Θεσσαλονίκη – Τα παιδιά ρωτούν: Υπήρχε δημοσιογραφία στην Ελληνική Επανάσταση;

Οι μικροί δημοσιογράφοι του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης έθεσαν το δικό τους ιδιαίτερο ερώτημα για την Επανάσταση προς διερεύνηση.

Κυριακή των Βαΐων η χθεσινή, ημέρα μνήμης της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου και οι μικροί δημοσιογράφοι του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Λευκού Πύργου, μαζί με τη φιλόλογό τους κ. Αμαλία Καραμήτρου, εκδότες των βραβευμένων μαθητικών εντύπων «Surf στα Νέα» και «Εκφράζομαι», τίμησαν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης με τη δημιουργία ενός ειδικού θεματικού αφιερώματος, αλλά και την παρουσίαση μιας πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής. Και βέβαια, ως γνήσιοι δημοσιογράφοι, έθεσαν το δικό τους ερώτημα προς διερεύνηση: «Υπήρχε δημοσιογραφία στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης»; 

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του εντύπου, η υπεύθυνη του μαθητικού Ομίλου Δημοσιογραφίας «Εκφράζομαι», φιλόλογος και Υποδιευθύντρια του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, κ. Αμαλία Καραμήτρου:

«Στην εθνική συλλογική μας μνήμη η Κυριακή των Βαΐων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια από τις κορυφαίες στιγμές της εθνεγερσίας μας, την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου… Επιλέξαμε με τα παιδιά, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής και ερευνητικής τους δραστηριότητας, να δημιουργήσουμε ένα επετειακό αφιέρωμα για τον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας ως απόδοση τιμής στους αθάνατους ήρωες, αλλά και ως αφορμή προβληματισμού για τη σχέση των σύγχρονων Ελλήνων με την ιστορία και την παράδοσή μας, τους άλλους λαούς της Ευρώπης και την παγκόσμια κοινότητα. Με την κριτική και αδιαμεσολάβητη ματιά τους, τα παιδιά διερευνούν τη σημασία της Επανάστασης για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ένας δύσκολος δρόμος…». Η κ. Καραμήτρου συνέχισε αναφέροντας ότι «… οι έφηβοι δημοσιογράφοι του ‘Εκφράζομαι’ προσεγγίζουν μέσα από τη δική τους οπτική το κίνημα του Φιλελληνισμού, διερευνούν τις ρίζες των εθίμων μας που φθάνουν από το ‘’τότε’’ του αγώνα στο ‘’σήμερα’’, μελετούν τις προσωπογραφίες των ηρώων μας και αναδεικνύουν τον ρόλο των γυναικών στην επιτυχία της Επανάστασης. Εκτός από τους ηλεκτρονικούς πόρους ελεύθερης πρόσβασης, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αξιοποίησαν ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές, συζήτησαν με έγκριτους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και σύγχρονους λογοτέχνες. Πολλά από τα κείμενα των παιδιών είναι πρωτότυπα… Το ενδιαφέρον σε αυτό το εγχείρημα», συνέχισε, η κ. Καραμήτρου «είναι η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών μας να διερευνήσουν το μεγαλειώδες φαινόμενο της ελληνικής επανάστασης θέτοντας ερωτήματα για τον καθοριστικό ρόλο του Τύπου και της Δημοσιογραφίας κατά τους προεπαναστατικούς και επαναστατικούς χρόνους, καθώς και για τη σημασία της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης ως βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Προκειμένου μάλιστα να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά τον προβληματισμό μας, προχωρήσαμε στην παραγωγή μιας πολύ πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής, αποδεικνύοντας ότι η αδιανόητη επανάσταση που πέτυχε είναι ένα ζωντανό γεγονός που εμπνέει διαχρονικά και δημιουργεί γόνιμους προβληματισμούς στη νεανική σκέψη».

Το καλαίσθητο τεύχος επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας αρχισυνταξίας: Πολύμου Γενοβέφα, Πολύμου Ελένη, Σκουρκέα Βασιλεία, Τσαλκιτζής Χρήστος, Τσιραγγέλου Σοφία με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη φιλόλογο κ. Αμαλία Καραμήτρου.

 

Μοίρασε το άρθρο!