Θεσσαλονίκη: Πτώση τζίρου έως 50% στις λαϊκές

Τι κι αν ο καιρός είναι βοηθός και υπάρχει αφθονία σε φρούτα και λαχανικά… Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμη και αυτά.

Η κίνηση στις λαϊκές έχει πέσει το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας την μείωση της αγοραστικής δύναμης του κοινού. Μετά τις αυξήσεις σε ρεύμα και θέρμανση και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό, αρκετοί είναι αυτοί που μετρούν κάθε ευρώ για τα έξοδά τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, παρότι στις λαικές  πουλάμε προϊόντα σε φθηνές τιμές. Η κίνηση που υπάρχει δεν είναι η αναμενόμενη. Τα μεγάλα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές τους κάνουν πιο διστακτικούς στις αγορές τους. Την ίδια ώρα και οι παραγωγοί δυσκολεύονται που έχουν να πληρώσουν μεγαλύτερα έξοδα. Υπολογίζουμε ότι έχουμε λιγότερο τζίρο κατά 40-50% σε σχέση με πέρυσι». 

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ζητήσει από το κράτος βοήθεια. Κάνουν έκκληση για επιδότηση πετρελαίου, μείωση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα και ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή των οπωροκηπευτικών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή που θα βελτιώσει τα οικονομικά τους.

«Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το επάγγελμά μας. Ήδη αρκετοί συνάδερφοί μας καλλιεργούν μικρότερες εκτάσεις γης. Την ίδια ώρα οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν αγρότες γιατί δεν υπάρχουν προοπτικές. Σιγά σιγά δεν θα μείνει κανείς να καλλιεργεί την γη… Πρέπει να χαραχθεί εθνική πολιτική της χώρας μας και να μην περιμένουμε από  την Ευρώπη τα πάντα. Ανέκαθεν η Ελλάδα στηρίζονταν στον τουρισμό. Τα δύο χρόνια της πανδημίας είδαμε πως αυτός ο τομέας επλήγη. Γιατί να μην μπορεί η χώρα μας να δει πιο σοβαρά τους αγρότες;», διερωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν αγρότες σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, αν αποκλειστούν  δρόμοι, να αυξηθούν τιμές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές.

Βοήθεια από τον «Πάγκο Αλληλεγγύης»

Την ίδια ώρα συνεχίζει να λειτουργεί σε λαϊκές ο «Πάγκος της Αλληλεγγύης». Σε αυτόν πωλητές και καταναλωτές μπορούν να αφήνουν σακούλες με προϊόντα από την αγορά, τα οποία θα διανεμηθούν κατόπιν σε ιδρύματα για παιδιά και άτομα που έχουν ανάγκη στήριξης. «Χθες πήγαμε είχαμε Πάγκο Αλληλεγγύης στην Ξηροκρήνη και στην Μαρτίου. Συνεργαζόμαστε για να δώσουμε μια ανάσα σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και την κρίση», σημείωσε ο κ. Δερετζής.

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μοίρασε το άρθρο!