Θεσσαλονίκη: «Στοιβάζονται» τα απλήρωτα ενοίκια – Άδεια κεντρικά καταστήματα

Αυξήθηκαν κατά 7,9% οι τιμές των ακινήτων, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, όμως οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Αντιμέτωποι με απλήρωτα ενοίκια και με το ενδεχόμενο να μείνουν ξενοίκιαστα ή χωρίς αγοραστές σπίτια και τα καταστήματά τους είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών που ισχύουν το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις στα εισοδήματα των πολιτών. Αντίθετα αυτό που έχει αυξηθεί είναι το κόστος διαβίωσης με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση κατά 7,9% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του έτους. 

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2%, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 7,6% και των παλαιών στο 8,2%.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα δεδομένα ο κ. Κώστας Γεωργάκος,  πιστοποιημένος εκτιμητής, μεσίτης «Parthenon Real Estate – Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης εξήγησε στο «ΤyposThes» τους λόγους που έχουμε αυτή την άνοδο στις τιμές των ακινήτων. «Τα παλιά ακίνητα που ήταν σε άσχημη κατάσταση έχουν πλέον φύγει. Όσα υπάρχουν διαθέσιμα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Επίσης έχουν παύσει να υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα λόγω χρεών ή έχουν περάσει σε funds. Εξάλλου την τελευταία δεκαετία δεν είχαμε ανοικοδόμηση. Ακόμη στην εποχή της κρίσης αρκετοί αποφάσισαν να φύγουν από τα προάστια και να ζήσουν στο κέντρο ώστε να έχουν λιγότερα έξοδα στις μετακινήσεις. Σε όλα αυτά προσθέστε ότι είχαμε μόνο τον τελευταίο χρόνο 350.000 αποποιήσεις κληρονομιάς», σχολίασε.

«Ζητάνε τιμές που δεν αρμόζουν στην αγορά»

Πάντως ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση θα αλλάξει σταδιακά καθώς «ήδη άρχισε δειλά δειλά η ανοικοδόμηση, οι τράπεζες άρχισαν να διαθέτουν τα σπίτια που έχουν στην κυριότητά τους, στην αγορά, και κάτι ανάλογο να γίνεται και από τα funds». «Τώρα οι τιμές βρίσκονται σε παράλογα υψηλό επίπεδο. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις ενοικιάσεις. Ζητάνε τιμές που δεν αρμόζουν στην αγορά. Και με δεδομένο πως δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις στους μισθούς το μόνο σίγουρο είναι πως οι ιδιοκτήτες θα λάβουν πρόσκαιρα τα ενοίκια αλλά μετά από ένα σημείο οι ενοικιαστές δεν θα έχουν να πληρώσουν. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί με την οικονομική κρίση και με την πανδημία που ακολούθησε η κατάσταση έγινε χειρότερη. Ξέρω περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες έλυσαν συμβόλαια γιατί τους χρωστούσαν ενοίκια ή που τους χρωστάνε αρκετά χρήματα οι ενοικιαστές» σημείωσε.

Τραγική η κατάσταση στους επαγγελματικούς χώρους

Ερωτηθείς για τους επαγγελματικούς χώρους τόνισε ότι «η κατάσταση είναι τραγική». «Θα δείτε ακίνητα να αλλάζουν συνέχεια ιδιοκτήτες σε δρόμους πχ όπως η Τσιμισκή ή να αφήνουν μεγάλα κεντρικά καταστήματα για να μετακομίσουν σε μια πάροδο με μικρότερο ενοίκιο. Και φυσικά υπάρχουν αρκετά ξενοίκιαστα ακίνητα. Πολλοί επιχειρηματίες είναι φορτωμένοι με χρέη και βρίσκονται σε αξιέδoξo», τόνισε ο κ Γεωργάκος.

Μειώθηκαν οι τιμές στην βραχυχρόνια μίσθωση

airbnb.jpg

Αναφορικά τέλος με το Airbnb σχολίασε πως «αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν στραφεί στην μακροχρόνια μίσθωση των διαμερισμάτων τους. Γι΄αυτό και θα βρείτε επιπλωμένα διαμερίσματα μικρότερα ή μεγαλύτερα. Γενικά πάντως στην βραχυχρόνια μίσθωση η κατάσταση δεν είναι καλή και οι τιμές έχουν μειωθεί. Πχ αν κάποιος πριν 3 χρόνια πλήρωνε 70 ευρώ για ένα βράδυ τώρα η τιμή έχει πέσει στα 30-40 ευρώ».

*Να σημειωθεί ότι το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος & Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Εμπορικού, Τουριστικού, Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος διοργανώνει την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου κι ώρα 19.00 – 21.00 υβριδική Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Προοπτικές κι εμπόδια στις υποδομές και το real estate στην Ελλάδα». Ο κ. Γεωργάκος θα είναι συντονιστής της εκδήλωσης ενώ θα απευθύνει και ομιλία.

Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω ZOOM και θα αναμεταδοθεί στη σελίδα του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος στο FACEBOOK.

Για ζωντανή σύνδεση: https://www.facebook.com/greekserbianchamber.

Μοίρασε το άρθρο!