Τότε κανείς δεν είχε εμφανιστεί για να παραλάβει το πτώμα της μικρής. Η υπόθεση είχε τότε συνταράξει την τοπική κοινωνία.

Επίσης όπως ανέφερε η κα. Ζωγράφου, σε πολλές περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και αφορούν επαιτεία ανηλίκων έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας και έχουν απομακρυνθεί τα παιδιά σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Δεμένα τα χέρια των αστυνομικών

Σχολιάζοντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» τα περιστατικά επαιτείας αστυνομικοί κύκλοι λένε πώς μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων άρθρων του ποινικού κώδικα επίσημα το καλοκαίρι του 2019 που αφορούσαν την επαιτεία, (407 και 408)* έχουν λίγο… δεμένα τα χέρια τους ενώ λένε πώς η κατάργησή αυτή «ευνόησε» ορισμένους να επαιτούν και μάλιστα να επαιτούν με συνοδεία παιδιών. Μάλιστα πηγές, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε σε μια καλά οργανωμένη «φάμπρικα» ζητιάνων που εκμεταλλεύονται παιδιά.

Εργαλεία υπάρχουν… αλλά…

Σχολιάζοντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης την κατάσταση αυτή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ανέφερε ότι δεν είναι «πρόβλημα» η κατάργηση των άρθρων αυτών καθώς υπάρχουν άλλες διατάξεις πολύ πιο βαριές που προστατεύουν τους ανήλικους και διώκουν όσους τους εκμεταλλεύονται. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. υπογράμμισε ότι «εργαλεία υπάρχουν αλλά το θέμα είναι το πόσο τα χρησιμοποιούμε».

Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes από τις εικόνες στο κέντρο της πόλης. 

paidia-zitianoi-1.jpg
paidia-zitianoi-2.jpg
paidia-zitianoi-3.jpg
paidia-zitianoi-4.jpg
paidia-zitianoi-5.jpg
paidia-zitianoi-6.jpg
paidia-zitianoi-8.jpg
paidia-zitianoi-7.jpg
paidia-zitianoi-9.jpg
paidia-zitianoi-10.jpg
paidia-zitianoi-12.jpg

*Τα άρθρα 407 και 408 που καταργήθηκαν

Το άρθρο 407 που καταργήθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2019 όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι « Όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή από φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται µε φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.»

Το άρθρο 408 «Παραμέληση αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία» που επίσης, καταργήθηκε καθ’ ότι και αυτό πταίσμα, προέβλεπε: «Τιμωρείται µε φυλάκιση µμέχρι έξι µμηνών ή µε χρηματική ποινή: α) όποιος εξωθεί σε επαιτεία ή παραλείπει να εμποδίσει από την επαιτεία ή την αλητεία πρόσωπα που έχει την επιμέλειά του ή που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης από αυτόν.

β) όποιος παραδίδει ή προμηθεύει σε άλλους πρόσωπα ηλικίας κάτω των 17 ετών ή που έχουν υπερβεί αυτήν την ηλικία, είναι όμως σωματικά ή διανοητικά ανάπηρα, για να προκαλούν µε τη νεαρή τους ηλικίας ή µε τη τυχόν σωματική ή διανοητική ασθένεια ή αναπηρία τους τον οίκτο ή την περιέργεια του κοινού για χρηματικό όφελος δικό του ή άλλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Μοίρασε το άρθρο!